Mare ATENȚIE! De ce este periculos dacă ne ardem la soare. Aceste celule se sinucid - Ce se întâmplă atunci în organism

Publicat in Sanatate & Frumusete 06 August 2020 804 ori
Google+ WhatsApp
Mare ATENȚIE! De ce este periculos dacă ne ardem la soare. Aceste celule se sinucid - Ce se întâmplă atunci în organism
Mare ATENȚIE! De ce este periculos dacă ne ardem la soare. Aceste celule se sinucid - Ce se întâmplă atunci în organism

Astăzi vorbim despre soare, bronz și sănătate. trebuie să știm că nu orice persoană care stă la soare și chiar ajunge să se ardă, face cancer de piele. Dermatologul Olga Simionescu ne spune astăzi ce se întâmplă cu pielea noastră atunci când stăm prea mult la soare, dar și de ce ne apar mai repede riduri.

Dermatologul Olga Simionescu a vorbit la ''Sfat de sănătate'' cu Andreea Cigolea despre ce se întâmplă cu pielea noastră atunci când stăm prea mult la soare, dar și de ce ne apar mai repede riduri.

E important să nu ne ardem la soare pentru că s-a dovedit foarte clar o relaţie cu cancerul cutanat în viitor, mai ales la vârste tinere, dar se pare că la orice vârstă. Trebuie să ne cunoaştem tipul de piele.

Există şase tipuri de piele şi primele două sunt melano compromise şi practic nu există melanină suficientă, adică nu există pigmentul care să acţioneze ca un cromofor şi care să ne apere de potenţialul rău pe care îl face radiaţia ultravioletă de tip B şi de tip A.

În primul rând, blonzii nu pot sta la soare pentru că se ard, dar restul de la tipul trei care caracterizează ţara noastră, o pigmentare constituţională moderată ,da, lumea poate sta la soare, însă cu tegumentul pregătit.

Începem o expunere graduală şi evităm orele, între 11 şi 16, ore în care fluxul şi intensitatea radiaţiilor UVB sunt cele mai mari.
Soarele este o sursă mixtă de radiaţii, dar nu are numai B şi A, doar că la nivelul pielii ajung doar B şi A.

B se cheamă radiaţie ritematogenă, are o lungime de undă mai mică decât A şi ajunge doar în partea superficială a pielii, la nivel de epiderm.

A este radiaţia lungă şi intră mai profund în derm. În derm întâlnim colagen şi elastină. Dacă se rupe colagenul şi elastina îmbătrâneşte pielea

Când ne ardem, practic există nişte mecanisme uimitoare. La început există un proces prin care celulele sunt geniale. Aceste celule numite keratinocite se sinucid (...) Acest proces de sincidere este o protecţie a pielii. Acest proces este depăşit, pentru că agresiunea continuă şi pielea este extrem de albă, apoi apare moartea adevărată prin necroză, deci celulele mor (...)

Nu orice om care va sta la soare va face cancer. Cancerul apare în bază puternică genetică, a explicat Olga Simionescu, medic dermatolog.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.