Cristian Ganea: Ploieştiul va deveni un oraş din care ploieştenii nu vor mai vrea să plece

Publicat in Politica 26 Aprilie 2016 Actualizat: 26 Aprilie 2016 884 ori
Google+ WhatsApp
Cristian Ganea: Ploieştiul va deveni un oraş din care ploieştenii nu vor mai vrea să plece
Cristian Ganea: Ploieştiul va deveni un oraş din care ploieştenii nu vor mai vrea să plece

Viceprimarul cu atribuții de primar, Cristian Ganea, care este și candidatul PSD la alegerile locale din 5 iunie, a acordat un interviu pentru Max-Media.ro.

 

Acesta a vorbit atât despre viața sa privată, cât și despre problemele din Primărie și din cele 11 proiecte cu fonduri europene, nefinalizate la timp. 

– Dle Ganea, ploieștenii vă cunosc ca om de afaceri. De ce ați intrat în politică și, mai apoi, în administrație?

– Sincer? Pentru că îmi pasă! Ca om de afaceri m-am lovit şi eu de tot felul de „şicane” ale administraţiei locale. Am stat la cozi, am aşteptat diverse avize sau aprobări, m-au nemulţumit străzile neasfaltate, gunoaiele din anumite zone ale Ploieştiului, gropile din carosabil… Iar la un moment dat, am decis că trebuie să nu mai stau deoparte şi să critic şi să încerc să schimb ceva. Iar pe a schimba ceva, nu trebuie să stai deoparte şi să critici. Trebuie să te implici! Tot o provocare a fost şi acceptarea postului de viceprimar şi ulterior al celui de viceprimar cu atribuţii de primar. Administraţia locală arată cu totul şi cu totul altfel din interior. Este un proces greoi, proceduri birocratice, dar toate rotiţele astea funcţionează conform legilor, dacă ştii să le faci să funcţioneze

– Ce înseamnă Cristian Ganea, dincolo de imaginea publică?

– Cristian Ganea este acelaşi şi dincolo de imaginea publică. Sau poate mai sunt câteva aspecte pe care oamenii nu le cunosc. Sunt un om cu o familie frumoasă, am o fiică pe care o iubesc ca pe ochii din cap, am trei căţei, îmi place să gătesc, să pescuiesc, să călătoresc împreună cu familia mea. Sunt un om normal, cu bune şi rele. Dar sunt în primul rând un ploieştean. Un ploieştean îndrăgostit de Ploieşti.

– Anul trecut, în toamnă, ați fost ales președinte PSD Ploiești, pentru ca apoi să fiți votat viceprimar și chiar să preluați atribuțiile de primar, după demiterea dlui Teodorescu. Pentru mulți sunteți încă o surpriză. Cum explicați această carieră politică fulminantă?

– Cariera mea politică a început în anul 2008, atunci când m-am înscris în PSD. Nu a apărut, chiar aşa peste noapte. Şi nu înţeleg de ce sunt o surpriză. Poate sunt noua generaţie de oameni politici pe care o cere de foarte mult timp societatea civilă. Sunt un om de echipă, iar când echipa a decis că pot fi un lider bun am decis să încerc. Am intrat în alegerile interne şi am câştigat. Şi nu puteţi spune că nu am avut un adversar redutabil. Profesorul Eparu este un social democrat cu ştate vechi, foarte iubit în partid. Mi-a fost destul de greu să mă decid să candidez împotriva domniei sale. Dar am candidat, iar colegii au avut încredere în mine şi mi-au acordat mai multe voturi. Este o carieră bazată pe fair play, pe spiritul de echipă, pe respectarea deciziilor echipei.

– Imediat ce ați preluat conducerea Primăriei Ploiești ați decis să verificați personal cele 11 proiecte cu finanțare europeană, a căror finalizare a fost întârziată. Au dat roade acțiunile dvs?

– Dumneavoastră ce părere aveţi? Eu cred că rezultatele se văd. Din cele 11 proiecte europene întârziate singurul cu ceva probleme rămâne podul de la Gara de Vest. Dar şi aici lucrurile se mişcă destul de bine şi veţi avea, în curând, surprize plăcute. Restul vor fi finalizate la timp. Proiectele europene au reprezentat o experienţă interesantă şi nu trebuie să uităm că este pentru prima dată în istoria Ploieştiului când se reuşesc atât de multe investiţii într-un timp destul de scurt. Toată lumea vorbeste despre cele 97 de milioane „pierdute”, deşi eu nu le-aş spune aşa. Dar nimeni nu recunoaşte că am reuşit investiţii de peste 200 de milioane de lei. Sunt bani pe care nimeni nu a mai reuşit să îi atragă în Ploieşti vreodată.

– Ce vă nemulțumește în modul de funcționare al Primăriei Ploiești?

– În special modul greoi în care se întâmplă lucrurile. Apoi faptul că nimeni nu îşi asumă responsabilitatea. Toată lumea dă vina pe celălalt şi nimeni nu se consideră vinovat. Dar nu pot omite faptul că în aparatul Primăriei sunt şi specialişti foarte buni. Poate că o nouă lege a salarizării bugetarilor vor pune lucrurile pe făgaş normal. Nu poţi cere performanţă deosebită unui funcţionar public care la sfârşitul lunii duce acasă 900 sau 1000 de lei. Şi nici nu ai nicio posibilitate reală şi legală de a-i premia pe cei foarte buni.

– De câteva săptămâni, ieșiți pe teren în cartiere și stați de vorbă cu ploieștenii. Această atitudine ține de faptul că ați fost desemnat candidat PSD?

– Şi înainte stăteam foarte mult de vorbă cu oamenii. Chiar şi înainte de a face politică. Nu sunt un comunicator foarte bun, în ceea ce priveşte emisiunile TV sau conferinţele de presă. Dar îmi place să vorbesc cu ploieştenii, cu oamenii pe care îi întâlnesc la piaţă, la supermarket. Vizitele în teren vor rămâne şi dacă voi fi ales primar al Ploieştiului. Mi-am propus să aduc Primăria mai aproape de cetăţean şi voi încerca să mut audienţele direct în cartiere pentru a vedea problemele reale pe care ploieştenii le reclamă.

– Ce credeți că lipsește Ploieștiului pentru a fi un oraș modern?

– Eu cred că după finalizarea proiectelor europene vom deveni un oraş modern. Vom avea un Parc Municipal senzaţional, vom avea un Hipodrom unic în Europa de Sud Est, vom avea un Centru de Excelenţă. Poate că ne lipsesc distracţiile de weekend, aşa cum sunt în Bucureşti, dar vom încerca să organizăm şi în weekend spectacole, concursuri, activităţi distractive să le spunem. Vedeţi că deja la Parcul Constantin Stere am început astfel de acţiuni. Am avut un concurs de pescuit, un cros, vom avea o zi specială pentru tătici şi copii. E un început, dar nu ne vom opri aici. Îmi doresc ca Ploieştiul să devină un oraş din care ploieştenii să nu mai vrea să plece. Să îşi invite ei prietenii aici pentru diverse evenimente, nu invers.

– Viitorul primar va avea viață grea, pentru că bugetul municipiului e la nivel de avarie. Ce credeți că se poate realiza cu adevărat în primii doi ani de mandat 2016 – 2017?

– Se pot realiza multe şi în primii doi ani de mandat, mai ales că situaţia nu este atât de dezastruoasă cum o prezintă anumiţi politicieni. Nu trebuie să uităm că au fost deschise ghidurile privind finanţările europene în execuţia bugetară 2014-2020. Trebuie să ne grăbim şi să depunem proiectele pentru că nu este prea mult timp la dispoziţie. Consider că am căpătat experienţă în lucrul cu banii europeni, iar acum mă gândesc la o mulţime de proiecte care pot fi pune în practică rapid. Vă dau un singur exemplu: înnoirea parcului auto de vehicule ecologice al TCE, iar aici mă refer la tramvaie şi trolee.

– Vă este teamă de vreun contracandidat?

– Nu văd de ce mi-ar fi teamă. Contracandidaţii mei sunt tot oameni. Îmi doresc doar o campanie decentă, o campanie în spiritul fair play-ului sportiv, o campanie fără atacuri personale, o campanie bazată pe dezbaterea ideilor.

– Mandatul lui Iulian Bădescu la conducerea Ploieștiului nu a fost cel mai fericit. Credeți că imaginea PSD Ploiești a avut de suferit?

– A avut de suferit pe moment, dar oamenii au înţeles că Iulian Bădescu nu înseamnă automat tot Partidul Social Democrat. PSD este un partid mare, care a mai trecut prin momente grele, dar cetăţenii ştiu că PSD este un partid aproape de oameni. PSD nu înseamnă nici Iulian Bădescu, nici Cristian Ganea, nici Răzvan Ursu…PSD înseamnă o echipă unită, formată din specialişti în diverse domenii, o echipă care lucrează pentru oameni şi cu ajutorul oamenilor. PSD sunt eu, şi puteţi fii şi dumneavoastră, şi vecinul dumneavoastră de bloc, şi doamna care vinde zarzavat în piaţă.

– Transmiteți un mesaj de final pentru ploieșteni.

– Să rămână la fel de deschişi şi de critici în ceea ce priveşte acţiunile administraţiei locale. Şi în primul rând să rămână PLOIEŞTENI. Pentru că, nu trebuie să uităm că ploieştenii sunt unici, sunt oameni deosebiţi, care merită un oraş mai bun, un oraş modern, un oraş la standarde europene.

Admin.C

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De mai bine de 4 ani, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand aproximativ 500.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.