Persoanele de peste 60 de ani care slăbesc brusc ar trebui supuşi urgent unor teste pentru depistarea cancerului

Publicat in Sanatate & Frumusete 10 Aprilie 2018 447 ori
Google+ WhatsApp
Persoanele de peste 60 de ani care slăbesc brusc ar trebui supuşi urgent unor teste pentru depistarea cancerului
Persoanele de peste 60 de ani care slăbesc brusc ar trebui supuşi urgent unor teste pentru depistarea cancerului

Persoanele de vârsta a treia care se prezintă la medic după ce au slăbit în mod neaşteptat ar trebui să fie îndrumate către efectuarea unor analize urgente pentru depistarea cancerului, conform rezultatelor unui studiu efectuat în Marea Britanie, citate marţi de Press Association.

Semnalul de alarmă tras de oamenii de ştiinţă britanici vine în urma concluziilor unui studiu potrivit căruia persoanele de 60 de ani şi peste această vârstă care se adresează medicilor de familie după ce au pierdut din greutate în mod neaşteptat prezintă un risc cu 3% mai mare de a fi diagnosticaţi cu unul din zece tipuri de cancer.

Aceşti pacienţi au nevoie de ''investigaţii urgente'' pentru cancer, se subliniază în cercetarea publicată în British Journal of General Practice.

Studiul, prima analiză sistematică a dovezilor ştiinţifice existente, a descoperit că riscul de pierdere din greutate creşte odată cu înaintarea în vârstă şi în cazul în care este prezent un alt simptom de cancer.

Pierderea din greutate a fost asociată cu o creştere a riscului de cancer colorectal, pulmonar, pancreatic, ovarian, de prostată, renal, gastroesofagian şi al căilor biliare, dar şi pentru mielom şi limfom Hodgkin.

Analiza sugerează că pacienţii de 60 de ani şi peste această vârstă care solicită asistenţă medicală pentru ''pierdere din greutate care determină o înregistrare clinică necesită investigaţii urgente pentru posibile cancere, posibil în mai multe zone'', au notat cercetătorii.

Rezultatul studiului vine la doar o săptămână după ce Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie a anunţat începerea testării ''ghişeului unic'' pentru diagnosticarea cancerului. În cadrul acestei iniţiative, medicii generalişti pot trimite pacienţii care suferă simptome ''vagi'', precum pierderea inexplicabilă din greutate, către centre de evaluare unde pot fi supuşi mai multor teste pentru diferite forme de cancer. Schema, aflată în faza-pilot, se desfăşoară în zece zone şi îşi propune să grăbească diagnosticarea persoanelor care nu prezintă simptome ale unor tipuri specifice de cancer.

''Medicii generalişti vor da întotdeauna dovadă de vigilenţă când au de-a face cu orice simptom ce poate indica prezenţa cancerului, inclusiv pierderea neaşteptată din greutate'', a declarat dr. Richard Roope din cadrul Colegiului Regal al Medicilor Generalişti.

''Această descoperire importantă prezintă dovada solidă a asocierii dintre scăderea semnificativă din greutate şi multe cancere şi ar trebui în mod evident să fie luată în calcul pe măsură ce se actualizează şi se dezvoltă liniile directoare pentru medicii generalişti şi personalul medical'', a adăugat el.

Cercetarea a fost efectuată de experţi de la universităţile britanice Oxford şi Exeter.

''Diagnosticarea rapidă şi precisă este vitală în cazul tuturor tipurilor de cancer'', a declarat un purtător de cuvânt din cadrul NHS. ''Aceste ghişee unice reprezintă un progres real în ceea ce priveşte modul în care sunt identificate, diagnosticate şi tratate persoanele care nu prezintă simptome clare, precum pierderea inexplicabilă din greutate, diminuarea apetitului şi dureri abdominale'', a completat reprezentatul NHS.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Cloe.ro

Fluxul nu a fost găsit.