Tipul de cancer care poate să apară frecvent după vârsta de 50 de ani. Ce test trebuie să faci pentru a-l depista

Publicat in Sanatate & Frumusete 04 Mai 2018 969 ori
Google+ WhatsApp
Tipul de cancer care poate să apară frecvent după vârsta de 50 de ani. Ce test trebuie să faci pentru a-l depista
Tipul de cancer care poate să apară frecvent după vârsta de 50 de ani. Ce test trebuie să faci pentru a-l depista

Cancerul intestinului gros, cunoscut și sub denumirea de cancer colorectal, ocupă locul doi în topul tipurilor de cancer întâlnite frecvent în România, pe prima poziție aflându-se cancerul pulmonar. În 90% dintre cazuri, pacienții diagnosticați cu această afecțiune au peste 50 de ani, motiv pentru care medicii atrag atenția că investigațiile trebuie făcute mai ales după această vârstă.

Tipul de cancer care poate să apară frecvent după vârsta de 50 de ani

În fiecare an, în România, aproximativ 10.300 de persoane sunt diagnosticate cu cancer colorectal. Pentru că de cele mai multe ori această boală este asimptomatică, mai ales într-un stadiu incipient, 5.700 dintre cei care primesc acest diagnostic ajung să piardă lupta cu boala.

”Cancerul colonului este de multe ori asimptomatic până în stadii avansate. Cu cât este diagnosticat mai precoce, cu atât șansele de vindecare cresc. De aceea, este foarte important ca oamenii să vină la medic, să nu se teamă. Cu cât mai repede, cu atât mai bine!” este de părere medicul oncolog dr. Adina Croitoru.

Cauza exactă care duce la apariția cancerului colorectal nu a fost descoperită de specialiști, dar aceștia atrag atenția că printre factorii care favorizează apariția bolii se numără vârsta înaintată, fumatul, alimentația dezordonată, consumul de alcool sau existența unor boli inflamatorii intestinale, printre care se numără și colita ulcerativă sau boala Crohn.

Constipația, diareea, balonarea, scăderea în greutate, durerile la nivel rectal sau anal sau anemia sunt doar câteva dintre simptomele care ar trebui să ne determine să mergem la medic pentru mai multe investigații.

Având în vedere rata crescută a mortalității când vine vorba despre cancerul intestinului gros, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a decis să ofere în mod gratuit 500 de teste pentru depistarea acestei boli. Testul hemocult poate fi făcut acasă și poate semnala eventualele probleme existente la nivelul intestinului gros. Dacă după testare rezultatul este pozitiv, Cezar Irimia, președintele FABC, atrage atenția că cei ce fac acest test nu ar trebui să se îngrijoreze, sângerările prezente în scaun putând să aibă și alte cauze. Cu toate acestea, se impune vizita la medicul de familie pentru a depista cauza exactă a problemelor de sănătate.

”Am decis să oferim 500 de teste hemocult și să încurajăm oamenii să își facă anual această analiză. Este prima acțiune de acest gen derulată în România, în lipsa unui program național de screening pentru această formă de cancer. Studiile au arătat că testul hemocult, făcut anual, reduce cu 16% riscul apariției cancerului intestinului gros.” spune Cezar Irimia, președintele FABC.

Pentru a intra în posesia acestor teste, cei interesați trebuie să acceseze site-ulwww.invingemcancerul.ro și să solicite un test hemocult. Acesta le va fi trimis gratuit, la adresa pe care o vor comunica.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Cloe.ro

Fluxul nu a fost găsit.