Care sunt celulele vulnerabile în fața coronavirusului, prin care acesta ne poate infecta

Publicat in Sanatate & Frumusete 30 Aprilie 2020 567 ori
Google+ WhatsApp
Care sunt celulele vulnerabile în fața coronavirusului, prin care acesta ne poate infecta
Care sunt celulele vulnerabile în fața coronavirusului, prin care acesta ne poate infecta

Două tipuri de celule din mucoasa nazală au fost identificate ca fiind cea mai probabilă cale de access prin care coronavirusul ne poate infecta, conform unui nou studiu.


Un studiu multicentric a avut drept scop să explice de ce coronavirusul are o rată de transmisie atât de mare. Rezultatele arată că două tipuri de celule din mucoasa respiratorie, celulele ciliate și de tip goblet (‘cupă sau ‘pocal), conțin niveluri ridicate din proteinele pe care coronavirusul le folosește drept căi de acces în celule, deci sunt vulnerabile în fața virusului.
Deși toate celulele din corpul nostru conțin același material genetic, nu toate îl folosesc (sau “exprimă”) pe tot în egală măsură. Mecanismele care activează sau inactivează diferite gene se numesc “epigenetice” (prefixul “epi” vine din Greacă și înseamnă ‘pe sau ‘lângă). Mecanismele epigenetice permit diferitelor tipuri de celule să joace distincte roluri biochimice, deși toate pleacă de la aceeași informație genetică. Studiul a analizat mai în profunzime cum se răspândeşte virusul În esență, echipa a folosit baza de date pentru a identifica celulele care produc cele mai ridicate concentrații din proteinele cu care poate interacționa virusul.
Câteva tipuri de celule din ochi și alte organe interne conțin, de asemenea, aceste proteine la niveluri relativ ridicate, sugerând că și acestea pot reprezenta căi de acces pentru infecție. Studiul a analizat și variația naturală în nivelul acestor proteine odată cu demararea răspunsului imun în corpul uman. Coronavirusul se răspândește prin aerosolii generați când respirăm, vorbim, tușim sau strănutăm. Deși mecanismul de răspândire este similar cu cel al altor virusuri înrudite, nu știam exact, până acum, care celule sunt cele mai vulnerabile în fața patogenului.

Admin.I

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.