Te trezești greu? Trucuri pentru a intra în formă dimineața

Publicat in Sanatate & Frumusete 07 Februarie 2018 287 ori
Google+ WhatsApp
Te trezești greu? Trucuri pentru a intra în formă dimineața
Te trezești greu? Trucuri pentru a intra în formă dimineața

Câţi dintre noi nu ne trezim cu greu dimineaţa, fie şi după un somn mulţumitor, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ?

Nu suntem de fiecare dată în cea mai bună dispoziţie… momentul deşteptării este esenţial, e un moment de mare sensibilitate, susţin specialiştii.

Trezirea trebuie să se facă lent

Organismul şi-a încetinit ritmul pe parcursul nopţii, aşa că se cuvine să-i acordăm prilejul de a atinge iarăşi viteza de croazieră.
Când sună prima dată deşteptătorul, nu te arunca instantaneu sub duşul cu apă rece, recomandă csid.ro. Deşi ţi se pare că numai aşa începi bine ziua, organismul tău nu este de aceeaşi părere! Dă-i ascultare, aşadar, şi fă trecerea lin, susţine Anne Tardy în „Gata cu insomniile! Ghid practic pentru un somn sănătos”.

Trezeşte-te treptat

Procedează precum pisicile: întinde-te îndelung, pentru a-i reda corpului tonusul şi supleţea. Dacă e cazul, trezeşte-te cu 5 minute mai devreme, ca să ai timp să te repui în mişcare. Evită pe cât posibil trezirea brutală, care riscă să „rupă” o fază de somn importantă. Zgomotele de fond din locuinţă incită la o deşteptare firească.

Ca să fii într-o formă excelentă, ideal ar fi să te trezeşti fără a recurge la un mijloc extern (ceas deşteptător, radio etc.). Trebuie să îţi cunoşti propriile nevoi legate de somn. În acest scop, poţi face nişte experienţe în vacanţă: mergi la culcare atunci când simţi nevoia să dormi şi vezi la ce oră te trezeşti de bunăvoie. Vei constata că, în majoritatea dimineţilor, te vei deştepta devreme, pe la ora 5 sau 6, având senzaţia că eşti odihnit şi că nu mai ai nevoie de somn.
Dacă te culci la loc şi te trezeşti o oră mai târziu, din cauza unui factor exterior (gălăgie, căldură etc.), te vei simţi obosit, ca şi cum ai fi dormit prost toată noaptea.

Explicaţia e simplă. În primul caz, te-ai trezit la încheierea unui ciclu de somn paradoxal, lucru normal, întrucât el precedă trezirea spontană. În cel de-al doilea caz, eşti trezit în timpul unui ciclu de somn lent.

Ideal este ca, pentru a putea deschide ochii, să aştepţi următoarea fază de somn paradoxal: în exemplul dat, dacă eşti în plină formă la ora 5, trebuie să aştepţi ora 6.30 sau 7 pentru a te redescoperi în acea „formă”. În fine, odată ce ai pus piciorul jos din pat, marchează clipa trezirii cu activităţi special menite acesteia: un duş, apoi câteva exerciţii fizice, şi foloseşte o sursă puternică de iluminat (halogen).

Ordin de trezire

Iată un lucru care ni s-a confirmat tuturor la un moment dat: dacă avem un avion de prins sau un examen de dat, ne trezim înainte să sune ceasul! E de ajuns să dăm ordinul de trezire cu câteva minute înainte să se audă soneria. Această sugestie sau programare se face seara, înainte de culcare.

Fructele înlătură oboseala

Dacă te simţi obosit la început de zi, bea un pahar mare cu suc de citrice sau de kiwi, iar oboseala se va risipi mai uşor.

Dimineţi radioase

Începe-ţi ziua printr-un mod de gândire pozitiv. Gândește-te la lucrurile pentru care ești mulțumitor. Zâmbește!

Soarele dimineţii

Când te trezeşti în zori, expune-te, dacă este posibil, pentru o jumătate de oră luminii soarelui, mergând de pildă la serviciu pe jos: chiar şi dacă e mohorât afară, lumina zilei este mai intensă decât lumina artificială. O astfel de expunere stabilizează ritmul somn-veghe şi are un efect benefic asupra stării sufleteşti.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Cloe.ro

Fluxul nu a fost găsit.