Rinita cronică hipertrofică: Cum să îți dai seama dacă te confunți cu așa ceva

Publicat in Sanatate & Frumusete 27 Octombrie 2021 2859 ori
Google+ WhatsApp
Rinita cronică hipertrofică: Cum să îți dai seama dacă te confunți cu așa ceva
Rinita cronică hipertrofică: Cum să îți dai seama dacă te confunți cu așa ceva

Rinita cronică hipertrofica reprezintă o inflamație cronică a mucoasei și submucoasei. Hipertrofia se datorează măririi mucoasei care căptușește cornetele – structuri din nas care curăță și umidifică aerul când trece prin nări în sistemul respirator inferior și plămâni.

Rinita cronică hipertrofică este o boală frecvent întâlnită în care manifestările clinice, precum inflamarea mucoasei, creșterea secrețiilor, lipsa unei infecții microbiene patogene clare, durata mai mult de câteva luni, sunt caracterizate prin recurențe.

Simptomele rinitei hipertrofice cronice
Simptomele cronice de rinită hipertrofică includ:

– Obstrucție nazală persistentă unilaterală sau bilaterală, alternativă. Mucusul, lipicios sau purulent, nu este ușor de suflat.
– O stare ocluzivă nazală, tinitus și de ocluzie a urechii și include dureri de cap, amețeli, gât uscat, dureri în gât.
– Un număr mic de pacienți poate prezenta tulburări ale mirosului, în general diminuarea acestuia, numită hiposmie, potrivit doc.ro.

Cauzele rinitei hipertrofice cronice
Nu se cunosc cu exactitate cauzele ce duc la apariția rinitei hipertrofice cronice. În general, nu se suspicionează boli infecțioase, chiar dacă și infecția este secundară. Boala este asociată cu următorii factori:

Factori locali care generează rinită cronică hipertrofică:
– Rinita acută recurentă care nu a fost tratată corespunzător
– Cavitatea nazală și sinusurile paranasale ale bolilor cronice: sinuzită purulentă cronică, puroi, stimularea pe termen lung a mucoasei nazale
– Deviația de sept și abaterea severă a septului nazal care obstrucționeaza drenajul ventilației nazale, care crește oportunitățile de infecție recurentă nazală și face recuperarea dificilă
– Leziuni infecțioase adiacente, cum ar fi amigdalita cronică și hipertrofia adenoidă
– Medicația nazală necorespunzătoare sau administrată un timp prea îndelungat poate duce la rinită indusă de medicamente, cum ar fi utilizarea pe termen lung a picăturilor intranazale sau a efedrinei intranazal
– Aplicarea intranazală de anestezice precum tetracaină, lidocaină etc. poate deteriora funcția de transport mucociliar nazal.

Factori ocupaționali și de mediu:
– Inhalarea pe termen lung sau repetată a prafului (cum ar fi cimentul, varul, praful de cărbune, făina etc.)
– Gazele chimice nocive (cum ar fi dioxidul de sulf, formaldehida etc.), temperatura și umiditatea sau mediul de producție (cum ar fi la cuptoarele de topire de oțel sau lucrul în refrigeratoare, depozite de tip congelator etc.) pot duce la rinită cronică hipertrofică.

Factori sistemici generatori de rinită cronică hipertrofică:
– În anumite boli cronice sistemice, vasele de sânge nazale pot provoca stază pe termen lung sau hiperemie reflexă
– Anemie, diabet, reumatism, tuberculoză, boli de inimă, ficat și rinichi și disfuncție autonomă și constipație cronică, malnutriție, lipsa vitaminelor A și C
– Boli sau tulburări endocrine: hipotiroidismul poate provoca edem nazal
– Sarcina târzie sau pubertatea pot generea congestie nazală adesea fiziologică

Alți factori:
– Dependența de tutun și alcool
– Disfuncție imună pe fond de oboseală pe termen lung
– Rinita alergică.

Tratamentul rinitei hipertrofice cronice
În majoritatea cazurilor, un sept deviat poate fi corectat printr-o procedură chirurgicală minoră, cunoscută sub numele de septoplastie, care nu influențează aspectul nasului. Operația se efectuează rapid și majoritatea pacienților se recuperează complet în decurs de două săptămâni.

Scopul tratamentului rinitei hipertrofice este de a reduce simptomele cauzate de inflamația țesuturilor afectate.

Antihistaminicele și steroizii topici (spray nazal) pot ajuta la ameliorarea simptomelor rinitei alergice.

Cu toate acestea, tratamentul medical nu poate trata deviația septului nazal și hipertrofia mucoasei însoțită de simptomatologia rinitei, ci intervenții chirurgicale și operații precum turbinoplastia, tratamentul laserului cu scleroterapie mucoasei cornetului nazal, crioterapia, ablația cu radiofrecvență sau rezecția parțială a mucoasei hipertrofiei severe a cornetului.


Cum te poți îngriji de tine acasă?
Luați medicamentele sau utilizați spray-uri nazale exact așa cum vi s-au prescris. Adresați-vă medicului sau asistentei telefonic dacă aveți probleme cu medicamentul dumneavoastră. Veți obține mai multe detalii despre medicamentele specifice pe care le prescrie medicul dumneavoastră.
Adresați-vă medicului dumneavoastră despre medicamente pentru tuse și decongestionante, inclusiv spray-uri nazale. Unii medici recomandă aceste medicamente, în timp ce alții consideră că nu ajută. Tratați un simptom cu un medicament care este doar pentru acea problemă. De exemplu, dacă aveți tuse, utilizați un medicament pentru tuse. Nu utilizați un medicament pentru tuse, nas înfundat și dureri de cap.
Folosiți un vaporizator sau umidificator pentru a adăuga umiditate în dormitor.
Realizați spălături nazale saline (cu apă sărată) pentru a vă menține deschiderile nazale. Apa salină are calitatea de a dizolva mucusul și elimina bacteriile. Puteți cumpăra picături de nas salin la un magazin alimentar sau farmacie. Sau vă puteți face propria soluție salină acasă. Adăugați 1 linguriță de sare și 1 linguriță bicarbonat de sodiu la 2 căni de apă distilată. Dacă vă creați propria apă salină, umpleți o seringă cu bulb cu soluție. Puneți vârful în nară și strângeți ușor, apoi suflați nasul.
Nu fumați. Fumatul poate agrava problemele respiratorii. Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a renunța, discutați cu medicul dumneavoastră despre programele de oprire a fumatului și despre medicamente. Acestea vă pot crește șansele de a renunța definitiv.

Admin.I

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.