S-a pierdut la Cluj! Așa, și?

Publicat in Sport 21 Iulie 2014 2138 ori
Google+ WhatsApp
S-a pierdut la Cluj! Așa, și?
S-a pierdut la Cluj! Așa, și?

Petrolul a vrut, aseară, la Cluj, dar... nu a putut! Și-a dorit calificarea în faza optimilor” obscurei Cupe a Ligii dar a sfârșit uitându-se lung și trist după o trupă a “șepcilor roșii” mai îndârjită și mai motivată ca altădată.

 

Și totuși, jocul de la Cluj i-a dezamăgit pe fanii consecvenți ai “lupilor”. Obișnuiți să câștige tot, neadmițînd niciun prăpădit de meci egal, suporterii Petrolului se încarcă de la o săptămână la alta cu andrenalină și patos, singurul țel existențial în materie de fotbal fiind parcursul rectiliniu al echipei favorite. Care, în opinia multora dintre ei, nu ar trebui să genereze pași greșiți, mai mult, idolii lor să se lupte cu aceeași dăruire pe toate fronturile, în campionat, Cupa Ligii, cea a României și Europa League! Cum, deja ne-am dat seama, un astfel de miracol ar fi putut fi sustenabil dar numai cu condiția ca și lotul echipei să fie perfect echilibrat, cu fotbaliști de aceeași valoare pe fiecare post. Ceea ce, să recunoaștem, nu prea este cazul la Petrolul!

 

S-a văzut, și asta am scris și de la fața locului, fără senatorii de drept Pecanha, Teixeira, Albin, Tamuz, Alcenat, chiar Mustivar și Mutu, elevii lui Răzvan Lucescu par precum o corabie fără busolă. Jucând crispat, mai degrabă fricos, Marinescu&Co. și-au arătat limitele pe Cluj Arena, destui dintre cei titularizați conjunctural făcând un meci ambiguu, jucând parcă în doru lelii, așteptând ca dorita calificare să vină singură, eventual numai prin greșeala adversarului!

 

Înfrângerea, dureroasă ca orice înfrângere, are însă și partea ei bună! Fără a mai lupta pe atâtea fronturi, Lucescu are acum opțiunea de a se concentra strict pe drumul european și pe lupta din campionat, obiective mai realiste și parcă mai tentante. Fără a dori asta, s-a convins și el că are în lot fotbaliști mai degrabă la jumătate din valoarea titularilor și că orice derapaj din acest moment va începe să conteze din plin. Ca și alți colegi care susțin teoria potrivit căreia această eliminare timpurie ar putea fi un pas înainte, sunt ferm convins că miza Cupei Ligii nu trebuie supradimensionată. O astfel de competiție fără amplitudine, creată doar pentru o anumită televiziune și fără o miză concretă este tratată – de către marea majoritate a tehnicienilor – cu lejeritatea specifică jocurilor de pregătire, puțini dintre aceștia aliniind echipa de bază! Felicitându-se, la final, pentru măsura luată de vreme ce, în 4-5 zile, debutează într-una dintre cele mai grele ediții de campionat dintotdeauna, numai puțin de 6 echipe urmând să retrogradeze în vara următoare! Iar, pentru asta, atât acolo, jos, în clasament, cât și la vârf, în lupta pentru supremație și accederea în cupele europene, oficialii echipelor, antrenorii și jucătorii, cu toții gândesc în perspectivă și-și doresc parcursuri dintre cele mai bune, altele decât cele din această cupă–surogat.

 

Firește, trebuie să existe o frustrare, mai ales din partea tehnicienilor și a celor care finanțează, dar a maximiza momentul și a-i conferi o amplitudine mai mare decât cea existentă, aș zice că deja ar fi prea mult! Și presiunea pusă alandala, de cele mai multe ori, conduce la confuzie! Ori, cele două meciuri, de la Vlora și cel de la Brașov, ar trebui să ne edifice asupra corectitudinii afirmațiilor din mesajul trimis!

 

Cristian Anghelescu

Cristian Anghelescu este jurnalist sportiv, cu o experienta de 15 ani in presa. Nascut cu "Petrolul" in sange, si-ar mai dori, pe lângă esenţiala sănătate, realizarea completă a copiilor, măcar un voiaj în America!

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.