Cum sa ne ferim de cariile dentare - de Dr. Raluca Miciulică Drăghici

Publicat in Sanatate & Frumusete 23 Noiembrie 2009 Actualizat: 24 Noiembrie 2009 1192 ori
Google+ WhatsApp
Cum sa ne ferim de cariile dentare - de Dr. Raluca Miciulică Drăghici
Cum sa ne ferim de cariile dentare - de Dr. Raluca Miciulică Drăghici
Cariile dentare sunt leziuni care distrug treptat dintii. Din cauza unei igiene orale defectuoase, resturile alimentare si bacteriile prezente in cavitatea bucala se ataseaza pe suprafata dintilor formand placa bacteriana. De placa bacteriana se ataseaza alte bacterii care se hranesc cu zaharurile din alimente si produc acizi extrem de nocivi pentru smaltul dintilor care se deterioreaza si se fractureaza. Prin spatiul creat, bacteriile pot ajunge la stratul de dentina care este mai putin mineralizata decat smaltul si leziunea se propaga rapid spre centrul dintelui unde se afla pulpa dentara.
 
  • Caria netratată duce la afecţiuni grave
Atacul acid asupra smaltului nu este dureros. Durerea (mai ales la rece si la dulce) incepe sa apara atunci cand caria a ajuns la nivelul dentinei. Durerea creste in intensitate si devine mult mai prezenta (la cald, la rece, in timpul noptii ) atunci cand caria este atat de avansata, incat afecteaza si pulpa dentara. Daca leziunile avanseaza, osul si alte organe aflate la distanta (inima, plamani, rinichi) pot fi afectate. Odata declansata caria dentara, aceasta nu se poate vindeca de la sine, ci numai medicul stomatolog poate opri avansarea ei. De aceea este important sa urmati cativa pasi simpli pentru a opri aparitia cariei dentare:
  • 7 paşi pentru prevenirea cariei dentare
  1. Indepartati placa bacteriana - periajul dentar indeparteaza placa bacteriana si opreste progresia cariilor dentare. Periati-va dintii dimineata, seara si dupa fiecare masa.
  2. Folositi ata dentara corect si repetat - cariile se pot forma pe suprafetele laterale ale dintilor acolo unde periajul este ineficient. Folositi ata dentara zilnic (inaintea periajului dentar) in zonele in care nu puteti ajunge cu periuta.
  3. Controale regulate la medicul stomatolog pentru igienizari profesionale - periati-va dintii profesional (in cabinetul stomatologic). Placa dentara si tartrul deja format sunt dificil de indepartat fara instrumentar specilizat.  Pentru a preveni aparitia cariilor dentare, faceti o igienizare a cavitatii bucale o data sau de doua ori pe an
  4. Asigurati dintilor o doza suficienta de fluor - fluorul este cea mai eficienta metoda de a proteja smaltul dintilor pentru ca este un mineral esential al structurii smaltului. Folositi pastele de dinti cu fluor acreditate de Asociatia Medicilor Stomatologi din Romania precum si apele de gura recomandate de medicul dumneavoastra dentist. Intrebati medicul stomatolog despre anumite tipuri de geluri fluorurate sau solutii lichide cu fluor care ajuta la prevenirea cariilor si sunt mai eficiente decat pastele de sinti si apele de gura.
  5. Beti apa, nu bauturi carbogazoase - zaharul din sucuri determina aparitia cariilor dentare. Consumul de zahar din bauturi sau alimente va face rau sanatatii dentare si, de asemenea, starii de sanatate generala.
  6. Mestecati guma de mestecat fara zahar - guma de mestecat indeparteaza particulele ramase pe dinti, dar nu poate substitui periajul dentar.
  7. Tratati cariile mici inainte de a deveni mai mari - medicul dentist va va trata cariile aparute pentru ca leziunile sa nu avanseze.