Campania de vaccinare antipneumococică începe în luna septembrie

Publicat in Sanatate & Frumusete 07 Septembrie 2017 555 ori
Google+ WhatsApp
Campania de vaccinare antipneumococică începe în luna septembrie
Campania de vaccinare antipneumococică începe în luna septembrie

Ministerul Sănătății a anunțat că a finalizat procesul de achiziție a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valențe prin care vor fi prevenite boli precum pneumoniile, septicemiile, meningitele pneumococice și otitele, iar campania de vaccinare antipneumococică este programată să înceapă în luna septembrie, când este prevăzută livrarea unei cantități de peste 477.000 de doze. Acest stoc acoperă necesarul pentru campania de imunizare din acest an și pentru primele luni din 2018, susțin oficialii din MS. "Ca și în cazul altor vaccinuri din Programul Național de Vaccinare, Ministerul Sănătății a semnat un Acord Cadru de achiziție cu producătorul, pentru o perioadă de 4 ani. În acest mod, vor fi preîntâmpinate orice dificultăți legate de disponibilitatea acestui vaccin în viitor. Vaccinul pneumococic se administrează copiilor în mod gratuit, conform schemei de vaccinare, în cabinetul medicului de familie.  Vaccinul achiziționat de țara noastră, prin Ministerul Sănătății, este sigur, eficient și de calitate. În mod concret, vaccinul va ajuta la protecția împotriva celor mai des întâlnite 13 tulpini de pneumococ, responsabile de peste 90% din cazurile de boli pneumococice invazive în România. Oferind cea mai extinsă acoperire a serotipurilor pneumococice, vaccinul pneumococic conjugat cu 13 valențe este cel mai utilizat vaccin pneumococic la nivel mondial. El este folosit în peste 100 de țări, printre Marea Britanie, Franța, Italia și Statele Unite", se arată într-un comunicat al MS.

Odată cu startul campaniei de vaccinare antipneumococică, Ministerul Sănătății va demara o campanie publică de informare, care va dura timp de un an și va urmări informarea corectă, completă și transparentă a părinților, de către profesioniștii din domeniul medical, cu privire la toate aspectele vaccinării antipneumococice.

Potrivit specialiștilor, în rândul copiilor, bolile pneumococice pot provoca afecţiuni grave sau chiar decese. Conform datelor oficiale, țara noastră înregistrează cea mai ridicată rată de mortalitate infantilă dintre statele membre ale Uniunii Europene, iar pneumonia – o boală prevenibilă prin vaccinare – constituie principala cauză de deces la copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat, încă de acum zece ani, includerea vaccinurilor pneumococice conjugate în programele de imunizare. Țara noastră a urmat sfatul încă din 2013, dar numai teoretic, prin includerea vaccinului în Programul Național, dar abia acum s-au găsit și fonduri pentru achiziționarea vaccinurilor. Între timp, părinții care au dorit să le administreze copiilor nu au avut decât să le plătească. 

Potrivit desprevaccin.ro, imunizarea antipneumococică se poate face începând cu vârsta de șase săptămâni, cu o lună pauză între doze, o lună între doze, respectiv șase luni între penultima și ultima doză. Sursa citată mai spune că o singură doză este suficientă pentru copiii trecuți de doi ani.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office