Interviu cu Ioan Adrian Pitigoi, viceprimarul municipiului Campina

Publicat in Politica 14 Septembrie 2017 426 ori
Google+ WhatsApp
Interviu cu Ioan Adrian Pitigoi, viceprimarul municipiului Campina
Interviu cu Ioan Adrian Pitigoi, viceprimarul municipiului Campina

Dupa primul an de mandat, viceprimarul Ioan Adrian Pitigoi trage linie si spune care sunt provocarile acestei functii pe care o detine. Are mai multe proiecte in derulare si raspunde cu optimism problemelor care apar. Cum se vede Campina din biroul lui si care sunt planurile sale pentru perioada urmatoare, aflam din interviul urmator.


1. Cum a fost acest an pentru dvs., in calitate de viceprimar al Campinei?


Anul care s-a scurs a fost un an interesant si spun asta pentru ca administratia publica locala reprezinta o provocare si ameliorarea activitatii din administratie este o munca pe care o desfasuram zilnic. Pot sa spun ca, dupa primul an, am reusit sa inteleg aproape in totalitate principiile si mecanismele de functionare ale administratiei campinene si sa amelioram fluxurile de lucru intre departamentele care sunt in subordinea mea. Dupa cum bine stiti, ma ocup de urbanism, administrarea domeniului public si transporturi. Intre urbanism si administrarea domeniului public - ADPP, pe scurt, exista o conlucrare buna, o conlucrare permanenta si asta deoarece urbanismul are in subordine si serviciul Atelier Strazi, cu care noi facem lucrari in regie proprie. Si-atunci, am definitivat procedurile de lucru, care nu existau intre aceste doua departamente. Pe de alta parte, in urma unei bune colaborari cu domnul primar si Consiliul Local, am reusit sa initiem proiecte benefice pentru cetatenii campineni, in diverse sfere de activitate. Asadar, pentru mine a fost, in primul rand, un an in care am incercat sa ma familiarizez cu administratia publica locala, cu legislatia si am incercat sa imbunatatim modul de lucru.


2. Ce mai este de facut? Ce proiecte sunt prioritare pe agenda dvs.?


Intotdeauna este de lucru. Urmeaza, la nivelul primariei, implementarea unui sistem informatic integrat care este un nou pas in modul de abordare al activitatii din primarie si a relatiei primarie-cetateni-alte autoritati. Un astfel de sistem scuteste foarte mult timpul de reactie si scade nivelul erorilor existente. In momentul acesta totul va fi arhivat, orice departament poate vedea, in momentul in care o persoana vine sa solicite catre primarie un anumit lucru, istoricul respectivei persoane, de cate ori a venit cu acea problema, cine a preluat-o, in cat timp s-a rezolvat, etc. Este un pas important care va creste calitatea prestatiei in administratia publica locala.


3. Acest sistem informatic va scuti si birocratia cu care se confrunta cetatenii?


Implicit va scuti birocratia intrucat acum, dupa cum bine vedeti, suntem inconjurati de hartii care inseamna, de cele mai multe ori, o munca umana, poate si greseli, chiar si o intarziere neplacuta pentru cetatean. Dar acest sistem informatic ne faciliteaza o reactie mult mai rapida si transparenta, in acelasi timp, a problematicilor.


4. Cand este preconizat sa fie functional acest sistem?


Daca lucrurile merg bine si licitatia pe SEAP nu intampina probleme, probabil ca implementarea lui va incepe in vara anului viitor astfel incat sa inchidem anul 2018 cu implementarea lui in toate departamentele. Conform legii, trebuie sa-l implementam la departamentul taxe si impozite locale pentru ca anul fiscal sa inceapa cu un sistem informatic nou. Nu putem face trecerea de la un sistem la altul pe parcursul unui an fiscal. Probabil ca un termen realist va fi sfarsitul anului 2018.


5. Ce alte probleme sunt de rezolvat, in perioada urmatoare?


La inceputul anului, cand am discutat in Consiliul Local despre buget, partea de administrare a domeniului public a avut o anexa la buget unde noi ne-am prezentat in fata campinenilor si a Consiliului Local cu lucrarile de modernizare si reparatii pe care dorim sa le efectuam in cursul anului 2017. Avem un grafic precis, pe care-l urmarim indeaproape si va pot spune ca acum, la inceputul lunii septembrie, suntem la 80% realizat. Avem putine intarzieri din cauza procedurilor de achizitie publica, dar recuperam.
De asemenea, in perioada urmatoare avem lucrari la Parcul Soldat care, din cauza unor greseli sau inadvertente in activitatea de proiectare, a intarziat regretabil de mult, dar sunt convins ca, de data aceasta, vom avea un constructor la jumatatea lunii octombrie si, cu ajutorul lui Dumnezeu, poate reusim sa finalizam lucrarea pana la sfarsitul anului.
O alta lucrare care este aproape de a incepe este Skate Park-ul - un parc tematic pentru tinerii campineni si nu numai, pentru cei care sunt aplecati catre sporturile acestea din ce in ce mai dorite. Avem foarte multe solicitari de la parinti care ne spun: “Copilul meu vrea sa se dea cu rolele. Copilul meu vrea sa se dea cu placa si nu are unde, in conditii de siguranta”. Dar viitorul parc indeplineste toate cerintele, atat din punct de vedere al sigurantei, cat si din punct de vedere al obiectelor specifice aflate acolo

6. Si va fi finalizat pana in 2018?


Noi asa speram pentru ca are doar doua luni termen de executie. Probabil vom avea un castigator la sfarsitul lunii septembrie, nu sunt constructii de mare amploare, asadar n-am avea motive sa nu-l finalizam.
De asemenea, achizitionam o cisterna noua la sere, care va asigura o activitate mai buna in sectorul intretinerii spatiului public, iar Politia Locala va fi dotata cu o masina noua. La capitolul reparatii strazi, mai multe alei si parcari vor intra in reparatii. Astfel, la inceputul lunii viitoare incep lucrarile pe strada Parcului, cu fonduri de la PNDL. Aceasta va fi asfaltata integral, inclusiv spatiul vechiului poligon. Totodata avem o lucrare inceputa pe aleea din strada Romanitei si vor fi reparate parcarile de pe Tudor Vladimirescu, Toma Ionescu, Ana Ipatescu, Odobescu, Maramures, plus alte alei pietonale si trotoare intre blocuri.
Mai amintesc faptul ca am finalizat de circa o saptamana lucrarile de reparatii aferente scarilor de la Gura Leului, cum le cunoastem cu totii, si consideram ca a iesit o lucrare frumoasa, de care suntem mandri. Acolo era o rusine pe obrazul campinenilor pentru ca sunt aflate pe B-dul Culturii, o zona frumoasa, renovata, de promenada pentru campineni, iar scarile erau degradate de multi ani. Urmeaza sa reabilitam si scarile din partea dreapta a Ocolului Silvic, cele de pe Podului care coboara spre podul lui Rache. Si mai avem in program reabilitarea scarilor de pe Aleea Gornistului - sunt importante deoarece toti campinenii din cartierul respectiv, dar si elevii de la Scoala de Politie scurteaza drumul pe aici. Mai avem de reparat un cabinet medical aflat pe strada Castanilor.

7. Ce le puteti spune campinenilor despre stadiul lucrarilor Hidro Prahova, atat de intarziate, mai ales celor care locuiesc pe Bobalna si Calea Doftanei?


Intr-adevar este o problema spinoasa a Campinei, poate cea mai spinoasa, care deranjeaza pe toata lumea si vreau sa va asigur ca ne deranjeaza si pe noi. Dupa mai multe intalniri pe care le-am avut impreuna cu domnul primar, domnul Olarasu si conducerea Hidro Prahova, am reusit sa primim acceptul acestora de a asfalta cele doua strazi, chiar daca ele sunt grevate in proiectul cu fonduri europene pentru introducerea canalizarii, proiect blocat cu firma Cast din cauza unui litigiu.
Asadar Hidro Prahova ne-au dat acceptul de a le asfalta urmand ca ei, la finalizarea proiectului, sa aduca strazile la forma initiala. Din punct de vedere juridic, pana acum n-am avut acest accept. Este foarte important pentru ca multe luni am asteptat acest document care nu venea. Poate campinenii au crezut ca noi tergiversam si nu ne dorim sa refacem Bobalna si Calea Doftanei, dar nu era asa. Noi am incercat sa obtinem legalitatea acestor actiuni.
Acum suntem in faza de selectie de oferte in SEAP a activitatii de proiectare pentru cele doua strazi. Am avut niste proiecte vechi, de acum 3-4 ani, insa am descoperit, in cadrul comisiei tehnice din primaria municipiului Campina, ca ele aveau multe minusuri. De exemplu, pe Calea Doftanei, de la moara in jos, nu mai erau prevazute trotoare, tot aici nu era prevazuta preluarea apelor pluviale de pe Strada Dealului si Soseaua Voila, nu erau prevazute traversarile pe sub strada a unor ape de torent, iar pe strada Bobalna nu era prevazuta, in totalitate, drenarea apelor pluviale. Toate aceste minusuri ale proiectelor existente de mai multi ani au condus catre activitatea de reproiectare.
Probabil ca proiectarea va dura 30-45 de zile, iar la inceputul lunii noiembrie proiectele vor fi gata. Insa lucrarile, ce au un termen de executare este de 3-4 luni, vor incepe in primavara. Astfel, vara viitoare ne va prinde cu Bobalna si Calea Doftanei realizate.


8. Totusi, cand vor fi finalizate lucrarile Hidro Prahova?

Ei sunt in litigiu cu firma Cast la Curtea de Arbitraj, iar urmatoarea faza este recunoasterea gradului de realizare a lucrarilor, atat de catre Hidro Prahova, cat si de catre Cast. Expertiza va fi facuta de o firma neutra, iar apoi, pentru diferenta ramasa este posibil si legal sa se reia licitatia, proiectul fiind in fazare. Nu pot sa va dau un termen, dar noi ne dorim cat mai repede. Bine ar fi ca in primavara, cand noi ne vom apuca de Calea Doftanei si de Bobalna, ei sa-si fi rezolvat problemele si sa inceapa, in paralel, lucrarile.


9. Dar despre planurile de modernizare pentru cele doua institutii culturale din Campina: Casa Tineretului si Casa de Cultura, ce ne puteti spune?


La Casa Tineretului problema spinoasa este lipsa unui strand pe perioada verii. Multi campineni ne scriu, vin si in audiente pentru ca noi nu mai avem in Campina un strand descoperit unde sa mergem cu totii. Dar avem o veste buna si sper ca la anul va fi reabilitat acest strand. Consiliul Local a prevazut in bugetul acestei institutii bani pentru proiectare si din cate stiu este aproape gata aceasta activitate. Cu siguranta, vom avea vara viitoare un strand nou, reabilitat, in conditii moderne pentru campineni. Este un lucru care ne lipsea si ne bucuram ca se intampla. Pe de alta parte, si cladirea de la Casa Tineretului, impreuna cu aleile de jur imprejur, este parte a unui proiect de reamenajare. Tot undeva spre jumatatea anului viitor lucrarile vor fi in curs.
Referitor la Casa de Cultura “Geo Bogza”, aici urmeaza un proiect amplu. Doamna directoare are in lucru schimbarea in totalitate a salii de spectacole. Asta inseamna schimbarea mochetei, a peretilor salii care sunt intr-o stare de degradare avansata si, ce e cel mai important, schimbarea tututor scaunelor cu niste fotolii confortabile, respectiva locatie urmand sa aiba o fata noua, moderna. In plus, s-au refacut scarile de la intrare care arata foarte bine, sunt din granit si iluminate cu led pe timp de noapte. Aceasta lucrare era esentiala pentru ca era o rusine sa intri pe acele scari vechi si crapate. Tot in zona se continua modernizarea spatiului verde. Aici mobilierul stradal era degradat, avea 30 de ani, bancile erau rupte, iar campinenii stateau cu picioarele in noroi. Vom avea banci noi, pavele, iar parcul va fi iluminat. Consideram ca trebuia sa amenajam acest spatiu fiind in apropiere de Casa de Cultura si de Colegiul Tehnic Constantin Istrati.


10. Cu ce vin campinenii la dvs. in audiente? Care sunt problemele lor majore?

Problematica audientelor este diversa. In primul rand, campineanul isi doreste curatenie. Sunt multe probleme pe partea de curatenie, de toaletare a arborilor, a vegetatiei. De asemenea, sunt multe probleme pe partea de asfaltare si reparatii strazi si, bineinteles, mai sunt probleme de urbanism. Primele pe care le-am enumerat sunt rezolvabile, dar sunt si chestiuni de urbanism aparute din cauza ca multi campineni, din pacate, realizeaza constructii fara autorizatie sau nu respecta autorizatia pe care au primit-o. Si-atunci primesc control de la Politia Locala, serviciul control urbanism, iau amenzi, sunt nemultumiti si nu inteleg de ce li se intampla acest lucru. Noi incercam sa-i indrumam ca sa nu se mai repete.

In rest, foarte multi intreaba de Bobalna, de Calea Doftanei, de caminul Energetic si pot sa va dau o veste buna. Acum doua saptamani a fost postata pe SEAP licitatia si o sa avem un castigator in aceast saptamana. Asta inseamna ca in 10 zile, daca nu sunt contestatii dupa, incep lucrarile si prin ele rezolvam multe probleme sociale ale municipiului.


11. Cum este colaborarea pe plan politic?


Pe plan politic, partidul din care fac parte, Partidul Miscarea Populara, are un protocol semnat cu partidul liberal, iar colaborarea este foarte buna. O colaborare excelenta avem si cu formatiunea ALDE, reprezentata de domnul Ionita care a pus intotdeauna umarul constructiv la dezvoltarea orasului si a sustinut proiectele PNL, PMP si invers - daca dansul a avut initiative fructuoase au fost sustinute de catre PNL si PMP pentru ca noi am considerat ca ne aflam, cu totii, in slujba cetateanului si urmarim interesul public si rezolvarea problemelor Campinei.
O colaborare foarte buna in plan politic avem si cu cei PSD care, desi uneori mai au niste pareri personale, in general au o atitudine constructiva si sprijina si ei rezolvarea problemelor orasului. Una peste alta, eu sunt multumit de colaborarea cu domnul primar si cu PNL, dar si cu celelalte partide din consiliu, cu animozitatile normale care exista. Pana la urma e normal sa fie asa, exista intotdeauna o lupta fireasca intre putere si opozitie, dar care nu trebuie sa fie patimasa, ci dimpotriva, constructiva, sa genereze idei bune astfel incat municipalitatea si administratia campineana sa poata avansa.


12. In final, ce mesaj aveti pentru campineni?


Pentru partea de final a interviului, as vrea sa le transmit campinenilor un singur lucru: se intampla lucruri, chiar daca nu sunt vizibile. Ele dureaza, dar cu rabdare. Suntem convinsi ca spre sfarsitul anului, cand vom trage linie si vom face bilantul, vom avea lucruri bune pe care, impreuna cu domnul primar, am reusit sa le facem pentru Campina si campineni. Doresc sa le transmit ganduri bune si ca nu suntem aici, in primarie, decat pentru a le asigura servicii de administratie de calitate. Apelam la bunavointa si rabdarea cetatenilor pentru a putea pune proiectele in aplicare.

Cristi Vasilescu

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office