Reprezentantii societatii civile Victor Alistar si Romeu Chelariu cer inculparea de urgenta a "elitelor" lui Kovesi: "DNA Ploiesti, doar varful icebergului privind coruptia judiciara...

Publicat in Politica 14 Februarie 2018 164 ori
Google+ WhatsApp
Reprezentantii societatii civile Victor Alistar si Romeu Chelariu cer inculparea de urgenta a "elitelor" lui Kovesi: "DNA Ploiesti, doar varful icebergului privind coruptia judiciara...
Reprezentantii societatii civile Victor Alistar si Romeu Chelariu cer inculparea de urgenta a "elitelor" lui Kovesi: "DNA Ploiesti, doar varful icebergului privind coruptia judiciara...

Societatea civila este, in sfarsit, reprezentata in Consiliul Superior al Magistraturii.Reprezentantii societatii civile din CSM Romeu Chelariu (foto stanga) si Victor Alistar (foto dreapta) cer Procurorului General al Romaniei, Augustin Lazar, sa dispuna de urgenta masuri pentru inculparea "in personam" a procurorilor Lucian Onea, Mircea Negulescu, Giluela Deaconu si Alfred Savu de la DNA Ploiesti, unitatea de elita a Laurei Kovesi.Solicitarea reprezentatilor societatii civile este facuta ca urmare a inregistrarilor publicate de Antena 3 in care fostul deputat Vlad Cosma a dezvaluit modul in care acestia ar fi trunchiat si fabricat probe, ar fi constrans martori sa declare contra realitatii si au manifestat un comportament nedemn functiei de procuror.

Intr-o pozitie transmisa Lumeajustitiei.ro, reprezentatii societatii civile din CSM, Victor Alistar si Romeu Chelariu, ii cer totodata ministrului Justitiei, Tudorel Toader, sa "isi aduca la indeplinire atributiile din matca sa constitutionala" si sa solutioneze pe fond toate disfunctiile create dupa aparitia inregistrarilor lui Vlad Cosma, nefiind suficient sa inchida scandalul "prin revocari". Reprezentatii societatii civile din CSM, Victor Alistar si Romeu Chelariu, cer totodata Inspectiei Judiciare "sa se concerteze institutional" si sa urgenteze controalele de fond in aceasta speta.

In opinia celor doi reprezentanti ai societatii civile, "cea mai grea lovitura data independentei justitiei ar fi musamalizarea acestui caz de grava corupere a atributiilor judiciare, precum si lipsa unor masuri de corectii de sistem, acest caz nefiind singular in justitia romana".

Iata pozitia reprezentatilor societatii civile din CSM fata de dezvaluirile facute de fostul deputat Vlad Cosma:

"Cazul DNA Ploiesti - doar varful aicebergului privind coruptia judiciara.

 

Deturnarea justitiei - cea mai grava afectare a independentei justitiei

 

Reprezentantii societatii civile, alesi membri in Consiliul Superior al Magistraturii au luat act cu ingrijorare de lipsa de reactie a autoritatilor abilitate fata de dezvaluirile din mass-media privind actele de corupere grava a functiilor si atributiilor judiciare, referitor la cazul proceselor trucate.

 

Dezvaluirile mass-media privind prezentarea de probe falsificate de catre magistratii procurori si admiterea lor de magistratii judecatori fara o cercetare judicioasa in baza principiului nemijlocirii si fara respectarea principiului loialitatii probelor, contureaza cea mai grava afectare a statului de drept si a obligatiilor constitutionale ale magistratilor, cu afectarea grava a independentei sistemului judiciar in ansamblul sau.

 

Independenta justitiei nu reprezinta un beneficiu personal de cariera al judecatorului, ci o garantie a justitiabilului ca se afla in fata unei instante impartiale si independente si ca este supus unor proceduri judiciare, cu toate garantiile statului de drept, organizat in cadrul democratiei constitutionale. Orice stare de lucruri contrara acestei finalitati a actului de justitie reprezinta destructurarea sistemului de justitie.

 

Pentru a garanta independenta justitiei si domnia legii solicitam:

 

1.Inspectiei Judiciare sa se concerteze institutional in limita competentelor legale ce ii revin, asupra urmatoarelor prioritati:

 

-Urgentarea definirii obiectivelor tematice pentru controalele de fond, care sa abordeze in mod obligatoriu respectarea obligatiilor legale privind administrarea si evaluarea probelor, situatia sesizarilor si a plangerilor lasate in nelucrare privind abaterile din justitie;

 

-Realizarea de urgenta a unei diagnoze prind vulnerabilitatea de corupere a atributiilor judiciare prin colecatrea de date de la instante si parchete si prin chestionarea 3600 a partilor interesate (avocati, experti, justitiabili, alte categorii relevante).

 

2.Ministrului justitiei sa isi aduca la indeplinire atributiile din matca sa constitutionala privind exercitarea autoritatii fata de structura Ministerului public privind apararea si respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, garantate constitutional, organizarea si desfasurarea legala a activitatii. Astfel, ministrul justitiei are obligatia de a solutiona pe fond toate aceste disfunctii si de a rezolva acest scandal de proportii, nu doar sa il inchida prin revocari. Problemele de sistem nu se rezolva doar prin raspunderea unor persoane vinovate managerial direct, ci si prin eliminarea surselor problemelor si a complicitatilor profesionale. Toleranta la coruptia judiciara trebuie sa fie zero, pentru eradicarea acestui fenomen fiind necesare atat raspunderi si raspunsuri personale, cat si modificari sistemice de ansamblu.

 

3.Solicitam Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa isi asume raspunderea pentru starea de fapt, dat fiind ca procurorii isi exercita activitatea conform prinicipiului controlului si subordonarii ierarhice. De asemenea Procurorul General trebuie sa prezinte public situatia plangerilor depuse privind activitatea procurorilor, stadiul dosarelor si sa precizeze care sunt motivele pentru care acestea au ramas in nelucrare, sa precizeze public de cate ori a solicitat verificarea stadiului acestor dosare, pentru a evita riscul musamalizarilor colegiale.

 

Pentru a evita posibilitatea de prejudiciere a probelor solicitam de urgenta dispunerea masurilor de continuare a urmaririi penale in personam pentru magistratii implicati in trucarea anchetelor penale, conservarea probelor si initierea masurilor preventive cu privire la faptuitori.

 

Cea mai grea lovitura data independentei justitiei ar fi musamalizarea acestui caz de grava corupere a atributiilor judiciare, precum si lipsa unor masuri de corectii de sistem, acest caz nefiind singular in justitia romana.

 

Integritatea sistemului de justitie reprezinta premisa unui stat de drept in care domnia legii este garantata in mod activ.

 

Solicitam tuturor autoritatilor sa dea dovada de respect fata de cetateni si fata de rolul institutiilor pe care le conduc.

 

 

Membrii CSM, reprezentanti ai societatii civile

 

Romeu Chelariu

 

Victor Alistar"

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office