Andreea Cosma a demontat fluierând acuzatiile procurorilor in dosarul "Ciuperceasca"

Publicat in Politica 26 Aprilie 2018 1277 ori
Google+ WhatsApp
Andreea Cosma a demontat fluierând acuzatiile procurorilor in dosarul "Ciuperceasca"
Andreea Cosma a demontat fluierând acuzatiile procurorilor in dosarul "Ciuperceasca"

Deputatul PSD Andreea Cosma a fost audiata, miercuri, la Înalta Curte de Casație și Justiție in dosarul "Ciuperceasca".

La intrare, Andreea Cosma a declarat: "E un proces în care am calitatea de complice la abuz în serviciu. Este dosar făcut de procurorul Savu Alfred, cel care compunea declarația fratelui meu în dosarul Toni Blair, împreună cu domnul Negulescu. Rechizitoriul e semnat de Onea Lucian (procuror-șef al DNA Ploiești, n.r.). Magistraților o să le spun domeniul de aplicare, respectiv cum se aplică Legea notarilor și Codul Civil, pe care cu siguranță domnul Savu Alfred nu le-a citit niciodată, înainte să trimită în judecată un notar public".

Dialogul dintre magistrat şi Cosma din sala de judecată

În faţa judecătorilor, Andreea Cosma a explicat de ce a autentificat actele de vânzare-cumpărare.

Andreea Cosma: Contest în totalitate acuzațiile ce mi-au fost aduse prin rechizitoriul DNA respectiv complicitatea la abuz în serviciu. Am dobândit calitaea de notar în 2002 și profesez și în prezent. Am autentificat în 2008 contracte vânzare-cumpărare ale Plopeni Industrial Parc respectând toate prevederile legale în vigoare la acel moment. (...)

Judecător: Nu această vi se impută, ci că ați ştiut că s-au încălcat prevederi legale.

Andreea Cosma: Nu am știut. La dispoziţia mea au fost puse toate documentele necesare, inclusiv hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor pentru vânzarea imobilelor în baza Legii 31/1990; în baza legii și cu răspunderea persoanelor care au votat. În legătură cu documentele vizând transferul de proprietate au fost depuse actele de proprietate (care atestau că societatea era proprietara bunurilor pe care le înstrăinează), am solicitat extras de carte funciară (care să îmi arate că bunul nu e grevat de starcini, că poate fi înstrăinat și că nu face obiectul unei promisiuni de vânzare-cumpărare), mi-a fost prezentat atestatul fiscal că are taxele plătite la zi și actele societăţilor vânzătoare şi cumpărătoare, moment în care am verificat dacă societăţile erau în stare de funcţionare, nu erau în insolvență și erau reprezentate legal. Am respectat toate obligațiile, în sensul că am verificat legalitatea tuturor documentelor.

Judecător: Cum ați evaluat prețul în raport cu taxele?

Andreea Cosma: Baremele notariale sunt informative, notarii le folosesc în vederea calculării sumelor datorare de vânzătorr și cumpărător , respectiv onorariul notarului, tariful ANCPI și impozitul pe tranzacție. Am informat pe fiecare reprezentant în parte că preţul pe care aceștia mi l-au adus la cunoștință are o valoare mai mică decât valoare informativă din grilă, fapt consemnat pe cererile fiecărei părți. Am adus o copie, dar o să le depun pe toate. E trecut prețul și dedesubt e evaluarea. Deci ambele părți au fost informate.

Judecător: Ne-ați depus la dosar cererea de la Plopeni...

Andreea Cosma: Vedeți acolo, cu culoare. Notarul nu are voie să intervină în voință părților dar informează daca prețul e sub grilă notarială. Scrie așa: preț 18.000 euro declarat de părți și taxe calculate conform tarifelor informative de 155.000 lei, folosite de camera notarilor. Aici fac o paranteză: notarul public în orice tranzacție pe care o autentifică este obligat să compare prețul părţilor și grila notarilor. În cazul în care prețul este mai mic, rămâne preţul părţilor.

Judecător: Dar prețul părţilor era jumătate din cel al taxelor.

Andreea Cosma: Nu are importantă. În România, notarul public nu stabilește prețul la tranzacții. Taxează în raport cu grilă notarilor. Chiar dacă prețul era mai mic decât valoarea taxelor nu aveam posibilitatea de a refuză autentificarea. Codul civil vechi prevede că prețul e stabilit de părți, notarul nefiind parte. Contractul e acordul de voințe dintre două sau mai multe persoane cu intenția de a modifica un raport juridic. Conform Codului fiscal din 2007 art.7 ind. 1 alin 4 spune că în cazul în care prețul e mai mic decât cel prevăzut de grilă impozitul se calculează la această valoare (din grilă).

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office