Deputatul PMP Catalina Bozianu, declaratie politica in Parlamentul Romaniei

Publicat in Politica 17 Mai 2017 247 ori
Google+ WhatsApp
Deputatul PMP Catalina Bozianu, declaratie politica in Parlamentul Romaniei
Deputatul PMP Catalina Bozianu, declaratie politica in Parlamentul Romaniei

"Domnule preşedinte,
Stimaţi colegi,
Ne-a intrat în obicei, în ultimii ani, să acordăm mai multă atenție promovării produselor și a valorilor culturale românești tradiționale. Politicienii se îmbracă în ii și în ițari de Ziua Portului Popular, iar televiziunile acordă spații ample de emisie subiectului. Uneori, se mai întâmplă ca guvernul și parlamentul să și legifereze în acest sens. Este un început încurajator, dar consider că se poate face mai mult și mai substanțial.
Cred că prioritatea noastră, a celor care am câștigat și încrederea oamenilor din mediul rural, indiferent de culoarea noastră politică, ar trebui să fie, acum, încurajarea promovării produselor și a valorilor românești prin stimularea directă a celor care le produc și le păstrează: românii care trăiesc și muncesc în comunele și în satele țării. Cred că aceasta este o condiție a dezvoltării mediului rural de importanță egală cu investițiile în infrastructură.
Promovarea tradițiilor și a roadelor muncii nu poate fi înțeleasă fără scoaterea în evidență a specificului fiecărei așezări în parte. Cel mai bun prilej pentru a face aceasta sunt, așa cum știm, târgurile de sărbători și zilele comunelor. Acolo vin oamenii să-și prezinte și să-și vândă produsele, acolo se afirmă cultura locală. La aceste evenimente, satele au șansa de a se prezenta cu tot ce au mai bun și mai frumos în fața județului, ba, uneori, în funcție de interesul și de disponibilitatea mass-media, chiar în fața întregii țări.
Din păcate, satele și comunele care își permit să organizeze asemenea evenimente sunt, încă, prea puține. Sărăcia bugetelor locale ori lipsa de implicare a consiliilor județene îi lasă pe oameni în afara unui circuit care le-ar putea aduce câștiguri importante și, mai ales, care ar constitui o oportunitate fantastică de dezvoltare a comunității în care trăiesc. De aceea, cred că este de datoria noastră, a Parlamentului și, mai ales, a Guvernului, să le întindem o mână de ajutor acestor comunități. O soluție ar fi înființarea, la Ministerul Dezvoltării, a unui fond național de promovare a specificului local, prin care să poată fi finanțate, în mod direct, proiectele de acest tip ale administrațiilor locale din mediul rural care nu pot susține din bugetul propriu evenimentele anuale dedicate tradițiilor și produselor tradiționale.
Ar fi, dragi colegi, un minimum concret pe care l-am putea face pentru ca, de promovarea a ceea ce avem mai bun și mai frumos, să poată beneficia, fără intermediari, chiar acei oameni care produc ceea ce avem mai bun și mai frumos. Și, dacă vom acționa în acest sens, abia atunci vom fi cu adevărat credibili atunci când ne îmbrăcăm în ii și în ițari.
Vă mulțumesc."

Cristi Vasilescu

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office