Ghiţă ar putea renunţa la Divizia A, acuzând “mafia din baschet”

Publicat in Sport 15 Noiembrie 2009 Actualizat: 21 Noiembrie 2009 876 ori
Google+ WhatsApp
 Ghiţă ar putea renunţa la Divizia A, acuzând “mafia din baschet”
Ghiţă ar putea renunţa la Divizia A, acuzând “mafia din baschet”

Finanţatorul campioanei CSU Ploieşti, Sebastian Ghiţă, a ameninţat cu retragerea din Divizia A, acuzând “mafia” din baschetul românesc, după ce a suferit prima înfrângere pe teren propriu, vineri, cu “U” Mobitelco Cluj, 74-79. ”După plecarea lui Ioan Dobrescu (n.r. - fost preşedinte al FRB, actual secretar general al COSR), am rămas una din persoanele din baschet cu acces total la informaţii privind aranjamentele de culise. Tot acest sistem a devenit o mafie imposibilă. Iniţiatorul ei este fostul arbitru Ion Olaru, cel care i-a format pe copilul lui, Alexandru, pe Marius Ciulin, pe Laurenţiu Grigoraş, pe Alin Faur, pe Mircea Şerban şi alţii. Cu trecerea timpului, aceşti oameni au intrat în conflict cu managerii echipelor, cu alţi arbitri, precum Stelian Bănică sau Marius Udrică, cu preşedinta federaţiei, cu Mihai Aldea. Întotdeauna au acţionat sprijinindu-se unii pe alţii şi schimbând interese financiare consistente”, spune Sebastian Ghiţă, citat de Mediafax.

Cum se fură meciurile în baschetul românesc

“Metoda de lucru este foarte simplă: află care sunt echipele ai căror patroni doresc performanţă şi investesc bani mulţi, şi demarează o campanie de bagatelizare a eforturilor acestora. Arbitrează din ce în ce mai ostil acea echipă un număr de meciuri, până când acea formaţie şi acei patroni încep să ceară ajutor. Arbitrii îi umilesc pe aceştia în continuare, transmiţându-le prin domnul Olaru că jucătorii sunt proşti, că antrenorii nu sunt pregătiţi, că atmosfera nu e bună în echipă. În final, îşi păstrează aşa zisa demnitate şi frunte sus, spunând că ei nu cer bani, ci că le sunt oferiţi, şi sunt alergaţi pentru a accepta bani”, susţine finanţatorul Sebastian Ghiţă, într-un comunicat emis la finalul partidei de vineri seara, pierdută de CSU Ploieşti pe teren propriu, în faţa celor de la “U” Mobitelco Cluj (74-79). Conducătorul clubului ploieştean acuză mai multe cluburi din Divizia A, de implicare în mafie, printre care şi pe cel clujean.

“Nu înţeleg strategia Clujului şi nu pricep ce au de câştigat făcându-se iar frate cu dracul. Într-o Românie în care hoţia şi perversiunea înfloresc în fiecare zi lângă noi, oraşul Cluj reprezenta o oază de bun simţ. Se vede că Mircea Cristescu (n.r. - preşedintele executiv al “U” Mobitelco) nu e din Cluj! E treaba lui ce face, dar eu le voi cere conducătorilor de club să renunţăm la a fi dirijaţi de această mafie. Să-ţi vinzi sufletul diavolului este doar calea spre dezastru”, a mai afirmat Ghiţă, care susţine că este singurul din Divizia A, care a insistat pentru formarea unei ligi profesioniste, dar că multe cluburi au refuzat. ”În fiecare an s-au opus acestor idei Clujul, Sibiul, Piteştiul şi altii. Le spun şi celorlalte cluburi că din jocul cu mafia arbitrajelor nu are nimeni de câştigat. În final, doar ne afundăm toţi în mocirlă”.

Patronul echipei ploieştene spune că sâmbătă a trimis o cerere către FIBA Europe prin care speră să primească acordul forului continental de a evolua doar în cupele europene (FIBA Eurochallenge), nu şi în Divizia A. “Nu ne interesează trofeele mafiei”, explică Ghiţă gestul.

Bogdan Stoica

Jurnalist, ploiestean, pionier al presei online din Prahova, fondator al acestui site; a coordonat echipa redactionala in perioada martie 2008 - septembrie 2012.
Blog: www.bogdanstoica.ro

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.