Andreea Cosma: "Arhiva SIPA trebuie să urmeze modelul gestionării arhivei de la CNSAS"

Publicat in Politica 07 Iunie 2017 Actualizat: 07 Iunie 2017 2509 ori
Google+ WhatsApp
Andreea Cosma: "Arhiva SIPA trebuie să urmeze modelul gestionării arhivei de la CNSAS"
Andreea Cosma: "Arhiva SIPA trebuie să urmeze modelul gestionării arhivei de la CNSAS"

"Combaterea corupţiei trebuie să fie intransigentă şi să continue. Dar trebuie să separăm sămânţa de neghină. Este dificil să iei o decizie privind Arhiva SIPA având în vedere că nu se cunoaşte ce fel de informaţii conţine. Eu consider că o abordare corectă ar trebui să fie modelul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Abordarea arhivei Serviciului Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie nu trebuie nici distrusă, dar nici să rămână secretă, astfel încât datele de acolo să fie folosite pentru a-i şantaja pe magistraţi. Gestionarea arhivei SIPA nu trebuie să lovească în destine personale, ci să rezolve o problemă de sistem", a declarat deputatul PSD Andreea Cosma.

PSD rămâne consecvent cu enunţul că este absolut necesar ca reforma din Justiţie să asigure independenţa absolută a judecătorilor şi să înlăture orice forme de presiune asupra acestora. Judecata trebuie să se facă în sala de judecată, conform legii şi după propria conştiinţă a judecătorului. Orice alt factor care influenţează decizia unui judecător reprezintă o cale abuzivă şi ilegală.

Deputatul social-democrat consideră binevenită decizia actualului ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, şi a prim-ministrului Sorin Grindeanu care au promovat o hotărâre de guvern pentru desecretizarea acestei arhive.

Andreea Cosma crede că "oamenii trebuie să afle dacă s-au făcut ilegalităţi în legătură cu aceasta arhivă, dacă cineva a sustras, a copiat ori a folosit informaţii pentru a şantaja judecători, procurori, avocaţi sau oameni politici. În mod cert trebuie să existe şi nişte urmări dacă s-au făcut abuzuri. Lucrurile nu pot rămâne doar la nivelul de constatări. Dacă după desecretizare se stabileşte o răspundere legală, atunci cei suspectaţi vor trebui cercetaţi şi trimişi în judecată. Nu e de interes public ce făcea un magistrat în viaţa privată, dar ne interesează pe noi toţi dacă cineva a folosit această informaţie pentru a-l şantaja pe acel magistrat cu scopul de a schimba o decizie în sala de judecată. Consider că trebuie să acordăm garanţii totale judecătorilor că pot judeca după lege şi după propria conştiinţă, fără nicio influenţă din afara sălii de judecată".

Admin.R

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.