Vei ramane uimit! Secretul din măceșe: 8 remedii naturale. Află care sunt bolile pe care le tratează

Publicat in Sanatate & Frumusete 20 August 2014 2860 ori
Google+ WhatsApp
Vei ramane uimit! Secretul din măceșe: 8 remedii naturale. Află care sunt bolile pe care le tratează
Vei ramane uimit! Secretul din măceșe: 8 remedii naturale. Află care sunt bolile pe care le tratează

Efectele benefice pentru sănătate ale măcesului sau „trandafirului sălbatic” sunt cunoscute incă din Antichitate. Este leacul cel mai la indemână pentru tratarea afecţiunilor renale.

 


Fructele de măces sunt foarte bogate in vitamina C, dar si in alte tipuri de vitamine cum ar fi vitamina A, B1, B2, P, K si acid nicotinic. De asemenea, au un conţinut bogat de zaharuri, acid citric, pectine, tanin. 
Pentru persoanele aflate in convalescenţă, măcesele sunt recomandate sub formă de ceai, sirop, marmeladă si vin. 

 

1. Ceaiul de măceșe
Ceaiul de măcese este diuretic, mărind cantitatea de urină eliminată in 24 de ore. Si, pentru că nu irită rinichii, este recomandat in bolile căilor urinare si de rinichi, ale vezicii urinare, nefrite, edeme renale si combaterea litiazei renale, pentru o cură mai indelungată. 
Pe lângă efectele diuretice, ceaiului de măces ii mai sunt atribuite si alte insusiri care duc la ameliorarea si vindecarea altor boli. Astfel, prin conţinutul său ridicat de vitamina P, preparatele din măces menţin buna funcţionare a vaselor capilare, normalizând circulaţia sângelui. Ceaiul de măces este recomandat si in afecţiunile ficatului, deoarece are proprietatea de a mări secreţia biliară si intăreste organismul, fiind un bun vitaminizant. 
Ceaiul se prepară din două linguri de fructe zdrobite, care se fierb timp de 10 minute intr-o jumătate litru de apă. Pentru conservarea vitaminei C se recomandă ca fructele să se introducă numai in momentul când apa incepe să clocotească. După ce se răceste, ceaiul se strecoară (nu prin strecurătoare de metal, pentru că se deteriorează calitatea vitaminei C) si se indulceste după gust. Se bea călduţ sau rece, in cursul unei zile. 
Ceaiul de măcese este și un bun remediu si pentru litiazele biliare.

 

 

2. Decoctul de măceșe
Decoct – două linguriţe de fructe zdrobite se fierb in 500 ml apă timp de 10 minute. Fructele se introduc in momentul când apa clocoteste. După răcire, ceaiul se strecoară, se indulceste si se consumă pe parcursul unei zile. 
Decoctul de măcese se intrebuinţează impotriva crampelor de stomac. Decoctul de culoare rosie este intrebuinţat in Elveţia si Germania ca inlocuitor al ceaiului negru si este un bun antitermic.

 

3. Cu miere
Pentru viermi intestinali - fructele de măces, din care s-au eliminat sâmburii si perii, se zdrobesc si se amestecă cu miere. Se iau trei linguriţe din acest preparat pe zi. 

 

4. Lichiorul de măcese
Este stimulator si intăritor pentru persoanele in vârstă: se lasă la macerat timp de 2-4 săptămâni, la loc cald, un litru de pulpă de măcese, impreună cu 500 g zahăr candel si 3 litri de coniac sau alcool, apoi se filtrează. Se poate consuma câte un păhărel pe zi. 

 

5. Pulpa de măcese
Se utilizează pentru prepararea jeleurilor, a pastei de fructe. Este recomandată tuturor, dar in special peroanelor in convalescenţă. 

 

6. Balsam de măceșe
Din măcese se poate prepara un bun balsam pentru răni: măcesele proaspete se lasă la macerat in drojdie de vin, la soare, timp de o săptămână, apoi se adaugă zahăr si scorţisoară.

 

7. Petale și semințe
• petalele si seminţele uscate constipă, iar cele proaspete sunt laxative (remediu pentru diaree sau constipaţie).

 

8. Fructele crude
Mestecate crude, măcesele sunt considerate un tratament eficient pentru combaterea teniei.

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.