Caz REVOLTĂTOR in Romania. CONDAMNAT din EROARE, JUDECĂTORII NU PĂȚESC NIMIC

Publicat in Politica 09 Noiembrie 2017 654 ori
Google+ WhatsApp
Caz REVOLTĂTOR in Romania. CONDAMNAT din EROARE, JUDECĂTORII NU PĂȚESC NIMIC
Caz REVOLTĂTOR in Romania. CONDAMNAT din EROARE, JUDECĂTORII NU PĂȚESC NIMIC

Trei judecători de la Curtea de Apel Oradea au băgat din eroare un om în puşcărie, dar nu sunt puşi să plătească pentru că CSM i-a apărat. Un caz-școală ce ar putea fi prevenit prin adoptarea unei legi a răspunderii magistraților.

Antik Levente, Adela Condrovici şi Andrei Rus, judecători la Curtea de Apel Oradea, l-au trimis în spatele gratiilor, pentru două săptămâni, pe un cetățean. Ulterior, o altă instanță a decis că încarcerarea sa a fost o eroare. Se întâmpla în 2015, relatează ebihoreanul. Omul a dat statul în judecată și a obținut despăgubiri de 6.000 de lei. Ministerul Finanțelor a cerut ca magistrații să fie trași la răspundere pentru această eroare, dar CSM i-a apărat, deși Inspecția Judiciară stabilise că cei trei au greșit.

Încarcerarea ilegală

În primăvara acestui an, Inspecţia Judiciară a solicitat CSM declanşarea unei anchete disciplinare împotriva a trei judecători de la Curtea de Apel Oradea - Antik Levente, Adela Condrovici şi Andrei Rus, cel din urmă fost preşedinte al instanţei, pentru că au trimis ilegal un om la închisoare.

Victima, Călin Lincar, face parte dintr-o bandă de hoţi de maşini de lux. Reţinut în 2005, Lincar a fost condamnat definitiv în 2009 la 9 ani de închisoare cu executare, și a fost eliberat condiţionat în 8 iulie 2014, cu un rest de pedeapsă neexecutat de 1.211 zile. În ianuarie 2015, Lincar a formulat o contestaţie în anulare împotriva deciziei prin care fusese condamnat pentru mai multe fapte de furt calificat şi de conducere fără permis, după ce descoperise că două dintre fapte, cele privind încălcarea Codului Rutier, erau prescrise la data emiterii sentinţei, aşa că a cerut să-i fie şterse, pentru ca zilele rămase neexecutate, care se adaugă în caz de recidivă, să scadă.

Cei trei magistrați au judecat contestaţia în anulare și, pe 20 aprilie 2015, au anulat vechiul mandat de executare a pedepsei, dar au emis pe numele lui un altul, trimiţându-l din nou la închisoare, de parcă nu şi-ar fi executat pedeapsa, mai relatează sursa citată.

Întors după gratii, Lincar a stat încă două săptămâni, până pe 5 mai 2015, când Judecătoria Oradea a stabilit că soluţia de încarcerare fusese nelegală și a dispus eliberarea. Bărbatul a dat statul în judecată şi, prin sentinţa pronunţată pe 22 noiembrie 2015 de Tribunalul Bihor, rămasă definitivă pe 1 iunie 2016 la Curtea de Apel, i s-au acordat daune morale de 6.000 lei.

Ancheta Inspecției Judiciare

Ministerul Finanţelor a sesizat Inspecţia Judiciară, cerând să stabilească eventualii vinovaţi de „gravă neglijenţă”, cum cere legea, pentru a putea fi traşi la răspundere. Rezultatul cercetărilor, potrivit rezoluţiei înaintate de inspectorii judiciari Secţiei pentru judecători a CSM, arată că Antik, Rus şi Condrovici nu au făcut demersurile obligatorii „pentru a lămuri cauza sub toate aspectele şi pentru a pronunţa o soluţie cu respectarea deplină a legii”.

Judecătorii au dat vina pe numărul mare de procese, iar Antik a susţinut că a fost „pentru prima dată când a participat la soluţionarea unei astfel de cauze, fapt ce a determinat consultarea colegilor legat de tehnica de redactare a minutei”. Colegul său de complet, Andrei Rus, a declarat că au greşit din pricina petentului şi a avocatului său din oficiu, care „au avut o atitudine procesuală la limita relei credinţe, pentru că au concentrat discuţia exclusiv pe prescripţia penală, fără a menţiona ceva legat de executarea pedepsei”.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office