SUS CENZURA! Specialiști în IT din Sibiu au pornit lupta cu „știrile false”. Noaptea, ca hoții!

Publicat in Politica 21 Februarie 2017 801 ori
Google+ WhatsApp
SUS CENZURA! Specialiști în IT din Sibiu au pornit lupta cu „știrile false”. Noaptea, ca hoții!
SUS CENZURA! Specialiști în IT din Sibiu au pornit lupta cu „știrile false”. Noaptea, ca hoții!
Mai mulți tineri care lucrează în domeniul IT s-au reunit vineri noaptea la Sibiu pentru a crea niște unelte, care spun ei, vor ajuta la înlăturarea „știrilor false” de pe facebook, deși nu este clar ce criterii vor fi folosite.
Cele 20 de persoane provin din trei firme importante din domeniu, dar spun că au participat la eveniment în mod voluntar. În demersul lor, au plecat de la lista creată de angajatul Emag Ovidiu Mihalcea, despre ale cărui legături cu mass-media, ActiveNews a scris aici.
”Există acea listă cu 70 – 100 de site-uri, dintre care 20 – 30 le vedem și noi aproape zilnic. Titluri bombastice, toxice, în fine. Se propagă de multe ori fără a fi citite, mulți le distribuie mai departe. Probabil că din traficul acela fac niște bani proprietarii acelor site-uri, dar există și alte teorii pentru care sunt distribuite aceste știri”, arată Radu – unul dintre IT-iști - care este ținta acțiunii lor.
Aceștia lucrează la o aplicație care monitorizează site-urile, pe care consideră ei, că sunt publicate știri false. cu această aplicație, ei vor să colecteze știrile pe care le consideră false, acestea urmând să fie apoi aduse în sânul unei grupări care se va ocupa cu hărțuirea respectivului site la facebook, astfel încât rețeaua să nu le mai distribuie.
”Primul pas este detecția automată. Al doilea pas este acea filtrare manuală făcută de către un grup restrâns voluntari. Al treilea pas este postarea acestor știri într-un grup mare de voluntari, iar cel de-al patrulea pas este raportarea drept știri false de către cei mulți voluntari care sperăm să ni se alăture. Estimăm că vor fi câteva zeci de mii”, rezumă Radu.
Cine se va ocupa de veridicitatea știrilor? Cei de la ONG-ul Funky citizens, prin programul Factual.ro. Acest program a fost susținut, în perioada ianuarie - septembrie 2014 de o bursă de 2800 de dolari din partea Fundației pentru O Societate Deschisă a lui George Soroș.
„Nu cei de la Facebook fac fact-checking-ul (verificarea veridicității – n.r.). În România am înțeles că vor fi cei de la factual.ro și încă alte câteva ONG-uri. Ei le vor marca drept false, iar de aici mai departe Facebook ar trebui să acționeze, să le limiteze răspândirea”, mai arată Radu.
Majoritatea celor care au participat la hackathhon-ul de la Sibiu au purtat banderole galbene inscripționate cu moto-ul protestelor din ultimele săptămâni, ”#rezist”. Unul dintre cele mai de succes mesaje ale protestelor a fost „noaptea, ca hoții”, cu referire la momentul în care Guvernul Grindeanu a ales să adopte celebra ordonanță 13.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.