Reacţiile adverse ale Cantgrip, noul vaccin antigripal romanesc

Publicat in Sanatate & Frumusete 13 Noiembrie 2009 Actualizat: 29 Martie 2010 923 ori
Google+ WhatsApp
Reacţiile adverse ale Cantgrip, noul vaccin antigripal romanesc
Reacţiile adverse ale Cantgrip, noul vaccin antigripal romanesc

Astazi a sosit in judetul Prahova, sub pază militară, primul transport de vaccin pandemic AH1N1, de 28.100 de doze care au fost depozitate in conditii de siguranta frigorifica la Directia de Sanatate Publica Prahova. Într-o primă fază, cu Cantgrip va fi vaccinat personalul din prima linie, respectiv cel medico-sanitar din unitatile cu paturi si de la Serviciul de Ambulanta, urmand categoria de risc a elevilor de liceu cu varsta cuprinsa intre 15 si 18 ani.

Luni, 30.11.2009, la DSP va avea loc instructajul personalului medical ce va efectua vaccinarea, iar miercuri, 02.12.2009, va incepe actiunea propriu-zisa de imunizare impotriva virusului AH1N1. In actiune vor fi cuprinse 87 de cadre din cadrul DSP si 151 de medici de familie vaccinatori ce vor acoperi 70 de unitati de invatamant. Vaccinul a primit aprobările de calitate de la Agenția Națională a Medicamentului după ce a fost testat conform standardelor internaţionale de fabricaţie.

Reacţiile adverse care pot apărea sunt asemănătoare celor date de vaccinul sezonier: roşeaţă la locul înţepăturii, uşoare stări febrile şi, în cazul persoanelor sensibile, alergii minore. Vaccinul împotriva virusului AH1N1 nu se va găsi în farmaciile cu circuit deschis, vaccinarea realizându-se în cadru organizat. Este o măsură suplimentară de protecţie pentru ca vaccinul să ajungă într-adevăr la grupele ţintă, numai astfel putându-se limita, în realitate, numărul de îmbolnăviri.

Vaccinarea împotriva virusului pandemic este recomandată, dar nu obligatorie. Orice persoană poate lua decizia de a refuza vaccinarea, dar trebuie să fie conştientă că o face pe propriul risc, aceasta fiind singura modalitate de a se proteja pe sine şi pe cei din jurul său.
Persoanele ce considera ca sunt supuse la riscuri majore pot adresa cereri pentru a fi vaccinate Directiei de Sanatate Publica Prahova, care va analiza operativ prioritatile.
www.ph-online.ro/joburi-prahova. Cel mai scurt drum spre un job!

Bogdan Stoica

Jurnalist, ploiestean, pionier al presei online din Prahova, fondator al acestui site; a coordonat echipa redactionala in perioada martie 2008 - septembrie 2012.
Blog: www.bogdanstoica.ro