De ce OBLIGATA Nicoleta Craciunoiu sa isi dea DEMISIA

Publicat in Politica 11 Iulie 2017 1135 ori
Google+ WhatsApp
De ce OBLIGATA Nicoleta Craciunoiu sa isi dea DEMISIA
De ce OBLIGATA Nicoleta Craciunoiu sa isi dea DEMISIA

Presedintele Uniunii Asociatiei de Proprietari Prahova, Eugen Cristescu, a scris un material in paginile ziarului Incomodph.ro despre starea de incompatibilitate in care se va afla Nicoleta Craciunoiu, in prezent director economic al Primariei Ploiesti, odata cu acceptarea functiei de lider de sindicat al aceleiasi institutii.

 

In urma articolului in care am cerut ca Nicoleta Craciunoiu, care este director in cadrul directiei Economice a primariei Ploiesti si, recent, a devenit si presedinte al sindicatului functionarilor publici din primarie, sa isi dea demisia din una dintre functii. Ca atare, am avut un repros…dar si foarte multe citiri. Reprosul se referea la faptul ca in textul art. 29 alin(3) din Legea 188/1999, se arata ca: “ În situaţia în care înalţii funcţionari publici sau funcţionarii publici de conducere sunt aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale, aceştia au obligaţia ca în termen de 15 zile de la alegerea în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale să opteze pentru una dintre cele două funcţii”. Astfel, aparatorii Nicoletei Craciunoiu si ea insasi au convingerea ca aceasta minunata creatie a naturii, aparatoare legii in Consiliul Local nu este in incompatibilitate. Doar ca, mai exista si alte legi sau recomandari europene care ii pot demonta rationamentele minunatei.

Legea nr. 161/2003 defineste in art. 70 notiunea de conflict de interese, prin aceasta intelegandu-se situatia in care persoana ce exercita o demnitate publica sau o functie publica are un interes personal de natură patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care îi revin potrivit Constitutiei si altor acte normative.
Citeste si :  DEMISIA//Nicoleta Craciunoiu are 15 zile la dispozitie sa aleaga una dintre functii, conform Legii 188/1999

Astfel in situatia in care o persoana ar detine in acelasi timp functia de director economic si functia de lider de sindicat ar intra sub incidenta textului de lege de mai sus. Este evident ca acea persoana este in conflict de interese atunci cand, in virtutea functiei publice pe care o ocupa ia o decizie sau participa la luarea unei decizii cu privire la care are un interes personal (si pe care il solicita ca si lider de sindicat).

Recomandarea 10/2000 a Comitetului de Ministri al Consiliului Europei include o

defininite a conflictului de interese pentru functionarii publici în articolul 13: “Conflictul de interese apare atunci cand functionarul public are un interes personal care influenteaza sau pare sa influenteze indeplinirea atributiilor sale oficiale cu  impartialitate si obiectivitate. Interesele private ale functionarului public pot include un beneficiu pentru sine sau pentru familia sa, pentru rudele sale apropiate, pentru  prieteni, pentru persoane sau organizatii cu care functionarul public a avut relatii  politice sau de afaceri. Interesul personal se poate referi si la orice datorii pe care  functionarul public le are fata de persoanele enumerate mai sus”.

Prin urmare, Nicoleta Craciunoiu, ramanand si director al Directiei Economice si lider de sindicat va fi nevoita sa apere interesele banesti ale membrilor de sindicat si, surpriza, ale ei personale. In aceste conditii conflictul de interese este evident si daca e si daca nu e ordonator de credit aceasta doamna agatatoare de functii.

Poate nu realizeaza, dar prin ce am scris, tocmai i-am facut un bine, dar trebuie sa te duca …capul, pentru ca sa intelegi asta. DEMISIA…

Sursa: www.incomodph.ro 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office