Regele Mihai a murit. Cine îl va urma la conducerea Casei Regale a României. Linia de succesiune

Publicat in Politica 05 Decembrie 2017 802 ori
Google+ WhatsApp
Regele Mihai a murit. Cine îl va urma la conducerea Casei Regale a României. Linia de succesiune
Regele Mihai a murit. Cine îl va urma la conducerea Casei Regale a României. Linia de succesiune

Regele Mihai a murit marţi, la ora 13, ora României, a anunţat marţi Casa Regală. Regele Mihai I a fost ultimul monarh al României, dintr-un şir de patru regi pe care i-a avut ţara noastră, între 1881 şi 1947. Titlurile Membrilor Casei Regale a Romaniei, precum si Ordinea de Succesiune sunt determinate de Normele Organice ale Casei Regale a Romaniei. 

Actualul Mostenitor la Sefia Casei Regale a Romaniei este Alteta Sa Regala Margareta, Principesa Mostenitoare a Romaniei, urmată de Principesa Elena a României, conform Normelor Organice ale Casei Regale a Romaniei. Actualul consort al Mostenitoarei la Sefia Casei Regale a Romaniei este Alteta Sa Regala Radu, Principe al Romaniei.

Conform articolului 8 din Statutul complet al Casei Regale a României, promulgat prin semnatura Majestatii Sale Regelui Mihai I al Romaniei din 30 decembrie 2007, "în cazul unei viitoare femei Sef al Casei Regale a Romaniei, consortul sau va primi titlul de "Alteta Sa Regala Principele Consort al Romaniei".

Membrii Casei Regale a Romaniei sunt urmatorii: Alteta Sa Regala Elena, Principesa Romaniei (jure sanguinis); Alteta Sa Regala Sofia, Principesa Romaniei (jure sanguinis); Alteta Sa Regala Maria, Principesa Romaniei (jure sanguinis).

Sotii si copiii Altetelor Lor Regale Principesele nu detin titluri personale.

Ordinea de Succesiune la Tron si la Sefia Casei Regale a Romaniei este bazata pe principiul primogeniturii cu preferinta masculina, Normele Organice abrogand astfel principiul salic al primogeniturii masculine absolute, cu excluderea femeilor si a descendentilor lor.

În data de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de "Principe al României" și calificativul de "Alteță Regală". De asemenea, Regele l-a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României.

Ordinea de Succesiune la Tron si la Sefia Casei Regale a Romaniei, in prezent, aceasta este urmatoarea:

1. ASR Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei, Custode al Coroanei Romaniei;
2. ASR Principesa Elena a Romaniei;
3. Elisabeta Karina de Roumanie;
4. ASR Principesa Sofia a Romaniei;
5. Elisabeta Maria Biarneix;
6. ASR Principesa Maria a Romaniei.

Modificari ale acesteia se pot aduce prin decizia Sefului Casei Regale a Romaniei.

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office