CIFRE OFICIALE - Suma URIASĂ alocată pentru creșterea pensiilor

Publicat in Ştiri Naţionale 10 August 2018 272 ori
Google+ WhatsApp
CIFRE OFICIALE - Suma URIASĂ alocată pentru creșterea pensiilor
CIFRE OFICIALE - Suma URIASĂ alocată pentru creșterea pensiilor

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat, vineri, că statul va trebui să suplimenteze bugetul de pensii cu 15 miliarde de lei, în anul 2022, la fel ca în anul 2016, în condițiile în care pensiile se dublează, conform Mediafax.

"Estimăm că statul va trebui să suplimenteze bugetul de pensii cu 15 miliarde de lei, în anul 2022, adică la fel ca în anul 2016, în condițiile în care pensiile se dublează. Explicația este simplă: se estimează, în paralel, o creștere a încasărilor la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, generată de creșterea salariilor, a numărului de angajați, dar și a gradului de colectare, ca urmare a întoarcerii sarcinii fiscale. În cifre, încasările sunt estimate, pentru anul 2022, la 99,7 miliarde de lei față de 58,9 miliarde în anul 2018. Estimările de venituri au fost calculate prin amendarea cifrelor din Strategia Fiscal-Bugetară, în raport cu execuția bugetară a anului 2018, care indică o creștere a veniturilor față de cele estimate, cu 3,5 miliarde de lei", a declarat Lia Olguța Vasilescu.

Ministrul Muncii a mai precizat că un factor foarte important este și acela că, în 2017 și 2018, numărul angajaților l-a depășit pe cel al pensionarilor.

Lia Olguța Vasilescu a prezentat, vineri, proiectul noii legi a pensiilor, precizând, printre prevederi, că vârsta standard de pensionare nu se modifică, nici stagiul minim.

"Vârsta standard de pensionare nu se modifică, nici stagiul minim, nici cel complet. (...) Nicio pensie nu va scădea", a declarat, vineri, ministrul.

O schimbare importantă care apare în noul Proiect al Legii Pensiilor se referă la reducerea vârstei de pensionare pentru mamele care îndeplinesc următoarele condiții: femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani și au născut și crescut trei copii, până când aceștia au împlinit vârsta de 16 ani, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani.

Proiectul noii Legi a Pensiilor prevede ca pensionarii cu un stagiu de cotizare sub 15 ani să poată opta pentru indemnizația socială minimă, în loc de pensie. Alegerea se va face cu trei luni înainte de intrarea în vigoare a legii.

„Pensionarii aflați deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie și indemnizația socială minimă, cu 3 luni înainte de aplicarea efectivă a legii. Opțiunea se va face prin Poștă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Națională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghișee”, spun reprezentanții Ministerului Muncii și Justiției Sociale (MMJS), instituția care a pus, joi, în dezbatere publică, proiectul Noii Legi a Pensiilor.

Practic, mulți dintre pensionari vor fi „obligați” să opteze pentru indemnizația socială, astfel încât să nu rămână cu un venit de doar 200-300 de lei. Aceasta pentru că cei care vor opta pentru pensie vor primi doar suma pentru care au cotizat, nu și diferența pe care o acordă în prezent statul, de până la 640 de lei.

Printre noutățile aduse de noul Proiect de Lege a Pensiilor se mai numără introducerea masterului și a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultății, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creșterea copilului, șomajului indemnizat, deportării, prizonieratului și detenției politice, prevăzute de legislația în vigoare.

Potrivit reprezentanților Ministerului Muncii și Justiției Sociale (MMJS), instituția care a lansat, joi, proiectul în dezbatere publică, condiția pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare să fie de 15 ani. Pentru fiecare an de perioadă asimilată se acordă câte 0,25 puncte.

De asemenea, pentru cel care a lucrat în timpul studiilor se iau în calcul contribuțiile din salarii.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office