Doza booster pentru vaccinul Moderna va fi înjumătățită. Ce se întâmplă dacă ai făcut deja doza 3 cu Moderna

Publicat in Ştiri Naţionale 26 Octombrie 2021 448 ori
Google+ WhatsApp
Doza booster pentru vaccinul Moderna va fi înjumătățită. Ce se întâmplă dacă ai făcut deja doza 3 cu Moderna
Doza booster pentru vaccinul Moderna va fi înjumătățită. Ce se întâmplă dacă ai făcut deja doza 3 cu Moderna

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, marţi, că doza booster pentru vaccinul Moderna va fi înjumătăţită, cel mai probabil această măsură urmând să fie luată de săptămâna viitoare.


Gheorghiţă a explica că decizia referitoare la vaccinul Moderna va fi luată după o recomandare în acest sens a Agenţiei Europene a Medicamentului. “Ieri, Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat utilizarea dozei de booster, doza de Moderna, pentru o persoană care a primit prima schema de vaccinare cu vaccinul de la Moderna după minim şase - opt luni de la doza doi. O precizare este legată de faptul că pentru doza booster se recomandă o doză înjumătăţită faţă de doza care s-a folosit la schema iniţială”, a spus acesta.
El a adăugat că cei care au făcut deja doza 3 cu Moderna nu vor avea probleme.

„Cei care au facut doza intreaga nu este absolut nicio problema, nu este nicio contraindicatie din acest punct de vedere. Insa Moderna a depus date din care rezulta ca la doza redusa imunogenitatea este similara cu o doza intreaga, intre reactogenitatea este mai redusa. Practic, frecventa si intensitatea reactiilor adverse sunt mai reduse la booster. Atunci recomandarea este sa se mearga cu o doza injumatatita tinand cont ca efectul pe protectie este similar”, a explicat acesta.

De asemenea, Valeriu Gheorghiţă a precizat că, de la începutul lunii noiembrie, sunt primele persoanele eligibile vaccinate cu Johnson & Johnson care pot face doza booster.

“Tot în această săptămână vom decide care va fi atitudinea de urmat la persoanele care au fost vaccinate cu vaccinul de la compania Johnson & Johnson, în monodoză, pentru că începând cu prima parte a lunii noiembrie sunt deja primele persoane eligibile care ar putea să primească o doză de rapel, o doză booster, având în vedere că vaccinarea cu Johnson în România a început undeva pe data de 4 mai, la începutul lunii mai. Probabil că de prima intenţie vom recomandă tot un vaccin tot pe bază de ARN mesager, fie de la compania Biontech/ Pfizer, fie de la compania Moderna, însă, nu este exclus să rămânem şi pe recomandarea de a face un vaccin cu aceeaşi tehnologie, adică cu Johnson & Johnson, având în vedere că datele de imunogenitate şi de siguranţă sunt foarte bune. Cel mai târziu vineri vom anunţa care este recomandarea în acest sens”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Doza booster se administrează în România din 28 septembrie.

Admin.I

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.