„Marşul Centenar” a ajuns, astăzi, la Tabla Buţii. Politicienii prahoveni, prezenti la ceremonia dedicata eroilor cazut iîn Primul Război Mondial

Publicat in Politica 06 August 2018 1223 ori
Google+ WhatsApp
„Marşul Centenar” a ajuns, astăzi, la Tabla Buţii. Politicienii prahoveni, prezenti la ceremonia dedicata eroilor cazut iîn Primul Război Mondial
„Marşul Centenar” a ajuns, astăzi, la Tabla Buţii. Politicienii prahoveni, prezenti la ceremonia dedicata eroilor cazut iîn Primul Război Mondial

Zeci de unioniști din România și Republica Moldova au pornit ieri în cea de-a șaptea etapă a „Marșului Centenar”. După ce au parcurs pe jos peste 700 de km dintre cei 1.300 de km incluși pe traseul Alba Iulia-Chișnău, aceștia au plecat din localitatea Cerașu și au urcat spre Tabla Buții, unde astăzi au participat la tradiționala manifestare organizată pe 6 august de Primăria Cerașu, pentru comemorarea ostașilor români căzuți la datorie în luptele purtate în această zonă în timpul Primului Război Mondial.

 

Despre motivația prezenței în comuna Cerașu a celor care participă la „Marșul Centenar”, a declarat George Simion – președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012:

”Suntem pe urmele eroilor de la 1916 și avem un singur gând: să împlinim visul înaintașilor noștri care s-au jertfit pentru apărarea și reîntregirea neamului românesc – Reunirea”. Reprezentanții platformei menționate au ținut să mai precizeze că flacăra Unirii, aprinsă pe 1 iulie la Alba Iulia, este purtată sub forma unei ștafete pe o distanță de 1300 de km, în 11 etape a câte cinci zile, până la Chișinău. „Marșul Centenarului” se va încheia pe 1 septembrie, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, printr-o manifestație stradală uriașă.

Mai multe despre eveniment:

Luni, 6 august 2018 , preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader şi vicepreşedintele Ludmila Sfîrloagă au participat în localitatea Ceraşu la ceremonia de comemorare a eroilor care şi-au dat viaţa în luptele ce au avut loc la Tabla Buţii, în timpul Primului Război Mondial (1916 – 1919).

Image may contain: 6 people, people smiling, outdoor

                              Ca în fiecare an, manifestările comemorative au fost organizate sub genericul ,, Columnă pentru nemurire”, la cimitirul eroilor de la Tabla Buţii şi au debutat cu slujba de pomenire şi cinstire a eroilor după care au urmat alocuţiuni ale oficialităţilor locale şi judeţene, iar apoi depuneri de coroane la monumentul eroilor.

                                 Pasul Tabla Buţii este o trecătoare montană la înălţimea de 1400 metri şi leagă Valea Teleajenului de Valea Buzăului. În bătălia pentru trecători dintre armatele române şi cele germane, în această zona au avut loc lupte grele în august-octombrie 1916. După pierderi semnificative de ambele părţi, armata germană este respinsă, alungată până la intarea în Vama Buzăului, unde românii obţin o nouă victorie. Asadar, parcurgerea drumului către Tabla Buţii reprezintă şi parcurgerea simbolică a unui drum istoric ce trebuie să ne amintească de jertfa înaintaşilor noştri pentru libertatea şi demnitatea poporului român.

Image may contain: 9 people, people standing and outdoor

                                Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader a subliniat importanţa cinstirii eroilor neamului care şi-au dat viaţa pentru ţară şi a îndemnat pe cei prezenţi la eveniment să nu îşi uite înaintaşii, în contextul în care anul acesta sărbătorim împreună 100 de ani de la Marea Unire din 1918. Oficialul judeţean a înmânat primarului localităţii Ceraşu, Dumitru Duca o diplomă de excelenţă pentru consecvenţa cu care a organizat an de an pomenirea eroilor de la Tabla Buţii.       

Image may contain: 2 people, people smiling, people standing and outdoor                        

Încă din anul 1922, la Cimitirul Eroilor de la Tabla Buţii, unde sunt înmormântați atât ostaşi români cât și străini s-au organizat pelerinaje anuale în ziua de 6 august, când este sărbătorită de creștini şi ,,Schimbarea la față, care a devenit astfel un prilej de ceremonial militar, religios și civil, în amintirea acelor evenimente.

Image may contain: sky, cloud and outdoor

                                 La manifestarea de astăzi au mai participat: consilierii judeţeni; prefectul Judeţului Prahova, Mădălina Lupea; ministrul pentru Mediu de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea; primarul Comunei Ceraşu, Dumitru Duca; reprezentanţi ai instituţiilor de cultură din judeţul Prahova; reprezentanţi ai Academiei Forţelor Aeriene ,,Henri Coandă din Braşov; oficialităţi din localitățile de pe Valea Teleajenului și din județele învecinate.Tot astăzi, zeci de unionişti din România şi Republica Moldova, care participă la ,,Marşul Centenarului”, desfăşurat între Alba Iulia şi Chişinău, au luat parte la evenimentele de comemorare a ostaşilor români care s-au jertfit pentru apărarea și reîntregirea neamului românesc în Primul Război Mondial.

Image may contain: outdoor

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office