Cum să-ți recapeți mirosul după COVID. Unii pacienți simt complet diferit: aromele care îi încântau cândva li se par acum respingătoare

Publicat in Sanatate & Frumusete 20 Iunie 2021 1881 ori
Google+ WhatsApp
Cum să-ți recapeți mirosul după COVID. Unii pacienți simt complet diferit: aromele care îi încântau cândva li se par acum respingătoare
Cum să-ți recapeți mirosul după COVID. Unii pacienți simt complet diferit: aromele care îi încântau cândva li se par acum respingătoare

Una dintre cele mai supărătoare urmări ale COVID este pierderea mirosului (anosmie). Mii de oameni spun fie că şi l-au pierdut complet, fie că mirosurile familiare s-au schimbat. Belgianca Anne-Sophie Lerquin a decis să urmeze o terapie specială ca să-şi recapete simţul olfactiv. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa", un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Anne-Sophie Leurquin este jurnalistă și iubea parfumul. Asta până când s-a îmbolnăvit de COVID. Acum miroase unul dintre parfumurile ei preferate de altădată. Constatarea este surprinzătoare: „Miroase foarte urât, deși îmi plăcea la nebunie. Acum îmi amintește de un scutec murdar", spune Anne-Sophie.

După ce s-a îmbolnăvit, aromele plăcute - chiar și parfumurile - a început să le perceapă diferit.

S-a infectat în octombrie anul trecut, apoi nu a mai simțit niciun fel de miros. Treptat, simțurile olfactive i-au revenit, dar unele lucruri, precum florile, pentru ea au acum un miros complet diferit. „Simt puțin mirosul, dar nu-l recunosc. E frustrant și lucrul ăsta mă întristează", mărturisește jurnalista.

În pragul depresiei, din cauza mirosului pierdut
A început să evite plantele și condimentele, pentru că i se pare că miros a putred.

Pierderea capacității de a mirosi plante aromatice precum cimbrul sau tarhonul este frecventă la persoanele care au avut COVID. Oamenii de știință cred că virusul afectează celulele nervoase din mucoasa nazală.

„Uneori cred că am un fel de depresie. Sunt tristă, nu-mi place nimic, sunt obosită. În plus, nu mă mai bucur de mâncare și băutură. Erau două dintre pasiunile mele", spune Anne-Sophie Leurquin.

Jean-Michel Maillard cunoaşte sentimentul, după ce el și-a pierdut mirosul acum cinci ani, în urma unui unui accident. Cel mai mult îi lipsește mirosul copiilor săi.

„Mi-e dor de parfumurile de zi cu zi, precum mâncarea. Toate acele arome care îți amintesc că ești viu. Atunci când îţi pierzi mirosul, pierzi amintiri", spune Jean-Michel Maillard, preşedintele asociaţiei Anosmie.org.

Anosmia afectează și simțul gustului
Cu toate acestea, Jean-Michel Maillard este hotărât să nu renunţe la pasiunea pentru gătit.

„Adăugarea unor culori este întotdeauna binevenită. Să ştiţi că mâncăm și cu ochii, toți marii bucătari din Franța știu acest lucru", spune Jean-Michel Maillard.

Capacitatea noastră de a degusta depinde în mare măsură de simțurile olfactive. Iar gustul lui Jean-Michel este foarte limitat. Dar el poate face diferenţa între ceva dulce și ceva sărat.

„Are un gust bun pentru că este crocant, ușor prăjit. Iar textura peștelui este întotdeauna plăcută. Nu este prea sărat, deși mie îmi place sarea. Acesta este unul dintre punctele noastre slabe, folosim prea multă sare", spune bărbatul.

După ce a suferit acel accident, Jean-Michel a fost nervos pentru că nimeni nu a reuşit să-l ajute să-și recapete mirosul. Se crede că cinci la sută dintre francezi suferă de aceeași deficiență.

Cum să-ți antrenezi mirosul
Acum trei ani, el a înfiinţat o asociație ce ajută persoanele cu această problemă. Colaborează cu oameni de știință ca să dezvolte un program de refacere a simțurilor olfactive și foloseşte arome tari provenite de la petale de trandafir, lămâie sau cuișoare.

„Mirosul este un simţ la fel de important ca toate celelalte. Oamenii uită de multe ori acest lucru, înțeleg asta abia atunci când le dispare. Vrem ca oamenii, inclusiv cei care au încă miros, să aprecieze mai mult acest lucru", spune Jean-Michel Maillard.

Acum, odată cu pandemia, tot mai multe persoane care suferă din cauza efectelor COVID au luat legătura cu asociația lui Jean-Michel. El spune că mii de europeni au urmat metodele sale de refacere a simţurilor.

La rândul său, şi Anne-Sophie a început să-și antreneze mirosul.

„Le cerem pacienților să miroasă aromele legaţi la ochi. Ne dorim să facă acest lucru de două ori pe zi şi să se concentreze doar pe acel exercițiu. Concentrarea este foarte importantă, deoarece creierul trebuie să-și reactiveze memoria diferitelor mirosuri", explică Caroline Huart, medic la Spitalul Saint-Luc.

La acest spital din Bruxelles, medicii au observat că majoritatea persoanelor care și-au pierdut mirosul îl pot recupera după un timp, odată cu regenerarea celulelor nervoase.

„Acest lucru mă face să sper, dar e greu să rămâi motivat și optimist. Uneori mă cuprinde tristeţea, mă tot întreb dacă îmi voi recăpăta vreodată mirosul", mărturisește jurnalista Anne-Sophie Leurquin.

Deși progresul este lent, Anne-Sophie speră că aceste exerciţii vor da rezultate. Şi speră ca într-o bună zi să se poată bucura din nou de parfumurile ei preferate.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.