Secretar de stat, despre subiectul de la Olimpiada de Romana: In alt judet as fi spus ca e gest neinspirat, in Prahova este ticalosie

Publicat in Politica 26 Februarie 2017 618 ori
Google+ WhatsApp
Secretar de stat, despre subiectul de la Olimpiada de Romana: In alt judet as fi spus ca e gest neinspirat, in Prahova este ticalosie
Secretar de stat, despre subiectul de la Olimpiada de Romana: In alt judet as fi spus ca e gest neinspirat, in Prahova este ticalosie

Secretarul de stat Gabriel Ispas a declarat duminica, pentru News.ro, ca daca s-ar fi dat in orice alt judet un subiect la Olimpiada de Limba romana similar cu cel din Prahova, ar fi spus ca este un gest neinspirat, dar fiind vorba de judetul Prahova, atat de prezent in dezbaterea publica cu teme specifice dreptului, crede ca este vorba despre "o ticalosie". Ispas a precizat ca va intra "in logica enuntului subiectului" si va cere Inspectoratului Scolar Judetean sa completeze un act, pe care sa il intituleze chiar si "denunt", privind modul in care se elaboreaza subiectele pentru olimpiada scolara.

 

"Este important ca educatia sa puna in valoare abilitatile copiilor, dincolo de simpatiile sau antipatiile profesorilor. Daca in orice alt judet s-ar fi dat un subiect de acest fel, as fi zis ca este un gest neinspirat. Fiind vorba despre judetul Prahova, atat de prezent in dezbaterea publica cu teme specifice dreptului, cred ca este vorba despre o ticalosie. De aceea, pentru a intra in logica enuntului subiectului, voi cere Inspectoratului Scolar Judetean sa compelteze un act, pe care il poate intitula cum vrea, inclusiv denunt, privind modul in care se elaboreaza subiectele pentru olimpiada scolara la nivel judetean", a spus secretarul de stat.

Gabriel Ispas a precizat ca face un apel la toti profesorii implicati in elaborarea subiectelor de olimpiada sa evite subiectele care ar putea avea conotatii care sa depaseasca sfera educationala.

Ministrul Educatiei, Pavel Nastase, a declarat ca dupa ce a aflat de controversele de la Olimpiada de Limba romana din Prahova, a solicitat inspectorilor de specialitate din Minister sa analizeze si sa stabileasca daca s-a incadrat in programa concursului.

Elevii participanti la Olimpiada la Limba Romana in judetul Prahova au avut de rezolvat un subiect in care sa-si imagineze ca sunt personajul ce colecteaza taxele de la taranii din romanul "Morometii" si sa redacteze un referat (raport scris) adresat conducerii de partid prin care denunta "calitatea de element dusmanos a lui Ilie Moromete".

Un profesor evaluator considera ca subiectul "spune foarte mult despre lumea de azi, a denuntului", facand trimitere la "Olimpiadele denuntului", in timp ce Inspectoratul Scolar Judetean Prahova sustine ca elevii trebuie sa tina cont ca este vorba despre "un univers fictional" si ca "daca este vorba despre ideea de a denunta pe cineva, nu se face altceva decat raportare la fragmentul citat din romanul <<Morometii>>".

"Imagineaza-ti ca te numesti Luca Strajescu si esti personajul care colecteaza cotele taranilor pentru stat din fragmentul extras din romanul Morometii de Marin Preda. Redacteaza un referat (raport scris) adresat conducerii de partid, prin care sa denunti calitatea de element dusmanos a lui Ilie Moromete, pe care ai constatat-o cand ai fost sa colectezi de la el cota" este unul dintre cele trei subiecte pe care le-au avut de rezolvat elevii de clasa a XII-a din Prahova care au participat, sambata, la etapa judeteana a Olimpiadei de Limba Romana.

Pentru rezolvarea corecta a subiectului, elevii primesc 30 din totalul de 120 de puncte cu care poate fi evaluata fiecare lucrare.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.