România, acuzată de autoritățile unui stat că i-au furat steagul

Publicat in Ştiri Naţionale 16 Martie 2017 241 ori
Google+ WhatsApp
România, acuzată de autoritățile unui stat că i-au furat steagul
România, acuzată de autoritățile unui stat că i-au furat steagul

Drapelul Romaniei a fost schimbat ultima oara in urma cu 27 de ani, dupa caderea comunismului. Astazi, se aseamana foarte mult cu cele ale altor doua tari, iar oficialii uneia dintre acestea, Ciad, sunt nemultumiti de foarte mult timp.

 

 

Inca de la inceputul anilor 2000, Ciadul a inaintat catre ONU un protest oficial, astfel incat steagul Romaniei sa nu mai fie arborat la sediul de la New York, insa cererea a fost respinsa, tocmai din acest motiv - ca drapelul Romaniei exista dinainte de cel al Ciadului.
The Wall Street Journal incepe un amplu articol despre asemanarea dintre cele doua steaguri cu referire la uriasul drapel tricolor creat luna trecuta de protestatari in fata Guvernului.Dupa acest moment, fotografiile colorate de la fata locului au invadat retelele sociale pana in Sahara, noteaza autorul articolului, Drew Hinshaw.
Acesta subliniaza ca niciun organism mondial nu poate interveni atunci cand o tara are o problema cu steagul altei tari, cum are Ciadul cu cel al Romaniei. Pentru ca oamenii din aceasta tara central-africana au revendicat steagul Romaniei, care il are de 27 de ani.

Si tot de atunci aceasta tara izolata s-a plans in liniste ca Romania i-ar fi copiat drapelul. WSJ scrie ca politicienii romani erau constienti ca Ciadul deja folosea acelasi tricolor, atunci cand a fost adoptat la Revolutie. Mai mult, presedintele francez de atunci, Francois Mitterrand, a incercat sa convinga Romania sa nu adopte un steag similar cu al fostei colonii franceze pana in anul 1960.

Insa omologul sau roman, Ion Iliescu, sustinea atunci ca sunt lucruri mult mai importante de care politicienii trebuiau sa se ocupe.

In plus, e drept ca cele doua steaguri nu sunt perfect identice, din moment ce acela al Romaniei are nuanta albastru cobalt, iar cel al tarii africane albastru indigo. Si Andorra are steag similar, in timp ce un al patrulea, al Moldovei, are o stema pe el.

De altfel, presedintele moldovean Igor Dodon a propus, luna trecuta, schimbarea steagului tarii sale, insa s-a confruntat cu opozitie puternica din partea Parlamentului.

In schimb, Parlamentul Ciadului a protestat fata de aceasta situatie, iar unii experti in studiul steagurilor au acuzat Romania ca a furat drapelul. Chiar si asa, inca nu exista o organizatie mondiala autorizata sa intervina in astfel de situatii - cand cetatenilor unei tari nu le place steagul altei tari.

Sursa citata da exemplul unor alte asemanari intre steagurile unor tari. Cand sportivii din Haiti au ajuns la Jocurile Olimpice de la Berlin, din 1936, au vazut ca Liechtenstein avea acelasi steag, insa micutul principat european si-a schimbat usor drapelul, anul urmator.

Olanda si Luxemburg au de asemenea steaguri similare, asa cum au si Indonezia si Monaco, care pretind ca folosesc acel drapel inca din secolul al 14-lea. Dispute similare au fost, in Balcani, pe aceasta tema, si intre Macedonia si Grecia si intre Albania si Kosovo.

Cert este ca o tara nu poate inregistra drept marca un steag, insa jamaicanii au mers pana la ONU pentru a se plange de producatorii straini de papuci care au imagini cu steagul Jamaicai.

De altfel, si politicienii Ciadului s-au plans la ONU referitor la asemanarea celor doua steaguri, insa reprezentantii organizatiei sustin ca statele membre sunt libere sa-si aleaga orice steag doresc.

In ce ii priveste pe romani, acestia sustin ca au fluturat cele trei culori inca din vremurile antice ale inaintasilor traci si romani, chiar daca nu exista dovezi in acest sens, pana in anii 1800, in timpul protestelor. Apoi, au urmat mai multe guverne monarhale si comunistii, care au adaugat mai multe simboluri pe steag.

La distanta de 11 ani de momentul 1948, in 1959, cand Ciadul devenea o natiune libera si independenta, tinerii lideri s-au intalnit in capitala N'Djamena pentru a alege un steag. Au ales astfel rosu - sangele varsat luptand in Al Doilea Razboi Mondial, galben - desertul Sahara si albastru - lacul Ciad. Drapelul a fost adoptat in anul 1959, iar apoi fluturat la obtinerea independentei, in 1960.

Inca de la inceputul anilor 2000, Ciadul a inaintat catre ONU un protest oficial, astfel incat steagul Romaniei sa nu mai fie arborat la sediul de la New York, insa cererea a fost respinsa, tocmai din acest motiv - ca drapelul Romaniei exista dinainte de cel al Ciadului.

Admin.I

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office