PERICOLUL din uscătoarele de mâini. Medicii trag un semnal de alarmă

Publicat in Sanatate & Frumusete 27 Septembrie 2018 550 ori
Google+ WhatsApp
PERICOLUL din uscătoarele de mâini. Medicii trag un semnal de alarmă
PERICOLUL din uscătoarele de mâini. Medicii trag un semnal de alarmă
Ne spălăm pe mâini, ne uscăm la aparat și ajungem la spital. E un scenariu posibil, dacă uscătoarele de mâini nu sunt curățate.

Medicii britanici au dat semnalul de alarmă, după ce au găsit pe aparate, dar și pe degetele celor care le-au folosit, aceleași bacterii. Au fost făcute teste și detectată această problemă și în localurile noastre.

Unele aparate, care ar trebui să usuce mâinile proaspăt spălate, sunt de fapt foarte murdare și nu fac decât să împrăștie diverse bacterii, care provoacă infecții digestive.

Aparatul ia aer din mediu, îl trece prin filtru şi îl aruncă prin tun pe mâinile ude. Teste rapide de sanitaţie arată dacă uscătorul suflă sau nu, odată cu jetul puternic de aer, o încărcătură microbiană. Iată metoda.

Simona Rotariu, biolog: „Ca să nu se contamineze, se deschide doar într-o parte. Se merge pe suprafaţa de interes şi se prelevează. În decurs de câteva secunde, în baza tabelului şi în funcţie de cum se colorează avem o indicaţie a gradului de igienizare. Un uscător de mâini, de inox? Da!”

Dr. Ștefan Rotaru, medic infecțioase: „În interiorul lor se pot dezvolta diverşi germeni. Mergem, ne spălăm pe mâini, ne uscăm şi să zicem că nişte germeni ajung pe mâinile noastre. Noi suntem la restaurant să mâncăm, deci există o posibilitate să îi şi înghiţim. Şi e o posibilitate de a transmite o boală diareică acută.”

E-coli, salmonella şi shigella sunt trei bacterii pe care le putem prelua pe mâini şi care pot ajunge apoi în sistemul digestiv. Mergem la un local care primeşte zilnic sute de clienţi. Şi aici proba luată de pe uscător, un model care sufla aer de sus, arată că a trecut prea mult timp de la igienizare. Este o contaminare de nivel mediu.

Iată şi cum arată un rezultat acceptabil „la limită”. Uscătorul unui bistro de benzinărie a fost curăţat recent, dar în zona pe unde iese fluxul de aer testul se colorează. Şi totuşi, se poate!

Aşadar, nu aparatele sunt problemă, ci riscul ca personalul de curăţenie să nu îşi facă treaba. Există două soluţii mult mai sigure, ambele mai costisitoare: şervete de hârtie, de unică folosinţă, sau asemenea prosoape textile, care sunt trimise la spălătorie şi curăţate la 90 de grade, temperatura care distruge bacteriile. În lipsa acestora, soluţia de preferat este cea clasică: scuturat mâinile.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office