Sfat de sănătate. Cancerul nu mai este o condamnare la moarte

Publicat in Sanatate & Frumusete 06 August 2019 355 ori
Google+ WhatsApp
Sfat de sănătate. Cancerul nu mai este o condamnare la moarte
Sfat de sănătate. Cancerul nu mai este o condamnare la moarte

Din păcate, cancerul a ajuns să nu mai fie o boală a vârstnicilor. Din ce în ce mai mulţi tineri se îmbolnăvesc de această gravă maladie şi mor la vârste tinere, din cauza complicaţiilor.

Oncologul Cătălin Costovici ne spune de ce ne îmbolnăvim de fapt de cancer şi care sunt factorii de risc ai acestei boli.

''Cancerul nu mai este o condamnare la moarte. Categoric nu, asta prin prisma atât a descoperirilor în domeniu, apropo de tratamente, chiar de depistările precoce. Oamenii sunt un pic mai educaţi şi vin mai devreme la medic şi depistăm într-un stadiu mai incipient şi atunci, nici vorbă de condamnare la moarte.

Teoretic am putea preveni umblând la factorii de risc şi sunt mulţi factori de risc. Fumatul, de exemplu este unul dintre principalii factori de risc pentru cancerul pulmonar.

Din punct de vedere al alimentaţiei, dacă nu am mai mânca atât de prost. Dacă am putea să scăpăm de stresul acesta zilnic care ne apasă pe fiecare dintre noi fără să ne dăm seama şi să fugim în natură, să facem mişcare.

Din păcate nu prea mai contează vârsta. Înainte, cancerul era considerat o boală a vârstinicilor. Este o boală a tuturor din păcate. Incidenţa o vedem din ce în ce mai mult la pacienţi tineri, chiar surprinzător de tineri, ca urmare nici măcar această normă nu mai e în vigoare.

Explicaţia cancerului este hazard, adică întâmplare. Nu avem un element concret. De ce apare la unul şi nu apare la celălalt, asta ţine de biologia fiecărui dintre noi. Suntem unici, fără îndoială.

Fiecare dintre noi reacţionează la mediu extern într-un fel, genele noastre reacţionează particular şi unele fac faţă acestor agresiuni, altele nu fac faţă şi dacă mai este şi un fond genetic predispozant este ''cheia succesului''.

Sunt oameni vulnerabili, cum îţi e norocul. Ţine de hazard'', a explicat oncologul Cătălin Costovici.

MATERIALUL VIDEO AICI

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office