Theresa May cere alegeri anticipate în Marea Britanie, pentru a apăra Brexit-ul

Publicat in Ştiri Internaţionale 18 Aprilie 2017 699 ori
Google+ WhatsApp
Theresa May cere alegeri anticipate în Marea Britanie, pentru a apăra Brexit-ul
Theresa May cere alegeri anticipate în Marea Britanie, pentru a apăra Brexit-ul

Premierul britanic Theresa May solicită organizarea de alegeri anticipate, pe data de 8 iunie. Ea îşi justifică gestul prin faptul că partidele de opoziţie nu sunt de acord cu planurile sale privind Brexit. Alegerile anticipate trebuie aprobate de Camera Comunelor din Parlamentul britanic, cu o majoritate de două treimi. Deja partidele de opoziţie au anunţat că sunt de acord cu anticipatele, laburiştii şi liberal-democraţii spunând că vor vota pentru.

Premierul britanic Theresa May a anunţat că va înainta miercuri solicitarea de organizare a alegerilor anticipate pentru data de 8 iunie 2017, către Camera Comunelor, unde măsura trebuie aprobată cu o majoritate de două treimi. Ultimele alegeri generale din Marea Britanie au avut loc în 2015, fiind câştigate de conservatori, însă acum May spune că este nevoie de anticipate, pentru că opoziţia nu îi susţine planurile privind Brexit-ul, în ciuda referendumului din 2016.

„Să eliminăm riscul nesiguranţei şi instabilităţii”, a spus May, care a adăugat că a luat această măsură cu reţinere, dar că se va lupta pentru ea, conform The Guardian.

May a arătat că nu există unitate politică în ce priveşte Brexit, iar laburiştii au anunţat că vor vota împotriva acordului finali, liberal-democraţii vor să blocheze procedurile parlamentare iar partidul scoţian SNP se opune planului guvernamental. De asemenea, o parte din Camera Lorzilor, care este compusă din persoane nealese la vot, a anunţat că se va opune.

„Dacă nu ţinem alegeri generale acum, jocul lor politic va continua”, a mai spus Theresa May.

„Vara trecută, după ce ţara a votat să părăsească UE, Marea Britanie a avut nevoie de siguranţă, stabilitate şi o conducere puternică şi de când am devenit premier, guvernul a livrat exact aceste lucruri. În ciuda predicţiilor despre un pericol financiar şi economic imediat, după referendum am văzut că încrederea consumatorilor a rămas ridicată, un număr record de locuri de muncă şi o creştere economică ce a depăşit toate aşteptările. Marea Britanie părăseşte UE şi nu există cale de întoarcere. Şi privind spre viitor, guvernul are planul potrivit pentru negocierea noii noastre relaţii cu Europa”, a declarat Theresa May.

Vorbind despre Brexit, May a mai declarat: „Este abordarea corectă şi este în interesul naţional. Dar celelalte partide politice se opun. În acest moment cu o semnificaţie enormă, ar trebui să fie unitate în Westminster, dar în loc de asta este divizare. Ţara a venit împreună, dar Westminster nu”.

„Oponenţii noştri cred că dacă majoritatea guvernamentală este atât de mică, hotărârea noastră va slăbi şi ei vor putea să ne forţeze să schimbăm direcţia. Se înşală. (...) Ce fa cei pune în pericol munca pe care trebuie să o facem pentru a ne pregăti de Brexit acasă şi slăbeşte poziţia de negociere a guvernului cu Europa”, a mai spus May.

O primă reacţie a apărut deja din partea liberal-democraţilor, care sunt de acord cu aceste alegeri anticipate.

„Aceste alegeri sunt şansa de a schimba direcţia ţării noastre. Dacă vreţi să evitaţi un Brexit dur şi dezastruos. Dacă vreţi să păstraţi Marea Britanie în piaţa unică. Dacă vreţi o Mare Britanie care este deschisă, tolerantă şi unită, asta este şansa voastră”, a declarat Tim Farron, liderul liberal-democraţilor.

UPDATE 14:50 Reacţia lui Nicola Sturgeon, liderul SNP, partidul scoţienilor: „Acest anunţ este una dintre cele mai extraordinare schimbări de direcţie din istoria politică recentă şi arată că Theresa May pune din nou interesele partidului său mai presus de cele ale ţării. Ea pariază în mod clar pe faptul că Partidul Conservator poate câştiga o majoritate şi mai mare în Anglia, ţinând cont de haosul din Partidul Laburist. (...) Asta înseamnă că acestea vor fi - mai mult ca niciodată - nişte alegeri despre apărarea Scoţiei în faţa unui guvern conservator de dreapta, obsedat de austeritate, lipsit de un mandat în Scoţia, dar care acum crede că poate face orice şi să scape. În ce priveşte Scoţia, aceasta este o eroare politică imensă din partea primului-ministru”.

UPDATE 13:55 Sondajele plasează conservatorii Theresei May în fruntea opţiunilor electoratului britanic, cu 42%, în timp ce laburiştii au 27%. Totuşi, aceste anticipate ar putea să răstoarne opţiunile de vot ale unora care votau pentru conservatori, pentru că există şi printre ei oameni care se opun Brexitului, arată BBC.

Cel mai recent sondaj privind intenţiile de vot a fost făcut de ICM la comanda The Guardian, în acest weekend, şi arată astfel: conservatori 44%, laburişti 26%, UKIP 11%, liberal-democraţi 10%, verzi 4%.

UPDATE 13:45 Şi liderul laburiştilor, Jeremy Corbyn, a anunţat că partidul său va vota pentru alegeri anticipate.

„Salut decizia premierului de a da britanicilor şansa să voteze pentru un guvern care va pune interesele majorităţii pe primul loc. Laburiştii vor oferi ţării o alternativă eficientă la un guvern care a eşuat să reconstruiască economia, a livrat standarde de viaţă în cădere şi reduceri dăunătoare şcolilor şi sistemului de sănătate. În ultimele săptămâni, laburiştii au stabilit politici care oferă o alternativă clară şi credibilă pentru ţară. Aşteptăm cu interes să arătăm cum laburiştii vor lupta pentru poporul britanic”, arată Corbyn în declaraţia sa.

Realestate Paulesti

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office