Alimentul care va fi interzis în România. Îl mâncăm aproape zilnic, fără să ştim cât de mult rău ne face

Publicat in Ştiri Naţionale 29 Iulie 2020 714 ori
Google+ WhatsApp
Alimentul care va fi interzis în România. Îl mâncăm aproape zilnic, fără să ştim cât de mult rău ne face
Alimentul care va fi interzis în România. Îl mâncăm aproape zilnic, fără să ştim cât de mult rău ne face

Mişcare importantă în industria alimentară din România. Margarian, produsele semipreparate, chipsurile sau pop-cornul la microunde ar putea dispărea din alimentaţia noastră, începând de anul viitor.


Măsura vine după ce proiectul  a trecut marţi de Camera Deputaţilor. Proiectul se referă la limitarea conţinutului de acizi graşi trans în produsele alimentare destinate consumului uman, cu alte cuvinte, reducerea cantităţii de "grăsimi rele".


Fără "grăsimi rele", din 2021
„Eu cred că e cea mai importantă inițiativă în medicina preventivă din acest mandat de parlamentar. Mă bucur foarte mult pentru această lege... Și sper același lucru și cu legea în ceea ce privește reglementarea tutunului și cu accizarea excesului de zaharuri din băuturile răcoritoare și toate inițiativele în zona preventivă care ar influența masiv în bine sănătatea publică", a declarat, potrivit dcnews.ro, Adrian Weiner.

După ce proiectul de lege a fost adoptat marţi, el ar urma să intre în vigoare la 1 aprilie 2021. Astfel, din primăvara anului viitor, s-ar putea reduce riscul de îmbolnăvire a populaţiei prin boli cardiovasculare, având în vedere şi limitarea consumului de alimente nesănătoase.
În plus, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Ministerul Sănătăţii vor efectua periodic controale pentru produsele reglementate de lege. Atunci când vor fi constatate abateri, produsele alimentare neconforme vor fi retrase din circuitului.

Ce fac "grăsimile rele" în organism
Medicii spun că acizii grași trans (AGT) sunt un tip de acizi grași nesaturați, folosiţi mult în industria alimentară, încă din anul 1950. Ei se regăsesc în special în produse semipreparate, în margarină, produse de panificație, prăjituri, biscuiți, napolitane, popcorn pentru microunde, sosuri.

Specialiştii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au atras atenţia de mai mult timp asupra acestor componente din alimente şi sunt că efectele pe care le au acizii graşi trans, aşa cum se numesc "grăsimile rele", asupra organismului nostru sunt devastatoare. În plus, ei recomandă limitarea acestor grăsimi rele la mai puțin de 1% din aportul zilnic de energie.
Consumate un timp îndelungat, aceste alimente care conţin acizi graşi trans pot conduce la boli precum obezitate, diabet zaharat, infertilitate, boli cardiovasculare sau demenţa Alzheimer.

Admin.I

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.