Servicii medicale și tratamente gratuite pentru bolnavii COVID fără asigurare medicală. Cine suportă costurile uriașe?

Publicat in Ştiri Naţionale 27 Octombrie 2021 302 ori
Google+ WhatsApp
Servicii medicale și tratamente gratuite pentru bolnavii COVID fără asigurare medicală. Cine suportă costurile uriașe?
Servicii medicale și tratamente gratuite pentru bolnavii COVID fără asigurare medicală. Cine suportă costurile uriașe?

De la începutul pandemiei, s-a decis ca serviciile medicale și tratamentele bolnavilor de COVID să fie complet gratuite, inclusiv pentru cetățenii străini sau pentru românii neasigurați. Totuși, sumele sunt uriașe, costurile ajungând la 10.000 de euro pentru un singur pacient internat la ATI.

Sume uriașe, decontate de CAS
Spitalele sunt supraaglomerate cu bolnavi Covid, numai la ATI fiind internați la acest moment peste 1.800de pacienți. Dintre aceștia, majoritatea nu sunt vaccinați, însă au una sau mai multe comorbidități. Sumele uriașe cheltuite zilnic pentru toate aceste paturi de la ATI sunt, însă, suportate de Casa de Asigurări de Sănătate.

„De la inceputul pandemiei, toţi pacienţii infectaţi cu COVID-19 sau care suferă de complicaţii în urma infectării, indiferent dacă sunt asigurați sau nu în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, inclusiv cetăţenii străini, beneficiază gratuit de serviciile medicale și medicamentele necesare", a explicat, pentru ziare.com, Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al CNAS.

Guvernul a adoptat această măsură încă din martie 2020 – articolul 17, punctul a) din decretul 195 din 16 martie 2020, referitor la instituirea stării de urgență.

Milioane de lei cheltuite pe pacienții de la ATI
Sumele se ridică undeva la 50.000 de lei pe fiecare pacient internat la ATI, ba chiar până la 75.000 de lei, potrivit medicului Florin Buicu, deputat PSD și conferențiar universitar la UMF Târgu Mureș.

„O evaluare făcută pentru un institut din România ne arată că pentru 300 de pacienți care au beneficiat de internarea în ATI cu oxigen și care au fost internați 2.500 de zile s-au consumat peste 6 milioane de lei, rezultând un cost de 20.000 de lei pe caz.

De asemenea, o evaluare făcută pe 200 de pacienți care au beneficiat de 1.800 de zile de spitalizare în ATI, fiind intubați, costurile pe fiecare caz au ajuns la aproximativ 75.000 de lei pe caz. Aceste costuri ne arată, de fapt, presiunea asupra sistemului de sănătate și asupra problemelor pe care le-a ridicat, de fapt, această pandemie.

Orice modalitate prin care reușim să scădem această presiune este binevenită", a declarat Florin Buicu la o dezbatere despre pandemia de coronavirus.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.