Cozmin Guşă: Procurorul Onea de la Ploiesti are un limbaj de tip infracțional. Oamenii cu un asemnea limbaj nu avem garanția că sunt oameni cinstiți

Publicat in Politica 13 Februarie 2018 467 ori
Google+ WhatsApp
Cozmin Guşă: Procurorul Onea de la Ploiesti are un limbaj de tip infracțional. Oamenii cu un asemnea limbaj nu avem garanția că sunt oameni cinstiți
Cozmin Guşă: Procurorul Onea de la Ploiesti are un limbaj de tip infracțional. Oamenii cu un asemnea limbaj nu avem garanția că sunt oameni cinstiți

Scandalul nu e doar la Ploieşti, ci la nivel naţional, spune Cozmin Guşă despre ”războiul” momentului din DNA. Consultantul politic susține că în interceptări este un limbaj de infractori şi l-a criticat pe şeful DNA Ploieşti, Lucian Onea, ale cărui declaraţii nu l-au convins. Guşă a mai adăugat că în urma tuturor acestor scandaluri, vinovatul de serviciu este Laura Codruţa Kovesi.

DNA a fost înființat din cauza faptului că atât NATO, cât și UE, înaintea integrării noastre în aceste structuri au observat că în România corupția căpătase forme endemice. Această instituție - DNA - nu a prea lucrat până în momentul în care a luat viteză, explică Gușă.

”N-am auzit să fi fost deferit justiției vreun om cinstit. Este regretabil dacă au existat și excese, precum cazul Portocală”, subliniază consultantul politic. 

Cel care a vrut ca DNA să funcționeze - partenerul strategic, SUA

DNA a rezistat nu pentru că a vrut clasa politică, evidențiază Gușă. O dovadă este că astăzi fostul președinte Traian Băsescu critică activitata DNA și a lui Kovesi. Cei care au vrut ca DNA să funcționeze, spune consultantul politic, au fost SUA, partenerul strategic, într-un mod de mult ori vizibil.

”Această activitate a DNA a fost tot timpul sustinută în cadrul parteneriatul strategic cu SUA. Că anumiți oameni cu influnță, de la SRI sau DNA, au ales anumite dosare, asta e o altă problemă. De ce în dosarul Microsoft au făcut pușcărie doar români și cei care au beneficiat, Microsoft, n-au pățit nimic?!”, afirmă Gușă.

Nu putem să interpretăm șarjele familiei Cosma fără să luăm în calul că orice oameni în condiția lor ar face orice ca să scape, ”să ia cu suspndare”, atrage atenția consultantul politic.

Limbajul din interceptări, de tip infracțional

”Relevă o stare gravă în DNA. Nu se neagă că acele dialoguri au existat. Eu nu mă simt bine dacă un procuror sau un șef de secție are un asmenea limbaj, de tip infracțional. Procurorii trebuie să apere oameni cinstiți. Oamenii cu un asemnea limbaj nu avem garanția că sunt oameni cinstiți”, este de părere Cozmin Gușă.

Nimeni din România n-ar putea să indice oameni cinstiți luați de DNA în ultimii ani, subliniază acesta, precizând că sunt cazuri în care, în anumite dosare, s-au făcut excese, însă nu poate fi vorba despre oameni nevinovați.

”Conferința șefului DNA Ploiești nu m-a convins cu nimic. Dacă este tratată așa, este o mare problemă. Felul în care nu a răspuns concret pentru acuzații grave, mediatizate național, pe mine m-a descurajat profund”, precizează consultantul politic.

Sebastian Ghiță trăiește o frustrare. Nu era doar el cel puternic, ci alături de Coldea și Maior, susțin Gușă. ”Pe Ghiță îl înțeleg. Sunt convins că trăiește o mare frustrare. El știe și nu poate să spună că a fost vinovatul de serviciu. Nu era doar el puternic, ci era trio-ul Maior-Coldea-Ghiță. Cel care a plătit și cel care fuge e Ghiță și atunci șarjele publice sunt justificate”, explică acesta.

Kovesi a rămas izolată

Avem de-a face cu un lanț de complicități cumplit, spune consultantul politic. 

”Politicienii români nu și-ar fi dorit ca activitatea DNA să fie atât de profundă, atât de dură. Cel care și-a dorit ofensiva împotriva corupției a fost SUA care i-au încurajat pe conducătorii țării să pună lupta anti-corpție într-un fel normal. Unde au greșit ei? Dacă nu erau de acord, trebuiau să argumenteze. Dacă erau, trebuiau să spună 'Da, dar mergem și cu ai noștri, și cu ai voștri'”, subliniază Gușă.

În opinia sa, în acest sistem de complicități, Laura Codruța Kovesi rămâne izolată, mai ales după ce s-a dezinstituționalizat relația DNA-SRI, dar și pentru că nu există colaborări mari între ea și președintele Iohannis.

”Toți cei care au făcut pușcărie sau care urmează să facă s-au luptat cu o femeie. S-a ajuns ca focurile să fie țintite către cineva care poartă o răspundere asupra DNA. Cei care au participat nu mai sunt în peisaj și atunci se dă impresia că a fost găsit vinovatul. Dacă ni se dă o listă cu toți cei acuzați nu pot pune lângă unul dintre ei cuvântul 'cinstit'", precizează Gușă.

În tot acest scadal, ministrul Justiții, Tudorel Toader, câștigă timp, spune consultantul politic. ”Kovesi nu are vinovății personale - nu s-a auzit să fi devalizat bugete. N-o cunosc pe Kovesi. Este mult prea multă nedreptate și prea multă disperare nețintită corespunzător. Miza este de a găsi un țap ispășitor fals”, afirmă consultantul politic. 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office