Parteneriat între Consiliul Judeţean şi 10 primării din Prahova, pentru un amplu proiect din fonduri europene

Publicat in Politica 24 Aprilie 2018 468 ori
Google+ WhatsApp
Parteneriat între Consiliul Judeţean şi 10 primării din Prahova, pentru un amplu proiect din fonduri europene
Parteneriat între Consiliul Judeţean şi 10 primării din Prahova, pentru un amplu proiect din fonduri europene

Consiliul Judeţean Prahova pregăteşte un proiect de amploare pentru modernizarea a trei drumuri din zona de est a judeţului. Autorităţile speră să obţină fonduri europene, valoarea totală a proiectului fiind estimată la 153 de milioane de lei, echivalentul a puţin peste 32 de milioane de euro. Pentru depunerea proiectului şi respectarea criteriilor impuse, autorităţile judeţene au fost nevoite să adopte în şedinţa de luni o hotărâre prin care se asociază cu zece primării din această zonă.

În esenţă, acest parteneriat reprezintă mai degrabă o formalitate, însă era o condiţie obligatorie pentru a putea atrage fonduri europene, au explicat reprezentanţii Consiliului Judeţean Prahova, care urmează să semneze acordurile cu primăriile din oraşele Urlaţi şi Mizil şi comunele Baba Ana, Ceptura, Ciorani, Fântânele, Fulga, Sălciile, Vadu Săpat şi Tomşani. Drumurile propuse pentru modernizare din funduri UE sunt 102K, 102D şi 100C.

"Consiliul Judeţean Prahova întreprinde demersuri pentru obţinerea de fonduri europene nerambursabile în vederea modernizării şi reabilitării drumurilor judeţene DJ 102K, DJ 102D, DJ 100C prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 6 «Îmbunătățirea Infrastructurii Rutiere De Importanță Regională», Prioritatea de investiții 6.1. «Stimularea Mobilității Regionale prin Conectarea Nodurilor Secundare si Terțiare la Infrastructura Ten-T, Inclusiv a Nodurilor Multimodale». Prin proiectul «Modernizarea si reabilitarea drumurilor judeţene identificate în Prioritatea 1 a Regiunii Sud Muntenia – Traseul Regional 3 – Tronsonul Prahova – DJ 102K, DJ102D, DJ 100C» se urmăreşte modernizarea infrastructurii rutiere, fapt care va duce la dezvoltarea zonei din sud-estul judeţului Prahova, din punct de vedere agro-industrial, viticol şi turistic, având în vedere că drumul judeţean DJ 102 K reprezintă cel mai important tronson din «Drumul vinului». De asemenea traseul propus modernizării asigură accesul la Parcurile Industriale Urlaţi şi Mizil şi asigură conectivitatea cu reţeaua TEN-T prin intermediul drumului European E 577 (DN 1 B). DJ 100 C parcurge o zonă preponderent agricolă şi piscicolă, cu exploataţii şi ferme zootehnice şi o salbă de lacuri cu funcţiuni economice şi turistice care continuă în judeţul Ialomiţa cu acces prin DJ102 D la DN1D. Este necesară modernizarea întregului traseu propus pentru a favoriza dezvoltarea economică a zonei, prin conectivitatea directă la reţeaua TEN-T (E577)", a explicat preşedintele CJ Prahova, Bogdan Toader, în expunerea de motive care a însoţit proiectul de hotărâre.

"În conformitate cu prevederile Ghidului solicitantului pentru proiectele depuse în cadrul Axei prioritare 6, unul dintre documentele obligatorii la data depunerii Cererii de finanţare este Acordul de Parteneriat, care trebuie completat şi semnat de fiecare partener în parte. Deoarece prin proiect se intervine pe secţiuni de drum care străbat orașe și comune, chiar dacă lucrările propuse vizează doar proprietatea Unităţii Administrativ Teritoriale Judeţul Prahova, având în vedere prevederile Ghidului solicitantului aferent celui de-al doilea apel de proiecte, este necesară depunerea proiectului în parteneriat şi anexarea, la Cererea de finanţare, a documentelor privind constituirea parteneriatului, respectiv Acordul de Parteneriat şi Hotărârile privind aprobarea încheierii Acordului de Parteneriat (Hotărârea Consiliului Judeţean Prahova şi Hotărârile Consiliilor Locale partenere)", se mai explică în acest document.

Dacă proiectul va fi aprobat, instituţia va primi o finanţare consistentă din partea Uniunii Europene. În schimb, Consiliul Judeţean va trebui să suporte din bugetul propriu o cotă de cofinanţare, plus cheltuielile neeligibile, iar până acum a făcut demersuri pentru servicii de proiectare şi pentru exproprieri, cu bani tot de la bugetul judeţului.

Separat, CJ pregăteşte şi un al doilea proiect, care vizează Drumul Judeţean 720, pentru care de asemenea se doreşte atragerea unei importante finanţări externe.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office