Decizie CEDO: Atribuirea automată unui copil a numelui tatălui, urmat de cel al mamei, este discriminatorie

Publicat in Ştiri Internaţionale 26 Octombrie 2021 661 ori
Google+ WhatsApp
Decizie CEDO: Atribuirea automată unui copil a numelui tatălui, urmat de cel al mamei, este discriminatorie
Decizie CEDO: Atribuirea automată unui copil a numelui tatălui, urmat de cel al mamei, este discriminatorie

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marţi ca fiind "discriminatorie" atribuirea automată unui copil, în cazul unui dezacord între părinţi, a numelui tatălui urmat de cel al mamei, apreccind că "imposibilitatea de a se deroga" de la această regulă este "excesiv de rigidă", relatează AFP.Instanţa a fost sesizată pentru discriminare de către o femeie din Spania care se despărţise de partenerul ei în timpul sarcinii. Când copilul s-a născut, în 2005, legislaţia spaniolă prevedea că, în cazul unui dezacord între părinţi, copilul va purta numele de familie al tatălui urmat de cel al mamei.


Judecătorii CEDO au considerat că regula de atribuire copilului a numelui tatălui, urmat de cel al mamei, în cazul unui dezacord între părinţi, "se poate dovedi necesară în practică şi nu este neapărat în contradicţie" cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Cu toate acestea, ei au apreciat că "imposibilitatea derogării de la aceasta este excesiv de rigidă şi discriminatorie faţă de femei" şi că "diferenţa de tratament" suferită de reclamantă nu era justificată şi, prin urmare, constituie o încălcare a Convenţiei.

Magistraţii europeni şi-au justificat decizia prin circumstanţele particulare ale situaţiei: copilul reclamantei nu a fost recunoscut imediat de tatăl său şi, prin urmare, a purtat doar numele de familie al mamei "timp de peste un an", până la recunoaşterea paternităţii.

Spania a fost obligată să plătească reclamantei 10.000 de euro "prejudiciu moral".

Între timp, situaţia a evoluat în Spania unde, de la o lege datând din 2011 şi în caz de dezacord între părinţi, un judecător de stare civilă are dreptul să hotărască ordinea atribuirii numelor de familie, luând drept principal criteriu "interesul superior al copilului".

Admin.I

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.