Daniel Savu, mesaj pentru protestatarii din Sanatate

Publicat in Politica 26 Aprilie 2018 525 ori
Google+ WhatsApp
Daniel Savu, mesaj pentru protestatarii din Sanatate
Daniel Savu, mesaj pentru protestatarii din Sanatate

Fostul senator Daniel Savu a postat pe Facebook un mesaj adresat protestatarilor din sistemul sanitar, care se afla, la aceasta ora, in Piata Victoriei.

Potrivit lui Savu, multi dintre angajatii din Sanatate nu inteleg diferenta dintre salarii si venituri, iar cheia conflictului ar pleca de la valoarea sporurilor care a dus la diminuarea veniturilor in cazul unor categorii de angajati.

Redam integral mesajul fostului senator PSD:

Chiar dacă #sănătatea este domeniul pentru care majorările de salarii s-au făcut cu 3 ani mai devreme față de restul bugetarilor, astăzi sindicatele de profil sunt în stradă într-un miting de protest. Ca sa înțelegeți de ce, trebuie în primul rând să faceți diferența între salarii și venituri. Unor angajați din sănătate le-au crescut salariile, iar alții, deși li s-au majorat în egală măsură salariile, per total au venituri mai mici. Prilej de nemulțumiri, așa cum este previzibil pentru oricine. Cheia conflictului pleacă de la valoarea sporurilor (plafonate acum la 30% din totalul salariilor plătite într-o unitate sanitară) care a dus la diminuarea veniturilor pentru unele categorii de angajați. Chiar dacă salariile le-au crescut, iar impozitele sunt mai mici, acești oameni pleacă cu mai puțini bani acasă. O situație care ne determină să ne gândim cât câștigau de fapt înainte de legea salarizării și în ce condiții.

Pe românește, sporurile care sunt acum motiv de nemulțumiri fac obiectul unui regulament separat de legea salarizării, prin care, pentru merite speciale și condiții deosebite de lucru, angajații vizați puteau primi între 50% și 100% bani în plus față de salariu. Doar că, se constată acum, nu doar unii angajați primeau acest spor, ci toți și nu în procente diferite, ci 100%. De ce ? Ca să fie toată lumea mulțumită și managerii să nu aibă probleme! Deci pentru un observator extern al sistemului, un pacient sau orice cetățean, concluzia care se poate trage este aceea că sistemul medical din România avea o prestație excelentă, cu performanțe deosebite fără excepție, iar legea salarizării, cu disciplinarea regulamentului de sporuri, a stricat acest echilibru al performantelor și a adus inechități și discriminari în sistem.Este foarte adevarat că multe unități medicale au găsit soluțiile legale pentru ca niciunui angajat să nu ii scadă veniturile, prin acordarea unor este stimulente consistente, însă asta nu pare să conteze foarte mult, întrucât protestul trebuie să fie protest, iar greva grevă.Fără să neg cumva dreptul la protest organizat și autorizat al oricui, acceptând faptul că oamenii nu pot pleca cu mai puțini bani acasă (problemă pentru care inteleg ca s-au găsit soluții) mă întreb dacă, în noul regulament de sporuri, criteriul performanței profesionale ar fi esențial pentru oricine care lucrează în sistem, oriunde în țară, sindicatele ar fi de acord? Adica sporul să depindă de cât de bine îți faci treaba la serviciu. Iar managerul care ți l-a acordat să răspundă și el în solidar cu tine. Ar fi bine ?

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office