Qmagazine: Presiuni în Parchetul General asupra procurorului care îi anchetează pe Negulescu și Onea. Raportul Inspecției Judiciare

Publicat in Politica 17 August 2018 368 ori
Google+ WhatsApp
Qmagazine: Presiuni în Parchetul General asupra procurorului care îi anchetează pe Negulescu și Onea. Raportul Inspecției Judiciare
Qmagazine: Presiuni în Parchetul General asupra procurorului care îi anchetează pe Negulescu și Onea. Raportul Inspecției Judiciare

Independența procuroarei Elena Iordache, cea care instrumentează dosarul în care sunt vizați procurorul Lucian Onea și fostul procuror Mircea Negulescu, a fost afectată. Aceasta este concluzia raportului întocmit de  Inspecția judiciară pe care Q Magazine vi-l prezintă în exclusivitate.

PROCURORUL RODICA JERCAN: ȘI MIE AU VRUT SĂ ÎMI IA DOSARUL HEXIPHARMA

Q Magazine a scris aici,  încă din data de 23 mai, că asupra procurorului Elena Iordache se fac presiuni, fapt confirmat astăzi prin raportul inspectorilor .

Raportul va fi înaintat plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Deși în fața inspectorilor mai mulți procurori din cadrul Parcehtului general au declarat că și în alte ocazii șeful de secție Varga Romulus a încercat prin diferite tertipuri să le ia unele dosare pentru a le da altor procurori, agreați de acesta și cunoscuți ca executanți ai ordinelor sale, acest fapt nu a fost consemnat în raportul final. Totuși, plenul CSM va avea acces la aceste declarații și ar trebuie cercetat dacă în Parchetul General este o practică, un mod de lucru, pentru a se repartiza dosarele complexe unor procurori aserviți conducerii care pot fi obligați să facă sau să nu facă anumite acte de procedură penală împotriva celor acuzați.

Procurorul Rodica Jercan a declarat în fața inspectorilor că și în cazul său au fost făcute presiuni pentru a i se lua dosarul Hexipharma și a fi dat, ulterior, unui procuror obedient conducerii Parchetului.

La momentul controlului, pe rolul parchetului erau înregistrate mai multe dosare penale care vizau abuzuri și ilegalități făcute de procurorii Mircea Negulescu și Lucian Onea de la DNA Ploiești, actualmente suspendați din magistratură prin decizia Secției de procurori a CSM.

Q Magazine a arătat că asupra procurorului Elena Iordache, care lucra la unul din dosarele acestea, se fac presiuni pentru a i se lua cauza și a fi repartizată unui alt procuror. De altfel, așa cum s-a văzut ulterior, Elena Iordache este singura care nu a stagnat ancheta și a dispus deja măsuri de control judiciar împotriva celor doi, inclusiv prin interzicerea exercitării profesiei, fapt pe care niciun alt procuror care îi ancheta pe Onea și Negulescu nu l-a cerut. Lăsându-i pe cei doi să aibă acces la dosarele în care erau acuzați că au falsificat și ticluit probe, aceștia au avut posibilitatea să  le înlăture și chiar să le distrugă.

În nota întocmită la finele raportului se arată că procurorul șef secție Romulus Dan Varga cunoștea faptul că în dosare instrumentate de procurorii Elena Iordache și Doina Grosu (fost procuror DIICOT)  se efectuează urmărirea penală in rem referitor la săvârșirea acelorași fapte comise de procurorii Onea și Negulescu.

Cum era și firesc, s-a apreciat că nu pot fi efectuate în paralele anchete pe aceste fapte.

Procurorul Varga a purtat discuții cu Elena Iordache și Doina Grosu pentru a hotărî care din cele două ar urma să efectueze urmărirea penală în speță. Au avut loc multiple discuții ceea ce a creat senzația de „negociere”. De asemenea, s-a propus ca soluție  „disjungerea ambelor sesizări din cele două dosare penale și crearea prin reunirea acestora de către procurorul șef secție al unui dosar distinct, care să fie repartizat ca și dosar nou”, doar în privinșa tabelelor cu alegători falsificate de procurorii Negulescu și Onea.

Prin neaplicarea dispozițiilor legale vizând soluționarea conflictului de competență ivit între cei doi procurori s-a creat cadrul în care competența de efectuare a urmăririi penale pentru săvârșirea faptelor cercetate în cele două dosare penale nu a fost stabilită de îndată, conform dispozițiilor Codului de procedură penală și în care au fost purtate prelungit și repetat discuții având alura unor negocieri asupra competenței de soluționare a cauzelor penale, finalizate prin propunerea procurorului șef secție vizând adoptarea unei soluții constând în disjungerea ambelor sesizări din cele două dosare penale și crearea prin reunirea acestora de către procurorul șef secție al unui dosar distinct, care să fie repartizat ca și dosar nou”.

În notă se mai arată că după ce presa a prezentat indicii privind existența unor presiuni resimțite de procurorul Elena Iordache în legătură cu acest dosar, după sesizarea CSM de ministrul Justiției, procurorul Doina Grosu a dispus disjungerea faptelor reclamate de Vlad Cosma și Sebastian Ghiță și continuarea cercetărilor într-un dosar separat.

„(…) Doina Grosu a dispus disjungerea din dosarul 72/P/2018 a cauzei în ceea ce privește faptele reclamate de Cosma Vlad Alexandru și Ghiță Sebastian ca fiind săvârșite de procurori din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Ploiești în legătură cu instrumentarea dosarului nr. 218/P/2014 și continuarea cercetărilor într-un dosar separat, care după înregistrarea sub nr. 248/P/2018 a fost repartizat procurorului Elena Iordache pentru a aprecia reunirea la dosarul nr. 19/P2018, reunire care a și fost dispusă prin ordonanța întocmită la data de 31.05.2018.

Modul concret de desfășurare de către procurorul șef al Secției de urmărire penală și criminalistică, domnul procuror Romulus Dan Varga, al acestor discuții cu cei doi procurori din cadrul secției învestiți cu soluționarea dosarelor nr 19/P2018 și respectiv 72/P/2018, fără luarea în considerare a dispozițiilor art 63 alin 1, 4 raportat la art. 41 alin. 4 Cod procedură penală ce reglementează soluționarea conflictului pozitiv de competență între doi procurori, astfel cum aceasta rezultă din notele de relații atașate lucrării analizate, având ca și finalitate efectivă, în raport de realizarea disjungerilor propuse, scoaterea din competența de efectuare a urmăririi penale a procurorului Elena Iordache a faptelor reclamate ca fiind comise de către procurorii Lucian Onea și Mircea Negulescu, referitoare la cauza nr. 218/P/2014 a Direcției Naționale Anticorupție-Serviciul Teritorial Ploiești, incluzând manifestări ale procurorului șef secție – pe care procurorul Elena Iordache le-a resimțit în mod real, în raport de insistența cu care s-a încercat convingerea sa de se desesiza în ceea ce privește efectuarea urmăririi penale relativ la săvârșirea acestor fapte – ca și factor de presiune în soluționarea legală a dosarului nr. 19/P/2018, apreciez că a fost de natură să afecteze independența procurorului Elena Iordachedin cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție desemnat să efectueze urmărirea penală în dosarul nr. 19/P/2018 înregistrat pe rolul acestei secții”, se arată în documentul Inspecției Judiciare.

Documente exclusive Q Magazine – Inspectia Judiciară1-16Documente exclusive Q Magazine – Inspectia Judiciară2-16Documente exclusive Q Magazine – Inspectia Judiciară3-16Documente exclusive Q Magazine – Inspectia Judiciară4-16Documente exclusive Q Magazine – Inspectia Judiciară5-16Documente exclusive Q Magazine – Inspectia Judiciară6-16Documente exclusive Q Magazine – Inspectia Judiciară7-16Documente exclusive Q Magazine – Inspectia Judiciară8-16Documente exclusive Q Magazine – Inspectia Judiciară9-16Documente exclusive Q Magazine – Inspectia Judiciară10-16Documente exclusive Q Magazine – Inspectia Judiciară11-16Documente exclusive Q Magazine – Inspectia Judiciară12-16Documente exclusive Q Magazine – Inspectia Judiciară13-16Documente exclusive Q Magazine – Inspectia Judiciară14-16Documente exclusive Q Magazine – Inspectia Judiciară15-16Documente exclusive Q Magazine – Inspectia Judiciară16-16

Vă prezentăm nota care însoțește Raportul Inspecției Judiciare și care confirmă presiunile asupra procurorului Elena Iordache.

Documente exclusive Q Magazine – Inspectia Judiciară1-5Documente exclusive Q Magazine – Inspectia Judiciară2-5

Documente exclusive Q Magazine – Inspectia Judiciară3-5Documente exclusive Q Magazine – Inspectia Judiciară4-5

Documente exclusive Q Magazine – Inspectia Judiciară5-5

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office