RAPORT: România este „de departe cel mai grav violator al drepturilor omului în UE”.

Publicat in Politica 09 August 2018 434 ori
Google+ WhatsApp
RAPORT: România este „de departe cel mai grav violator al drepturilor omului în UE”.
RAPORT: România este „de departe cel mai grav violator al drepturilor omului în UE”.

Raportul intitulat „Încălcarea drepturilor omului în mandatele de arestare europeană”, realizat de Emily Barley, Lisl Biggs-Davison și Chris Alderton, experți britanici în domeniul justiției, arată că drepturile omului sunt încălcate în mod grav și în România. Analiza a avut la bază date și cifre furnizate de Consiliul Europei.

Raportul, realizat de organizația „Due Process” în colaborare cu CRCE (Centre for Research into Post-Communist Economies) arată că, deși este acceptat în mod obișnuit printre politicienii britanici, jurnaliști, judecători că în țări precum Rusia, Turcia și Ucraina se încalcă drepturile omului, există și  țări din Uniunea Europeană care se comportă  similar – și în unele cazuri chiar mai rău.

„Deși Uniunea Europeană pretinde că în  toate țările membre persoanele ar trebui să fie tratate egal și să li se respecte drepturile, acest raport arată că, în realitate, sunt multe variații în practica legală a drepturilor omului între diferitele state”, scriu experții.

Mandatul european de arestare (EAW) este piatra de temelie a unui tratat de extrădare între membrii  Uniunii Europene (UE). Sistemul EAW permite emiterea mandatelor de arestare de  orice țară membră a UE și urmează să fie executat în orice alt stat membru al Uniunii pentru urmărirea penală, detenție sau închisoare.

Motivele de atac împotriva unui astfel de mandat sunt foarte limitate. Apelurile sunt permise numai  pe motivație politică și/sau pe abuzurile legate de drepturile omului.

Din cele 4.803 de persoane pe care  Marea Britanie le- predat altor țări din UE, mai mult de jumătate au fost extrădați în Polonia (2 498). Pe următoarele locuri se situează Lituania (480), România (358) și Letonia (225).

Raportul evidențiază faptul că România este „de departe cel mai grav violator al drepturilor omului în UE”.  În ceea ce privește tratamentul inuman sau degradant, România se clasează în mod consecvent după Federația Rusă și Turcia.

Topul țărilor care încalcă încalcă drepturile omului (2014-2017)

1 Federația Rusă 746 de cazuri
2 Turcia 349 
3 România 272
4 Ucraina 241 
5 Grecia  170 
6 Ungaria 151
7 Bulgaria 110
8 Italia 98 
9 Croația 84 
10 Serbia 76

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office