Dăncilă: ”Lucrurile trebuie lămurite în CEx”

Publicat in Politica 21 Septembrie 2018 220 ori
Google+ WhatsApp
Dăncilă: ”Lucrurile trebuie lămurite în CEx”
Dăncilă: ”Lucrurile trebuie lămurite în CEx”
Liderii PSD decid azi soarta lui Liviu Dragnea în fruntea partidului. A început şedinţa extraordinară a Comitetului Executiv al social-democraţilor, în care se discută scrisoarea asumată public de Gabriela Firea, Paul Stănescu şi Adrian Țuțuianu.

Aceștia cer demisia lui Dragnea din fruntea PSD şi de la conducerea Camerei Deputaţilor. Şi propun că partidul să fie condus interimar de premierul Viorica Dăncilă. Au fost negoceri dure în ultima vreme, s-au format tabere, iar decizia va fi luată în curând, prin vot.

UPDATE 12:50 Ședința CEx PSD este în desfășurare.

UPDATE 12:45 Cătălin Rădulescu: ”Sunt în grupul care îl susține pe Dragnea. 70 - 80% din CEx îl susține pe Dragnea. Sunt colegi care ar trebui să tacă în loc să vorbească.”

UPDATE 12:20 Înainte de CEx, Gabriela Firea a spus: ”Cred că se va propune excluderea mea. Miza este să fie dati afară 2 miniștri foarte importanți care au început să-l incomodeze pe Liviu Dragnea: Paul Stănescu și ministrul Justiției, Tudorel Toader, care îl irită foarte mult.”

”Am ajuns la execuţii publice, la linşaj, pentru că avem curajul să vedem altfel lucrurile şi să şi argumentăm. (...) Nu demisionăm, nu vrem să constituim altă formaţiune, nu mergem la alt partid”, a mai declarat Firea.

Şi Paul Stănescu a subliniat că ”nimeni nu pleacă din partid”.

Gabriela Firea, Adrian Ţuţuianu, Paul Stănescu, Mihai Tudose, Marian Neacşu, Nicolae Bădălău şi Marcel Ciolacu au venit împreună la şedinţa CEx.

UPDATE 12:00 Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri, înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, că îşi va prezenta mesajul în cadrul reuniunii.

“Voi da mesajul meu în CEx. Aşa cum am spus, consider că lucrurile trebuie lămurite în CEx”, a afirmat Dăncilă, preşedinte executiv al PSD, conform Agerpres.

Ea a făcut aceste declaraţii înainte de a intra în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, unde se află peste 10 lideri din partid.

UPDATE 11:30 Marian Oprişan, preşedinte PSD Vrancea, a declarat vineri, înainte de şedinţa Comitetului Executiv, că ceea ce se întâmplă este un atac grav la adresa partidului şi că “nu poţi să vii dintr-o dată, peste noapte, după ce nu ai deschis gura niciodată, cu o scrisoare”.

“Cred că nu s-a aşteptat nimeni la mine să administrez o lovitură partidului care reprezintă cu siguranţă doar interesele oamenilor din România şi ale României. Repet. Miza nu este rămânerea sau plecarea lui Liviu Dragnea. Miza o reprezintă România, programul de guvernare, stabilitatea ţării şi faptul că odată şi odată trebuie să ne ridicăm din genunchi, iar resursele ţării să nu mai fie ale străinilor. Normal este să vorbeşti în interiorul partidului. Ştiti foarte bine că nu mor de dragul lui Liviu Dragnea şi că atunci când am avut ceva de spus, am spus-o în interiorul partidului”, a declarat Marian Oprişan, preşedinte PSD Vrancea.

Acesta i-a criticat dur pe contestatarii din partid.

“Nu poţi să vii dintr-o dată peste noapte, după ce nu ai deschis gura niciodată în organismele statutuare ale PSD, în CExN, nu poţi să vii dintr-o data şi să scrii o scrisoare, să te adresezi membrilor PSD şi cetăţenilor României cu probleme strict interne ale PSD”, a mai spus Oprişan.

UPDATE 11:05 Conform surselor corespondentului Știrilor PRO TV, majoritatea din CEx este în favoarea lui Liviu Dragnea. După o ședință desfășurată vineri dimineață, aceleași surse spun că Dragnea își va păstra funcția de președinte al PSD și al Camerei Deputaților.

Funcția sa ar putea fi însă în pericol dacă votul se va desfășura secret, astfel nu se va ști cine a votat pentru sau contra demisiei liderului PSD.

Un discurs hotărâtor este al Vioricăi Dăncilă, mai arată sursele politice. Liderul PSD ar putea rămâne în funcție dacă premierul afirmă că vrea să rămână de partea lui Liviu Dragnea, de teama pierderii guvernării. Până în acest moment, Dăncilă, cea care deţine funcţia numărul doi în partid şi care ar urma să conducă interimar PSD dacă Liviu Dragnea pleacă - nu a spus public de partea cui este în acest scandal uriaş.

Conform unor surse Știrile PRO TV, Viorica Dăncilă ar fi avut negocieri cu tabăra opozanților lui Liviu Dragnea, coalizată în jurul lui Paul Stănescu. Dragnea i-ar fi cerut Vioricăi Dăncilă să renunțe la funcția de premier dacă el este demis de CEx.

Înaintea începerii ședinței Comitetului Executiv, liderii din PSD s-au strâns la Liviu Dragnea în birou.

UPDATE 10:50 Vicepreședintele PSD Doina Pană spune că majoritatea organizaţiilor de partid din Transilvania au decis să îl susţină pe Liviu Dragnea la conducerea PSD, ea afirmând că nu este uşor de lucrat cu Dragnea, dar că nu poate fi ignorat faptul că PSD a câştigat zdrobitor cu el la conducere.

“Aseară ne-am întâlnit din Transilvania şi, cu trei excepţii, din 22 de organizaţii toţi sunt pentru a ne continua treaba. Atâta timp cât Parlamentul şi-a făcut treaba (...), atâta timp cât Guvernul îşi face treaba, ce ne-a apucat? Problemele din partid este normal să le discuţi în partid. Când Guvernul merge bine, când Parlamentul merge bine, de ce să ieşi public?”, a declarat Doina Pană, vineri, la sosirea în Parlament înaintea şedinţei Comitetului Executiv al PSD, conform news.ro.

Ea a mai spus că nu este uşor de lucrat cu Liviu Dragnea, dar că nu poate fi ignorat faptul că PSD a câştigat zdrobitor cu Liviu Dragnea la conducere. Doiana Pană a mai spus că singurul lucru cu care este de acord din ceea ce susţin contestatarii lui Liviu Dragnea este că ar fi nevoie de “o conducere mai colectivă” a partidului.

“Ce nu te omoară te întreşte şi cred că partidul va ieşi întărit, chiar dacă unii vor avea nemulţumiri. (...) Nu-i uşor de lucrat cu Liviu Dragnea, dar, în acelaşi timp, nu poţi să nu vezi ce s-a întâmplat cu acest partid de când e Liviu Dragnea la conducere. Noi am câştigat zdrobitor, cu un program de guvernare coordonat de Liviu Dragnea. (...) Poate că ar trebui să ne întâlnim mai des. Legat de o mai bună organizare, să ne întâlnim mai des, legat de, hai să zic, o conducere mai colectivă, da, au dreptate. În rest, eu nu pot nimic de acolo să susţin”, a mai spus vicepreşedintele PSD.

UPDATE 10:15 Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, face un apel la “raţiune şi unitate” în PSD, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al partidului, spunând că principala procupare a social-democraţilor trebuie să fie actul de guvernare, iar această cale presupune o revigorare ideologică şi identitară a partidului, printr-o dezbatere internă cu membrii şi simpatizanţii PSD.

”Colegii mei spun că este o greşeală că se vorbeşte acum prea puţin în spaţiul public de proiecte reale de ţară. De aceea, echipa PES activists România consideră că Partidul Social Democrat trebuie să vorbească mai mult despre societate. Principala noastră preocupare trebuie să fie actul de guvernare cu scopul de a oferi soluţii la problemele reale cu care se confruntă cetăţenii în fiecare zi. Tocmai de aici poate apărea totuşi o cale spre consens. Această cale nu presupune inacţiune”, afirmă Victor Negrescu într-o postare pe Facebook.

Taberele din PSD

Au loc negocieri dure, trocuri, dar și unele trădări - în ambele tabere. Contestatarii, în frunte cu Paul Stănescu, Gabriela Firea și Adrian Țuțuianu, cred că partidul nu mai are viitor cu un președinte “vulnerabil”. Ba mai mult, aceștia susțin că au de partea lor zeci de parlamentari, care ar înclina balanța la orice vot important de acum înainte.

În schimb, cei care au rămas cu Dragnea susțin că vor câștiga.

Viitorul politic al lui Liviu Dragnea în fruntea PSD, dar şi soarta guvernării se negociază intens în aceste momente. Liderii judeţeni ai social democraţilor au venit la Bucureşti pentru a spune dacă îl mai vor sau nu şef pe Liviu Dragnea.

După apariţia scrisorii în care i se cere acestuia să demisioneze imediat din fruntea PSD şi a Camerei Deputaţilor, mai mulţi şefi din teritoriu au fost de acord cu conţinutul epistolei şi o vor susţine la şedinţa Comitetului Executiv.

Potrivit unor surse din partid, dar şi din declaraţiile publice, organizaţiile puternice conduse de lideri cu notorietate la Bucureşti ar fi deja în tabăra anti-Dragnea.

Alături de Bucureşti, Olt şi Dâmboviţa, s-ar regăsi filiala Giurgiu, condusă de Niculae Bădălău, Buzău, coordonată de Marcel Ciolacu şi chiar Ialomiţa cu Marian Neacşu în frunte, până nu de mult omul de încredere al lui Liviu Dragnea. Caraș Severin, Argeş, Mehedinţi, Bistriţa, Brăila, Vaslui, Buzău,Timiş, Cluj, Vrancea şi Călăraşi sunt alte filiale care ar fi făcut deja opţiunea anti-Dragnea.

În plus, Adrian Țuțuianu a anunţat că peste 50 de parlamentari PSD ar putea să nu mai susţină guvernarea dacă Dragnea nu va fi înlăturat, scenariu în care Cabinetul Dăncilă ar rămâne fără sprijin în Parlament şi ar putea fi demis prin moţiune de cenzură.

Adrian Țuțuianu, vicepreşedintele PSD: “Eu cred că există riscul, dacă nu găsim o soluție la problemele serioase pe care le are PSD astăzi, că unii dintre parlamentarii noștri să plece spre alte partide politice. Riscul acesta există, ceea ce poate genera o pierdere a majorității parlamentare.”

De partea cealaltă, oamenii fideli lui Liviu Dragnea susţin că au majoritatea în Comitetul Executiv şi se vor opune debarcării liderului.

Filalele PSD de la Iaşi, Botoşani, Neamţ, Suceava, Bacău, Galaţi, Dolj, Gorj, Braşov, Satu Mare, Arad, Alba, Bihor, Teleorman sau Mureş i-ar fi garantat deja susţinere lui Liviu Dragnea.

Până în acest moment, Viorica Dăncilă- cea care deţine funcţia numărul doi în partid şi care ar urma să conducă interimar PSD dacă Liviu Dragnea pleca - nu a spus public de partea cui este în acest scandal uriaş.

Negocierile vor continua însă pentru că sunt organizaţii judeţene care nu au luat o hotărâre. Şedinţa Comitetului Executiv al PSD, for alcătuit din 68 de membri, va începe vineri la prânz.

Aşadar, contestatarii ar avea nevoie de cel puţin 35 de voturi. Dacă tabăra Dragnea va avea câştig de cauză, unii dintre cei care se opun conducerii ar putea alege să plece din partid.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office