Totul despre droguri - episodul 5 - Barbituricele

Publicat in Eveniment 26 Ianuarie 2010 Actualizat: 03 Februarie 2010 1701 ori
Google+ WhatsApp
Totul despre droguri - episodul 5 - Barbituricele
Totul despre droguri - episodul 5 - Barbituricele
 
Ştiai că barbituricile sunt un drog extrem de periculos, care poate conduce la epilepsie?Citeşte şi azi serialul PHonline.ro, prima campanie locală antidrog autentică, prin care te ajutăm să recunoşti, la cei dragi, semnele consumului de droguri.
 
Barbituricile
Barbituricele sunt prescrise pentru tulburari grave de somn si în epilepsie. În mare parte, ele au fost înlocuite de benzodiazepine (tranchilizante minore) în tratamentul insomniei, desi unor persoane în vârsta le sunt înca prescrise barbiturice. Printre aceste substante se numara: Aminal,, Dormital, , Soneryl, Ciclobarbital, Fenobarbital, Gardenal.
 
Utilizare ca drog 
Barbituricele pot fi înghitite, dar marii consumatori de droguri dizolva barbituricele în apa si si le injecteaza.
 
 
Efect 
Barbituricele sunt deprimante ale sistemului nervos. Ele actioneaza asupra întregului sistem nervos, producând o sedare generalizata. Se reduc frecventa respiratiei si a contractiilor cardiace si are loc o atenuare a starii de anxietate. De asemenea, exista o oarecare tulburare a proceselor de gândire  si memorie. Dozele mai mari duc la pierderea coordonarii fizice  si apare o stare de “betie”, iar uneori poate sa apara  si un comportament agresiv. 
 
Dependenta 
Toleranta si dependenta se instaleaza rapid, astfel ca dozele de drog utilizate cresc. Simptomele de sevraj apar în decurs de 24 de ore de la ultima doza, cu un apogeu în a doua zi  si dispar în urmatoarele 7 – 10 zile. Printre aceste simptome se numara: agitatie, anxietate, cresterea frecventei cardiace, tremuraturi  si insomnie. La marii consumatori pot sa apara delir  si crize epileptice. Acest lucru se întâmpla mai ales în cazul opririi bruste a consumului, astfel încât reducerea dozelor trebuie sa se faca treptat. 
 
Consumul îndelungat 
Consumul îndelungat de barbiturice poate duce la comportament agresiv, insomnie, tulburari de memorie, de gândire si coordonare. 
 
Riscul de supradoza 
Cu toate ca toleranta la barbiturice se instaleaza rapid, distanta dintre doza sigura (în cazul marilor consumatori) si cea letala este foarte mica, astfel ca supradozele accidentale sunt foarte frecvente în cazul acestor substante. Dozele mari pot duce la insuficienta respiratorie, coma  si în cele din urma deces. În cazul marilor consumatori mai exista  si riscul de hipotermie, deoarece în perioada de sedare termoreglarea este afectata (predomina termoliza). Dar decesele prin hipotermie sunt rare. 
 
Riscuri în sarcina 
Dozele mari de barbiturice în timpul sarcinii au fost asociate cu aparitia de malformatii congenitale. Cu toate acestea, este important ca oprirea administrarii barbituricelor sa nu se faca brusc din cauza riscului de crize epileptice. Perioada de sevraj trebuie sa fie prelungita din cauza sarcinii si a detoxificarii. 

Bogdan Stoica

Jurnalist, ploiestean, pionier al presei online din Prahova, fondator al acestui site; a coordonat echipa redactionala in perioada martie 2008 - septembrie 2012.
Blog: www.bogdanstoica.ro

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.