Replică acidă pentru Augustin Lazăr! Tudorel Toader pune punctul pe 'i': 'Procurorii sunt plasați sub autoritatea ministrului justiției'

Publicat in Politica 09 Decembrie 2017 755 ori
Google+ WhatsApp
Replică acidă pentru Augustin Lazăr! Tudorel Toader pune punctul pe 'i': 'Procurorii sunt plasați sub autoritatea ministrului justiției'
Replică acidă pentru Augustin Lazăr! Tudorel Toader pune punctul pe 'i': 'Procurorii sunt plasați sub autoritatea ministrului justiției'

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, îi răspunde procurorului general Augustin Lazăr, care a criticat dur modificările aduse în Parlament legilor justiţiei.

„Procurorii sunt plasați sub autoritatea ministrului justiției !


Consiliul Constituțional francez - Decizia nr. 2017-680 QPC din decembrie 2017

Potrivit art. 5 din ordonanța nr. 58-1270 din 22 decembrie 1958 privind legea organică relativă la statutul magistraților, „magistrații parchetelor judiciare (procurorii) sunt plasați sub direcția și controlul direct al șefilor lor ierarhici și sub autoritatea ministrului de justiție”. 


Uniunea sindicală a magistraților, cărora li s-au alăturat și alte părți interesate, reproșează acestei dispoziții că ignoră principiul independenței autorității judiciare, care decurge din art. 64 din Constituție, motivat de faptul că plasează magistrații parchetelor în subordinea ierarhică a ministrului de justiție, în condițiile în care acești magistrați aparțin autorității judiciare și ar trebui să beneficieze, în această calitate, în aceeași măsură cu judecătorii, de garanția constituțională a independenței. Din același motiv, sindicatul critică articolul 5 sub aspectul nerecunoașterii separației puterilor în stat, în condițiile în care principiul independenței autorității judiciare este afectat.


Consiliul reamintește faptul că în virtutea articolului 20 din Constituție, Guvernul stabilește și conduce politica națiunii, în special aspectele care privesc domeniul de acțiune al Ministerului public. 
Consiliul constituțional consideră că reiese din interpretarea acestor dispoziții faptul că independența procurorilor este consacrată prin Constituție, de aici decurgând exercitarea liberă a acțiunii în fața instanțelor, că această independență trebuie să fie corelată cu prerogativele Guvernului și că nu beneficiază de aceleași garanții ca cele aplicabile judecătorilor. 


În cadrul constituțional astfel precizat, în conformitate cu jurisprudența sa anterioară, decizia Consiliului constituțional controlează maniera în care legiuitorul a pus în aplicare, pentru definirea relațiilor între ministrul de justiție și procurori, această exigență de conciliere între principiul independenței procurorilor și prerogativele Guvernului. 


Pe de o parte, autoritatea ministrului justiției asupra procurorilor se manifestă în special prin exercițiul puterii de numire și (sancționare) tragere la răspundere. În aplicarea articolului 28 din ordonanța din 22 decembrie 1958, decretele referitoare la numirea în funcție a procurorilor sunt luate de Președintele Republicii la propunerea ministrului justiției, după avizul dat de formațiunea competentă din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. În aplicarea articolului 66 al aceleași ordonanțe, decizia de sancționarea unui procuror este luată de către ministrul justiției, după ce are avizul din partea formațiunii competente din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Mai mult, conform celui de-al doilea alineat al articolului 30 din codul de procedură penală, ministrul justiției poate să traseze procurorilor instrucțiuni generale de politică penală, cu privire în special la necesitatea asigurării egalității cetățenilor în fața legii pe întreg teritoriul Republicii. În concordanță cu dispozițiile articolelor 39-1 și 39-2 din același cod, este de datoria ministerului public să pună în aplicare aceste instrucțiuni.

Pe de altă parte, în aplicarea aceluiași articol 30 din codul de procedură penală, ministrul de justiție nu poate să traseze procurorilor nicio instrucțiune în cazurile particulare. În virtutea articolului 31 cod de procedură penală, ministerul public exercită acțiunea publică și impune respectare legii, cu obligația respectării principiului imparțialității. În aplicarea articolului 33, el dezvoltă liber observații orale, pe care le consideră potrivite pentru binele justiției. Articolul 39-3 încredințează Procurorului Republicii misiunea de a supraveghea ca investigațiile poliției judiciare să asigure aflarea adevărului și să fie efectuate atât pentru apărare cât și pentru acuzare, cu respectarea drepturilor victimelor, a părții vătămate cât și a suspectului. 


Consiliul Constituțional consideră că dispozițiile contestate ale articolului 5 din ordonanța numărul 58-1270 din 22 decembrie 1958 asigură o conciliere echilibrată între principiul independenței autorității judiciare și prerogativele Guvernului, în temeiul articolului 20 din Constituție. Ele nu intră în contradicție cu principiul separației puterilor în stat.”,scrie Tudorel Toader, pe Facebook.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office