Rodica Paraschiv, deputat PSD Prahova/ Declarație politică: Ce modele oferim copiilor nostri?

Publicat in Politica 12 Septembrie 2018 376 ori
Google+ WhatsApp
Rodica Paraschiv, deputat PSD Prahova/ Declarație politică: Ce modele oferim copiilor nostri?
Rodica Paraschiv, deputat PSD Prahova/ Declarație politică: Ce modele oferim copiilor nostri?

Declarație politică: Ce modele oferim copiilor nostri?

Stimate domnule președinte,

Dragi colegi,

Preocuparea pentru educatie a fost dintotdeauna o prioritate a societatilor. Studiile moderne legate de invatamantul romanesc reliefeaza faptul ca exista clar o corelatie intre nivelul scazut al invatamantului si problemele economice interne si mai ales sociale.

Politicile publice pe educatie sunt menite sa imbunatateasca aceasta situatie. Au aparut programe nationale speciale, pedagogii in scopul raspandirii in toate paturile societatii.

In multe tari se vorbeste despre un sistem de invatamant centrat pe elev. Punerea elevului in centru este in perfecta concordanta cu ceea ce personalitatile societatii romanesti, eminenti profesori si pedagogi au avut in prim plan de-a lungul anilor.

Dar cum stim ce inseamna o scoala buna pentru copiii nostri? Ce este de fapt o scoala buna? Raspunsul este dat de societatea romaneasca. Ce fel de oameni crestem si ce teluri avem? Ce fel de cunostinte si ce fel de caracter vrem sa dezvoltam la copii?! Desi blamat, invatamantul din perioada comunista a avut si rezultate pozitive. Au lipsit insa, flexibilitatea, coerenta si o deschidere spre noutatile din sistem la nivel global.

Invatamantul romanesc se afla in plina reforma,  rezultatele, insa, le vom resimti pe termen lung. Politicul se pare ca nu a gasit solutia necesara pentru formarea de modele in societate. Este foarte greu sa vorbim in Romania de puterea sistemului de educatie, care ar trebui sa fie izvorul elitelor si modelelor, atata timp cat puterea legislativa, Parlamentul, nu poate fi un astfel de model. Se protesteaza, se huiduie ca intr-o piata publica, aruncand institutia intr-un derizoriu clar.

Asadar, ce pretentii sa avem de la elevi si studenti cand de la tribuna Parlamentului se aud injurii, insulte, se manipuleaza grosolan si se distorsioneaza adevarul. Ce ar putea astepta ei de la astfel de reprezentanti ai clasei politice?! Cum ar putea fi acesti parlamentari modele, cum ar putea sa reprezinte cetatenii? Este un semnal de alarma ce trebuie tras acum. Situatia este confuza in societate. Legile sunt atacate imediat dupa legiferare la Curtea Constitutionala, pentru tergiversare si intarzierea punerii in aplicare a prevederilor Programului de Guvernare. Avem institutii care nu au putut sa-si desfasoare activitatea pentru ca nu a fost efectuata rectificarea bugetara la timp.

Trebuie sa ne asumam situatiile actuale si sa incercam indreptarea lor.  Misiunea noastra nu s-a incheiat in momentul in care am pus semnatura pe un text de lege si am acordat votul final. Responsabilitatea noastra de alesi ai poporului trebuie sa ne pozitioneze in permanenta in slujba cetateanului si daca nu reusim sa cream modele macar sa ne incadram in limitele parlamentarismului, ale respectului si bunului simt.

Vă mulțumesc!

Deputat Rodica Paraschiv,

Circumscripția nr. 31 Prahova

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office