Primele simptome în cazul infecției cu virusul West Nile. De ce trebuie mers de urgență la medic!

Publicat in Sanatate & Frumusete 06 Septembrie 2018 910 ori
Google+ WhatsApp
Primele simptome în cazul infecției cu virusul West Nile. De ce trebuie mers de urgență la medic!
Primele simptome în cazul infecției cu virusul West Nile. De ce trebuie mers de urgență la medic!

Virusul West Nile, desoperit in anul 1937 in Uganda, este un potential factor declansator al unor afectiuni serioase. Principala cale de transmitere in randul oamenilor este intepatura tantarilor infestati.

Pana in anul 1999, virusul West Nile fusese depistat doar in Africa, Asia, Orientul Mijlociu, si extrem de rar in Europa. Interesul expertilor fata de virusul West Nile a crescut in momentul in care acesta a fost depistat in Statele Unite, mai exact in News York City, in anul 1999, cand au fost confirmate 66 de cazuri soldate cu 7 morti. Mai tarziu, in anul 2002, au fost raportate un total de 480 de cazuri, soldate cu 24 de decese. In mai putin de 1 an, virusul s-a extins in peste 11 state de-a lungul Coastei de Est.

Cum putem preveni infectarea cu virusul West Nile

Cea mai usoara metoda de prevenire a infectarii este evitarea intepaturilor de tantar. Astfel, este recomandat:
– ca atunci cand se desfasoara activitati in mediul extern, sa se utilizeze un spray pentru insecte.

– cand activitatea tantarilor este mai intensa, in zori si dupa apunerea soarelui, este absolut necesara utilizarea unui spray pentru insecte si purtarea de haine lungi, care sa acopera corpul intr-o proportie cat mai mare.

– pentru evitarea patrunderii tantarilor in casa, sa se monteze de plase speciale la ferestre;

Care sunt simptomele contactarii virusului

Foto: healthline.com

Perioada de incubatie. De regula, pacientii dezvolta simptomele dupa 3 – 14 zile de la contactarea virusului (intepatura tantarului).

In mod surprinzator, organismul uman raspunde diferit in urma contactarii virusului, in ceea ce priveste simptomatologia, scrie healthline.com. Astfel, au fost identificate 3 situatii:


1. Manifestarea de simptome severe – Meningita / Encefalita. Aproximativ 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvolta simptome severe de boala:
– febra puternica;
– dureri de cap;
– rigiditate la nivelul gatului;
– stupoare (simptom ce apare de regula in psihoze: deprimare, insensibilitate, amutire);
– dezorientare;
– coma;
– tremor si convulsii;
– slabiciune musculara;
– pierderea vederii;
– amorteala si paralizie.

Simptomele pot persista pe perioada mai multor saptamani, iar efectele neurologice pot fi permanente. Recuperarea este caracterizata de o perioada lunga de convalescenta si extenuare.

2. Manifestarea de simptome moderate – Sindrom febril
Perioada de incubare este de 2 – 8 zile. Aproximativ 20% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile prezinta simptome de severitate moderata:

– febra;
– durere de cap;
– simptome gastrointestinale: stare de greata si varsaturi, lipsa apetitului alimentar, diaree;
– dureri musculare si articulare;
– rareori limfadenopatie – inflamarea ganglionilor limfatici;
– urticarie la nivelul pieptului, stomacului sau spatelui;

Simptomele se manifesta pe o perioada de 7-10 zile, desi slabiciunea poate persista pana la cateva saptamani, iar limfadenopatia pana la 2 luni.

3. Lipsa simptomelor – Infectie asimptomatica Aproximativ 80% (4 din 5 persoane) infectate cu virusul nu prezinta nici un simptom.

Cum se transmite virusul West Nile

1. Tantari infestati. Cel mai adesea, virusul West Nile se raspandeste prin intepatura tantarilor infestati, care la randul lor il contacteaza prin inteparea pasarilor infectate.

2. Transfuzii, transplante, transmitere mama-copil. In foarte putine cazuri, s-a constatat o transmitere a virusului prin transfuzia de sange, transplantul de organe, alaptare sau chiar pe perioada de sarcina, de la mama la copil.

3. Virusul nu poate fi transmis prin atingere! Virusul West Nile nu poate fi raspandit prin contact fizic obisnuit, cum ar fi sarutul.

Diagnosticare si tratamentul infectiei cu virusul West Nile.

Diagnosticarea infectiei cu virusul West Nile se face printr-o combinatie de teste speciale de biologie moleculara asociate cu observarea semnelor si simptomelor. Testarea se efectueaza doar in cazul pacientilor care prezinta simptome severe, deoarece nu exista un tratament pentru infectia cu virusul West Nile.

Confirmarea diagnosticului are la baza teste ADN, denumite Reactia de polimerizare in lant (PCR) sau analiza fluidului din maduva spinarii (lichidul cefalorahidian). Analiza lichidului cefalorahidian se face prin prelevarea unor mostre obtinute prin punctii spinale – introducerea unui ac in partea inferioara a coloanei vertebrale. Lichidul este analizat apoi in vederea identificarii unor dovezi de infectie, cum ar fi cresterea numarului de leucocite si a cantitatii de proteine.

Ambele probe sunt supuse analizei in cadrul unui laborator specializat.

Nu exista un tratament specific pentru virusul West Nile!

In cazul manifestarii de simptome de severitate medie, starea pacientului se imbunatateste dupa cateva zile in absenta unui tratament.

In cazul simptomelor severe, se recomanda prezentarea de urgenta la camera de garda; in general, este necesara spitalizarea pacientului si tratarea cu medicatie intravenoasa.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.