Majoritatea românilor, dependenţi de telefonul mobil. Ce efecte are asupra sănătăţii

Publicat in Sanatate & Frumusete 08 Februarie 2018 325 ori
Google+ WhatsApp
Majoritatea românilor, dependenţi de telefonul mobil. Ce efecte are asupra sănătăţii
Majoritatea românilor, dependenţi de telefonul mobil. Ce efecte are asupra sănătăţii

 

Dacă vi se întâmplă să petreceţi mai mult timp cu telefonul în mână decât cu familia şi să aveţi o stare de anxietate când se termină bateria, sunt şanse mari să suferiţi de nomofobie.

Aşa numesc specialiştii dependenta de telefonul mobil. Afecţiunea este des întâlnită la nivel mondial, dar şi printre români. Studiile arată că majoritatea românilor se culca şi se trezesc verificând telefonul mobil. Dimineaţă o încep butonând şi căutând noutăţi, mailuri şi dacă a sunat cineva sau dacă au un mesaj urgent.

Aşa se face că 95% dintre români, deci aproape toţi, iau telefonul mobil ori de câte ori pleacă de acasă. Mai bine de jumătate recunosc că au telefonul cu ei mai mult de 13 ore pe zi. 8 din 10 romani adorm cu telefonul mobil, după ce verifica mail-urile sau contul de social media şi 6 din 10 se trezesc făcând acelaşi lucru, arata un studiu recent. Psihologii vorbesc tot mai des despre dependenta de telefonul mobil, că o boală, care are şi un nume: nomofobia, care vine din engleză: no mobile phobia.

Dacă intraţi în panică atunci când rămâneţi fără baterie, dacă vi se pare că auziţi telefonul sunând sau vibrând, deşi nu vă apelează nimeni sau dacă vă verificaţi mereu telefonul din reflex - înseamnă că cel mai probabil suferiţi de nomofobie.

“E o problemă atunci când ne afectează relaţiile sociale şi comunicarea în familie, când ajungem să avem discuţii cu cei dragi pe tema telefonului mobil că petrecem prea mult timp sau nu acordăm suficientă atenţie copiilor. Când nu mai putem purta o conversaţie unu la unu. Vorbesc cu tine şi stau pe telefonul mobil”, spune psihologul Anca Popescu.

Unii stau cu telefonul în mâna inclusiv la volan sau când traversează strada, riscându-şi astfel viaţa. Iar acasă, majoritatea romanilor folosesc telefonul inclusiv în bucătărie sau chiar în camera copilului.

Putem să îi transmitem mesajul că relaţia cu el nu este suficient de importantă pentru noi. Este vorba şi de modelul pe care îl dăm copiilor”, explica psihologul Anca Popescu. “Le transmitem mesajul că este ok să fim în permanenţă conectaţi la tehnologie. “

Nomofobia este o tulburare răspândită la nivel mondial. În Statele Unite există deja centre de tratament, după modelul celor de dezintoxicare. Mulţi pacienţi sunt adolescenţi.

Dr. William Kultho: “Se întâmplă de multe ori să aibă somnul întrerupt, să doarmă prea puţin şi s-a demonstrat că îi afeteaza la şcoală, sunt mai puţin atenţi şi de asemenea poate să ducă şi la obezitate”.

Pentru a lupta cu această dependenţă, experţii vă recomanda să opriţi telefonul din când în când în timpul zilei, să stabiliţi zone din casa unde sunt interzise telefoanele, cum ar fi la masă, sau să dezinstalaţi aplicaţiile de social media de pe telefon şi să le verificaţi doar pe laptop. Pentru că nimic nu poate înlocui momentele importante petrecute cu familia şi cei dragi.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Cloe.ro

Fluxul nu a fost găsit.