Premierul Cehiei: Vaccinarea obligatorie este un nonsens

Publicat in Ştiri Internaţionale 21 Ianuarie 2022 636 ori
Google+ WhatsApp
Premierul Cehiei: Vaccinarea obligatorie este un nonsens
Premierul Cehiei: Vaccinarea obligatorie este un nonsens

Noul guvern e la Praga a anulat un decret al fostului executiv prin care vaccinarea anti-covid devenea obligatorie pentru toți cetățenii trecuți de 60 de ani și pentru anumite profesii. Noul ministru al Sănătății a declarat că planul fostei administrații a fost "un nonsens de la început".

Obligativitatea vaccinării urma sa intre în vigoare în luna martie, pentru vârstnici, pentru angajații din sănătate, polițiști și pompieri. "Nu vedem de ce vaccinarea ar trebui să fie obligatorie. Nu vrem să scindăm și mai mult țara", a spus noul premier, Petr Fiala. Declarația a fost făcută la mijlocul acestei săptămâni, când numărul infecțiilor a ajuns la un nou record in Cehia. Pandemia a făcut pana acum circa 37.000 de victime în Cehia.

Precedentul guvern, care a vrut să introducă obligativitatea vaccinării, era condus de euroscepticul Andrej Babis, care a pierdut la mustață alegerile din toamna anului trecut și care beneficia de susținerea președintelui Milos Zeman, și el un eurosceptic, acuzat de critici că este pro-rus.

Noul guvern, care susține că vaccinarea obligatorie este un „nonsens" și că scindează țara, este de orientare pro-europeană, liberală. Premierul Petr Fiala este liderul Partidului Civic Democrat, care nu a mai fost la putere începând din 2013. Fiala a câștigat alegerile aliindu-se cu mai multe partide liberale, precum și cu Partidul Piraților, antisistem, care a câștigat Primăria Pragăi și are o puternică orientare antichineză.

Poziția față de vaccinare a noului guvern proeuropean de la Praga se apropie mai mult de cea a guvernului eurosceptic al Poloniei, spre exemplu, decât de cea a Austriei, care este prima țară din UE care a introdus vaccinarea obligatorie.

Guvernul de la Varșovia se confruntă acum cu o frondă a specialiștilor din Consiliul Medical, cei care dau sfaturi pentru răspunsul guvernului la pandemie. 13 din cei 17 membri ai Consiliului Medical au demisionat, revoltați că guvernul minimalizează riscurile, încurajează antivaccinismul și că țara va înregistra un bilanț catastrofal în valul cinci al pandemiei.

Guvernul condus de Mateusz Morawiecki a precizat că "ia decizii bazate pe diferitele opinii ale experților – Consiliul Medical, economiști și experți din alte domenii afectate de pandemie". Rata vaccinării în Polonia este printre cele mai mici din UE – doar 56% din populație este vaccinată cu doua doze. Pandemia a făcut până acum 100.000 de victime în Polonia.

Inspectorul școlar al regiunii Polonia Mică a declarat recent că vaccinurile anticovid sunt un "experiment". Inspectorul este numit de guvern, motiv pentru care Consiliul Medical menționat anterior a fost extrem de revoltat. Inspectoarea Barbara Novak, care are și o poziție dură față de propaganda LGBT și se opune avorturilor, a spus următoarele: "Nu sunt deloc de acord cu ideea de a forța pe cineva să facă ceva. Oamenii trebuie să fie liberi să aleagă, în special când vorbim despre vaccinuri, pentru că toți știm că consecințele acestui experiment nu sunt cunoscute pe deplin". Declarația a venit după ce ministrul Sănătății a propus ca vaccinarea să fie obligatorie pentru profesori.

În Ungaria, unde guvernul are o viziune eurosceptică similară cu cea din Polonia, lucrurile stau cu totul altfel. Guvernul premierului Viktor Orban a recomandat, recent, administrarea celei de a patra doze de vaccin pentru întreaga populație, la șase luni după cea de-a treia vaccinare. În Ungaria, certificatul de imunitate va deveni certificat de vaccinare, după 15 februarie. Certificatul nu va putea fi primit de o persoană nevaccinată, chiar dacă a trecut prin boală și are anticorpi. În plus, certificatul nu va putea fi obținut decât de cei care au mai mult de șase luni trecute de la a doua vaccinare – este necesară a treia vaccinare. Doar cei cu vârsta sub 18 ani pot primi certificatul după doar două doze de vaccin.

În Slovacia, un alt stat membru al Grupului de la Visegrad, guvernul dorește să introducă vaccinarea obligatorie, însă nu are suficientă susținere în parlament. Guvernul de la Bratislava studiază și posibilitatea de a impune vaccinarea prin ordonanță. Guvernul slovac este condus de o mișcare anticorupție – Oamenii Obșinuiți și Personalitățile Independente.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.