Deputatul Laura Moagher, declaratie politica in Parlament "În România, o condamnare este echivalentă cu pedeapsa cu moartea sau cu o mutilare"

Publicat in Politica 19 Aprilie 2018 432 ori
Google+ WhatsApp
Deputatul Laura Moagher, declaratie politica in Parlament "În România, o condamnare este echivalentă cu pedeapsa cu moartea sau cu o mutilare"
Deputatul Laura Moagher, declaratie politica in Parlament "În România, o condamnare este echivalentă cu pedeapsa cu moartea sau cu o mutilare"

Deputatul PSD de Prahova Laura Moagher a susținut, miercuri, o declarație politică privind una dintre cele mai acute probleme ale societății românești. Aceasta a atras atenția asupra condițiilor din penitenciare și a subliniat că "misiunea statului de drept nu se opreşte la poarta închisorii, odată cu încarcerarea unei persoane, ci responsabilitatea noastră este şi dincolo de zidurile penitenciarelor".

Potrivit parlamentarul de Prahova, "suprapopularea penitenciarelor din România este principala problemă cu care se confruntă sistemul penitenciar, însă această situaţie este şi principalul factor care duce la apariţia abuzurilor, a relelor tratamente şi condiţii deplorabile de detenţie".

Deputatul PSD definește penitenciarele din România prin sintagma "iadul sufletelor", cu referire, evident, la condițiile de detenție care se regăsesc în închisorile din țara noastră:

"Stimaţi colegi !

​Condiţiile de detenţie din penitenciarele româneşti reprezintă un subiect sensibil, atât pentru autorităţile româneşti din domeniu, cât şi pentru instituțiile politice europene. Consiliul Europei şi-a exprimat printr-un raport recent, preocuparea privind acuzaţiile despre rele tratamente şi condiţii, semnalate în penitenciarele din România . Comisia antitortură a Consiliului Europei a fost sesizată în repetate rânduri despre săvârşirea unor grave abuzuri asupra deţinuţilor de către forţele speciale, în cele mai multe dintre cazuri existând reacţii disproporţionate ce vizau pedepsirea deţinuţilor implicaţi în diferite incidente.

Acuzaţii privind rele tratamente au fost înregistrate şi la penitenciarul pentru femei din Târgșor, judeţul Prahova, unde personalul a avertizat deţinutele să nu discute cu membrii delegaţiei Comisiei Antitortură a Consiliului Europei, la vizita efectuată în iunie 2014.

Sistemul penitenciar din România se află într-o grea suferinţă. Este adevărat că modernizarea acestui sistem nu poate interveni înaintea modernizării sistemului sanitar, a sistemului educaţional sau a centrelor sociale pentru persoane instituţionalizate. Este, însă, la fel de adevărat, că în România, stat membru al UE, o condamnare cu privarea de liberate este echivalentă, uneori, cu pedeapsa cu moartea şi, nu de puţine ori, cu o mutilare sau amputare fizică ori psihică.

​Condițiile mizere de detenţie, lipsa apei potabile, a ventilaţiei şi a iluminării naturale, lipsa asistenţei medicale, mâncarea infectă, şobolanii, ploşniţele, gândacii ce populează celulele de detenţie rămân doar mici detalii ce întregesc tabloul general sumbru al închisorilor unui stat membru UE .

​Am enumerat toate aceste aspecte pentru a sublinia faptul că, dacă pe scara priorităţilor societăţii româneşti este normal ca penitenciarele să se situeze în coada ierarhiei preocupărilor societăţii, totuşi din punctul de vedere al siguranţei şi securităţii cetăţeanului sistemului penitenciar trebuie să i se acorde o importanţă maximă.

​Este ştiut faptul că supraaglomerarea este principala problemă cu care se confruntă sistemul penitenciar din România, însă, în acelaşi timp, supraaglomerarea este şi factorul declanşator pentru toate celelalte probleme concretizate prin abuzuri, rele tratamente sau condiţii precare de detenţie.

​Trebuie să fim conştienţi că misiunea statului de drept nu se sfârşeşte la poarta închisorii, odată cu condamnarea infractorilor, iar NOI avem obligaţia să rezolvăm problemă majoră cu care se confruntă sistemul penitenciar din ţara noastră .

​Soluţii sunt, trebuie doar să le punem în aplicare".

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.