Războiul listelor în PNL. Organizatia Prahova FIERBE

Publicat in Politica 17 Octombrie 2016 1268 ori
Google+ WhatsApp
Războiul listelor în PNL. Organizatia Prahova FIERBE
Războiul listelor în PNL. Organizatia Prahova FIERBE

PNL se află în chinurile facerii listelor.  Iar acestea se  nasc  greu.  Dificultatea constă în faptul că  liderii de la centru caută să-și impună voința peste cea a  filialelor care și-au validat deja  listele cu propuneri pentru locurile eligibile și neeligibile.  Se  așteaptă la parașutări mari în teritoriu, iar  organizațiile  sunt în fierbere. Nemulțumirile  s-ar putea transforma în acțiuni civile în instanță dacă conducerea   centrală va   modifica listele de candidați peste capetele filialelor, susțin surse liberale.

 

Deja  ecourile acestor  frământări s-au  făcut auzite.  Acuzat de  dictatură internă, liderul PNL Bihor, Ilie  Bolojan  a reluat, la  finele  săptămânii trecute,  votul pentru desemnarea candidaților eligibili, doi pentru Senat, patru pentru Cameră, după demisia deputatului Lucia Varga ca   protest față de modul în care a   fost  organizat primul vot. Potrivit  surselor citate, de această dată, s-ar  fi comis o altă ilegalitate: deși nu și-a depus încă   adeziunea  la partid, ministrului Sorin Bușe i-a fost rezervat locul  doi eligibil pentru  Camera Deputaților. Varga a  obținut locul  șase, imediat  sub lista eligibilă. Cu câteva  săptămâni în urmă, conducerea  centrală îl  scotea  din calcul pe  fostul președinte  al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, pe motiv că nu s-a respectat   statutul partidului, deoarece acesta nu-și depusese adeziunea la partid. Atunci, PNL Bistrița a  fost cea care a  anunțat cooptarea pe propriile liste a  lui Zegrean, stârnind mânia celor  de la București. Acum  însă, Bolojan  are acceptul   celor de la centru pentru o practică similară, susțin sursele citate.

La  Călărași,una dintre cele mai performante filiale din țară,   actualul cap de listă la Cameră, Dan Motreanu, și-a anunțat deja  colegii de filială că se retrage. Iar conducerea de la București caută să profite de acest lucru  și să-l impună pe fostul premier din umbră, Cătălin Predoiu, pe  acel loc eligibil. Și asta în condițiile în care se stabilise că  filialele performante  vor   avea dreptul să-și aleagă lista de candidați fără intervenții de la București.

La Constanța, toți parlamentarii actuali au  făcut  pasul înapoi , iar listele au  fost completate  cu oameni noi, dar apropiați ai  conducerii locale, cazul  lui Robert Boroianu, finul  liderului Gheorghe  Dragomir. Conform surselor citate, conducerea centrală strâmbă din nas și ar intenționa să impună alți oameni pe listă. Conștienți de acest lucru, liberalii constănțeni amenință cu atacarea în instanță a  listei dacă Bucureștiul o va  modifica, susțin sursele citate.

Probleme  similare sunt  și la Botoșani, acolo unde  Verginel Gireadă, cu probleme în justiție, este susținut de  primarii locali pentru un loc trei la Cameră, considerat eligibil.   Cum  voința centrului nu se  suprapune peste cea a teritoriului, mai mulți liberali din teritoriu, cu precădere actuali parlamentari,  intenționează să apeleze la  verdictul instanței pentru a obliga conducerea centrală să respecte  listele validatede BPJ-urile filialelor județene. Potrivit surselor citate, înafară de  Bihor, Călărași,  Constanța și Botoșani, acțiuni similare pot apărea și din sânul organizațiilor Bistrița, Brașov, Hunedoara și Prahova.

Statutul nu este  foarte clar în  această privință. Deși   documentul prevede că BPN-ul este cel care ratifică listele validate de  către conducerile lărgite  ale filialelor județene, el nu spune  nimic despre modificatul acestora. Statutul stabilește doar că , în cazul  în care există divergenţe între propunerile BPN şi propunerile votate de CCJ (CCMB), ori există litigii adresate CA, acestea vor fi supuse analizei CDN cu cel puţin 30 de zile înainte de începerea campaniei electorale. Hotărârea CDN este definitivă.

Joi vor fi validate primele organizații, iar luni, pe data de 24 octombrie, vor fi validate listele din organizațiile unde există tensiuni.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.