Tudorel Toader pune degetul de rană: întrebare de 1000 de puncte în Parlament

Publicat in Politica 12 Septembrie 2017 1027 ori
Google+ WhatsApp
Tudorel Toader pune degetul de rană: întrebare de 1000 de puncte în Parlament
Tudorel Toader pune degetul de rană: întrebare de 1000 de puncte în Parlament

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a venit în Parlament la moțiunea simplă inițiată de PNL împotriva sa. Una dintre temele cele mai fierbinți a fost modificarea procedurii de numire a procurorilor șefi, o procedură pe care ministrul Justiției urmărește să o schimbe și să-l elimine pe președinte din joc.

Tudorel Toader a explicat că actuala procedură este criticată prin recomandările făcute în MCV, pentru că României i se cere să găsească o procedură prin care procurorii șefi să nu mai fie numiți cu implicare politică. Tocmai astfel își explică ministrul Justiției demersul de eliminare a președintelui din această procedură.

”Care procedură o fi cea mai bună? Nu există un standard la nivel internațional ca să ne spună cineva că așa este cel mai bine. Dacă ne uităm pe standardele pe raportul pentru independența justiției emis de Comisia de la Veneția veți vedea că există standarde diferite în țările europene.

Noi avem acum o recomandare în MCV prin care ni se cere să găsim o soluție prin care procurorii de rang înalt să fie numiți transparent, feriți de controlul politic. Noi acum avem o procedură în care ultimul cuvânt îl are președintele și atunci se ridică întrebarea: dacă procedura actuală este bună, atunci de ce mai avem respectiva recomandare în MCV? Înseamnă că ceva nu este bine, dar dumneavoastră veți putea dezbate care soluție este mai bună, în momentul în care proiectul ajunge în Parlament.

Proiectul acesta a fost înaintat, spuneți dumneavoastră, pe furiș. Eu nu știu cum pe furiș, când acesta este unul dintre cele mai dezbătute proiecte din spațiul public (...) Legile justiției au fost elaborate în 2004, au trecut 13 ani și aceste legi trebuiesc aduse în legalitate, dar nu acesta a fost motivul. În 2015, CSM a sesizat Ministerul Justiției cu solicitarea de actualizare a legilor justiției, acesta fiind motivul.

Convingerea mea este aceea că proiectul de lege a fost foarte, foarte dezbătut, a trecut toate etapele de consultare publică. Așteptăm avizul CSM, apoi vom lua avizele de la ministere, îl băgăm în Guvern, unde exprim speranța că va fi adoptat, iar apoi îl vom trimite la Parlament, unde dumneavoastră îl veți dezbate”, a declarat Tudorel Toader, în Camera Deputaților.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office