Omicron se multiplică de 70 de ori mai rapid decât Delta în căile respiratorii, dar se răspândește mai puțin în plămâni (studiu)

Publicat in Sanatate & Frumusete 16 Decembrie 2021 1629 ori
Google+ WhatsApp
Omicron se multiplică de 70 de ori mai rapid decât Delta în căile respiratorii, dar se răspândește mai puțin în plămâni (studiu)
Omicron se multiplică de 70 de ori mai rapid decât Delta în căile respiratorii, dar se răspândește mai puțin în plămâni (studiu)

Omicron se multiplică de 70 de ori mai repede decât Delta în căile respiratorii umane, susține o echipă de cercetători din Hong Kong. Studiul prezentat ar oferi primele informaţii despre modalitatea în care această tulpină virală infectează organismul uman. Potrivit cercetării, varianta se răspândeşte însă cu o viteză mai mică în ţesutul pulmonar uman, în comparaţie cu tulpina iniţială a Covid-19, fapt care ar putea indica o severitate mai redusă a bolii.

Profesorul care a condus studiul a avertizat totuşi că ''ameninţarea per ansamblu a variantei Omicron ar putea fi foarte mare'', informează dpa. Michael Chan Chi-wai a precizat că este important de subliniat că ''severitatea bolii în cazul oamenilor nu este determinată doar de replicarea virusului, ci şi de răspunsul imunitar al gazdei în urma infectării''.

''Se observă de asemenea că, prin infectarea unui număr mult mai mare de persoane, un virus foarte infecţios poate provoca mai multe cazuri de forme severe de boală şi mai multe decese, chiar dacă virusul în sine ar putea fi mai puţin patogenic'', a precizat Michael Chan Chi-wai, profesor asociat la şcoala de sănătate publică din cadrul Facultăţii de Medicină LKS a Universităţii din Hong Kong (HKUMed).

''Astfel, împreună cu studiile noastre recente care arată că varianta Omicron poate ocoli parţial imunitatea în urma vaccinării şi a infectărilor anterioare, ameninţarea per ansamblu a variantei Omicron ar putea fi foarte mare'', a mai spus el.

Cercetătorii au folosit țesut pulmonar pentru a investiga tulpina Omicron

Potrivit unui comunicat publicat de HKUMed, cercetătorii au izolat cu succes varianta Omicron şi au folosit ţesut pulmonar extirpat în urma unor tratamente ale plămânilor pentru a investiga noua mutaţie. Oamenii de ştiinţă au comparat Omicron cu tulpina iniţială, precum şi cu Delta.

Conform comunicatului de presă, Omicron se ''multiplică mai rapid decât virusul original SARS-CoV-2 şi decât varianta Delta în bronhiile umane'', mai scrie sursa citată de Agerpres.

Potrivit autorilor studiului, la 24 de ore după infectare, varianta Omicron ''se multiplică de circa 70 de ori mai rapid decât Delta şi decât virusul original SARS-CoV-2''.

''În schimb, varianta Omicron se multiplică mai puţin eficient (de peste 10 ori mai încet) în ţesut pulmonar uman în comparaţie cu virusul SARS-CoV-2 iniţial, ceea ce ar putea sugera o severitate mai scăzută a bolii''.

Studiul se află în prezent în procedura de evaluare peer-review în vederea publicării, a mai precizat universitatea din Hong Kong.

"Transmitere rapidă, dar simptome mai uşoare"
În replică la concluziile studiului Universităţii din Hong Kong, David Strain, conferenţiar universitar la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, a spus că este neclară modalitatea prin care rezultatele acestei cercetări de laborator vor putea fi comparate cu evoluţia pacienţilor.

''Creşterea de 70 de ori a ratei de multiplicare este îngrijorătoare şi explică transmisibilitatea crescută a virusului'', a spus el.

''Cu toate acestea, există o lipsă de claritate în ceea ce priveşte felul în care acea reducere de 10 ori a infecţiozităţii la nivelul plămânilor, constatată în acest studiu de laborator, va putea să fie translatată în cazul pacienţilor'', a mai spus el.

''La o primă vedere, par veşti bune, cu toate acestea, dacă virusul se poate multiplica de 70 de ori mai rapid, dar infectează de 10 ori mai puţin, rezultă în continuare un risc crescut de şapte ori de a face boala (o cantitate de 70 de ori mai mare de virus, chiar şi cu o reducere de 10 ori în ceea ce priveşte abilitatea de a pătrunde în celule, va duce la sufocarea celulelor de către virus)'', a adăugat el.

Julian Tang, profesor asociat onorific şi virusolog clinician în ştiinţe respiratorii la Universitatea din Leicester, Marea Britanie, a spus că echipele de cercetători de la Universitatea din Hong Kong sunt ''foarte experimentate în investigarea virusurilor respiratorii emergente''.

''Această nouă descoperire susţine ceea ce începem să constatăm din punct de vedere epidemiologic - transmitere rapidă, dar simptome mai uşoare - provocate în principal mai degrabă de infecţiile de tract respirator superior decât de cele de tract inferior'', a mai spus el.

Potrivit aceluiaşi expert, noul studiu este în conformitate cu modalitatea în care un nou virus tinde să evolueze, ''producând mai puţine decese, dar infectând mai mult'', şi că rămâne de văzut dacă modelul detectat de cercetătorii asiatici va fi ''repetat în rândul populaţiilor la nivel global''.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.